OK. A od czego w takim razie jest czwarty w oryginalnym podgrzewaczu? Masa na pewno nie, bo to inny gruby pleciony kabel podłączony do misy olejowej (mowa o oryginalnym podgrzewaczu).
OK. A od czego w takim razie jest czwarty w oryginalnym podgrzewaczu? Masa na pewno nie, bo to inny gruby pleciony kabel podłączony do misy olejowej (mowa o oryginalnym podgrzewaczu).
Ostatnio edytowane przez slawex1983 ; 20-12-2010 o 22:02
Masy wiec nie trzeba podlaczac do podgrzewacza?
Ja mysle ze ta czwarta dziura jest przygotowana na czwarta swiece, w fabryce jest jeden odlew i zaleznie o tego ile ma byc docelowo swiec tyle robia dziur i gwintow, redukcja kosztow, jedna forma, kilka mozliwosci
Trzeba podłączyć masę. Np. pod którąś ze śrub skręcających dwie połowy podgrzewacza lub z tyłu do otworów montażowych.
czyli dobrze myslalemzmyliles mnie ta misa olejowa
te fotki ktos moglby zrobic?
mysle ze po swietach (bo teraz raczej nie dam rady) zamontuje to u siebie, bo prawie wszystko juz mam![]()
Witam 9 to na pewno czujnik temperatury. Chyba jednak ta nagrzewnica szału nie zrobi, mam coś takiego i ciepełko po 10km przy -10 C. Chyba że coś ne działa sprawdzę w wolnej chwili.
W załączeniu schemat orginalnej instalacji oraz zasada działania wyciagnięta z serwisówki dla JTD. Ogólnie przy niekorzystnych warunkach np. jazda w korku tzn. bilansie energetycznym w granicach zera to ustrojstwo może wogóle nie zadziałać bo sterownik nie zezwoli na załączenie.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez maroz ; 22-12-2010 o 19:53
A taka sprawa, jak to działa w oryginalnej instalacji fabrycznej, tzn kiedy sie włącza. Mam to oryginalnie i auto sie dsyć powoli nagrzewa ale ciepło leci dosyc szybko, i nie wiem czy mi to działa czy nie
wiec ajk lepiej zamontowac podgrzewacz przed czy za 9? Bo fabrycznego podgrzewacza nie widze, a przy 9 jest wtyczka i wychodzi z tego jakis kabel, wiec na pewno to jest jakis czujnik
9 to czujnik temp dla centralki sterującej tym podgrzewaczem i jest umieszczony przed podgrzewaczem.
Koledzy ma któryś dokładne foto lub rysunek przedstawiający miejsce w którym powinien być zamontowany ten podgrzewacz w JTD 16v ???