Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Temat: jakie macie felgi na lato?

alfaldz
    Gość

Domyślnie

Jeśli masz oryginalne stalówki + śruby z jakimi wyjechała z salonu to można przykręcić. Dla 147 nie było rozróżnienia czy śruba dla stalówki czy alu.
    nie dam sobie glowy uciac ale jak kupilismy alfe to mielismy alusy przykrecone na wlasnie krotkich srubach od stalowek ... trzymaly na 3 zwojach ... efekt ? ... w trakcie jazdy z czestochowy do lodzi zgubilismy 4 szt z czego 2 w jednym prawym przednim kole ... osobiscie dokrecalem je i sprawdzalem przed ruszeniem w trase bo taki mam zwyczaj ... ale jak pisalem glowy nie dam sobie uciac bo nie wiem czy owe sruby byly fabryczne od alfy ... wymienilem wszystkie na dlugie a stare leza gdzies w piwnicy ...

cale zycie jezdzilismy VW i AUDI i wiem ze tam sruby do stalowek sa zupelnie inne niz do alu ... wiec smialem twierdzic ze tutaj bedzie tak samo ... ale moge sie mylic

ps. a swoja droga widze ze przeplacilem za srubki w lodzi

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Zależy też czy masz oryginalne alu. Kolega ma tristary więc jeśli śruby są takie jak napisałem wszystko będzie grać. Jeśli trzymały się koła na 3 zwojach to ledwo co ta śruba z felgi wystawała.

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał alfaldz Zobacz post
    Jeśli masz oryginalne stalówki + śruby z jakimi wyjechała z salonu to można przykręcić. Dla 147 nie było rozróżnienia czy śruba dla stalówki czy alu.
    nie dam sobie glowy uciac ale jak kupilismy alfe to mielismy alusy przykrecone na wlasnie krotkich srubach od stalowek ... trzymaly na 3 zwojach ... efekt ? ... w trakcie jazdy z czestochowy do lodzi zgubilismy 4 szt z czego 2 w jednym prawym przednim kole ... osobiscie dokrecalem je i sprawdzalem przed ruszeniem w trase bo taki mam zwyczaj ... ale jak pisalem glowy nie dam sobie uciac bo nie wiem czy owe sruby byly fabryczne od alfy ... wymienilem wszystkie na dlugie a stare leza gdzies w piwnicy ...

cale zycie jezdzilismy VW i AUDI i wiem ze tam sruby do stalowek sa zupelnie inne niz do alu ... wiec smialem twierdzic ze tutaj bedzie tak samo ... ale moge sie mylic

ps. a swoja droga widze ze przeplacilem za srubki w lodzi
    Ja kupiłem jakiś czas temu orginalne alu 15' Alfy i były przykręcone właśnie krótkimi szpilkami mam je nawet u siebie bo gośc alu z auta ściągał przy mnie. A jeśli chodzi o Audi ojciec ma A4 i wyobraź sobie,że ma se same śruby do stalówek jak i do alu.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie

Cytat Napisał Jony88 Zobacz post
    Ja kupiłem jakiś czas temu orginalne alu 15' Alfy i były przykręcone właśnie krótkimi szpilkami mam je nawet u siebie bo gośc alu z auta ściągał przy mnie. A jeśli chodzi o Audi ojciec ma A4 i wyobraź sobie,że ma se same śruby do stalówek jak i do alu.
    Problem w tym że nie powinno się stosować śrub do stalówek w felgach aluminiowych i odwrotnie. Takie śrubki nie dość że różnią się długością to w dodatku mają całkiem inne łby mianowicie są dostępne stożkowe i kuliste, Trzeba dobrać odpowiedni do posiadanej felgi żeby najzwyczajniej w świcie nie zniszczyć gniazda.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Rafcio Zobacz post
    Problem w tym że nie powinno się stosować śrub do stalówek w felgach aluminiowych i odwrotnie. Takie śrubki nie dość że różnią się długością to w dodatku mają całkiem inne łby mianowicie są dostępne stożkowe i kuliste, Trzeba dobrać odpowiedni do posiadanej felgi żeby najzwyczajniej w świcie nie zniszczyć gniazda.
    Wiem kolego bardzo dobrze o tym sam myślałem,że trzeba bedzie zakupic dodatkowe szpilki bo w stalówkach masz kule a w alu stożek no ale tu przy orginalnych felgach te z alu pasują idealnie i to nie moj wymysł bo byla sprawa konsultowana z gościem który pracuje w Moto-gumie prawie 20lat.

Użytkownik Romeo Avatar Glovash
    Mieszka w
    CSW w PO
    Auto
    Clio IV GT, A4 B8, Leon

Domyślnie

ja śmigam też na 17" w lato

Na takich kupiłem auto... OZy z dystansami... przy czerwonych sprężynach wygląda akuratnie..
    Teraz mam dylemat czy je zostawić czy zmieniać..
    Musiałbym je oddać do lakierowania i kupić 2 opony na przód ( 205/50 chcę )
    Ale... choruję na TI i chętnie bym zamienił...

A jak zdecydowałbym się na malowanie tych to na jaki kolor...??
    Ostatnio widziałem na giełdzie ten model pomalowany na czarno z czerwonym LIPem... ciekawie wyglądało.

alfaldz
    Gość

Domyślnie

A jeśli chodzi o Audi ojciec ma A4 i wyobraź sobie,że ma se same śruby do stalówek jak i do alu.
    nie jestem mechanikiem i nie znam sie na wszystkich modelach Audi jakie zostaly wyprodukowane ... moje dosiwadczenia obejmuja modele audi 80, 90, 100, a4, a6, a8, coupe ...... czy roczniki rodzaje silnikow i ver wyposazenia tez opisac ?

jak pisalem wczesniej w naszej alfie byly na krotkich srubach (fakt byly przykrecone) ale trzymaly na tyle slabo ze same zaczely wypadac (odkrecac sie) ... dlatego uwazam ze alu powinno sie przykrecac dlugimi srubami ...

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał alfaldz Zobacz post
    A jeśli chodzi o Audi ojciec ma A4 i wyobraź sobie,że ma se same śruby do stalówek jak i do alu.
    nie jestem mechanikiem i nie znam sie na wszystkich modelach Audi jakie zostaly wyprodukowane ... moje dosiwadczenia obejmuja modele audi 80, 90, 100, a4, a6, a8, coupe ...... czy roczniki rodzaje silnikow i ver wyposazenia tez opisac ?

jak pisalem wczesniej w naszej alfie byly na krotkich srubach (fakt byly przykrecone) ale trzymaly na tyle slabo ze same zaczely wypadac (odkrecac sie) ... dlatego uwazam ze alu powinno sie przykrecac dlugimi srubami ...

Ja nie twierdze przecież,że nie powinno sie przykręcac krótkimi szpilkami alu wręcz przeciwnie masz racje co do szpilek ale u siebie jak kupowalem alu gośc miał je przykręcone krótkimi u siebie probówałem i jakoś nie pasowało mi to i przykręciłem dlugimi iod letich 17' Bo w stalówkach masz kule a w alu stożek i tak jest w większości marek a w audi pasują szpile bez problemu.

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Lata ktokolwiek na 18'calówkach czy będę pierwszy..?
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

lata lata - nie bój nic
    dżordżu GT np