Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 65

Temat: Czy silniki diesla na common-railu chodzą na barszczu :)

stawsz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Wychodzi na to, że na stacjach tankują frajerzy w krawatach a reszta sprytnych panów oszukując państwo leje olej opałowy...

---------- Post dodany o godzinie 23:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:04 ----------

Kolega w branży pracował a nie pamięta, że OO ma większą gęstość niż ON, nie ma dodatków zapobiegających zatykaniu filtra paliwa i mają niższą liczbę cetanową, która ma duże znaczenie w prawidłowej pracy silnika.

---------- Post dodany o godzinie 23:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:08 ----------

Ripostę też masz ambitną...

Każdy ma swoje JTD i leje co chce tylko ciekawe ile z tych użytkowników pochwali się przy sprzedaży, że tankowało olej opałowy...?
    kolego @Belfer27@ przegladając forum i czytając tematy które mnie interesują ( od momentu zarejstrownia) zauwazyłem ze piszesz sensownie za co nalezy sie szacunek ale co do gestości OO nie masz racji - OO jest z frakcji olejów lekkich jak i ON - natomias OO ciężki który swego czasu nagminnie był sprzedawany na stacjach miał wiekszą gestość - wiekszość z was nie wie ze istnieje coś takiego jak olej ciezkie które charaktryzowały sie tym ze nie były barione na kolor czerowny i były bezpośrednio sprzedawane na stacjach nawet markowych - co do oleju OO popularnej orenżady to gęstość dobrego oleju jest mniejsza niz ON uwiez mi na słowo - co do środków smarnych to TAK masz rację - OO ich nie posia ale o tym juz napisąłem

Wcale to nie jest tak ze frajerzy tankuja na stacjach - jesteśmy do tego z oblogowani prawem lub jesli chcemy jezdzić na OO (co w gruncie rzeczy nie jest zabronione) powinniśmy uiścić wszystkie podatki należnemu urzedowi od każdego Litra tego paliwa - co czyni nieopłacalnym - ja osobiście jezdze i bede jezdził na paliwie ON a ta dyskusja jest z gatunku co by było gdyby?
    to nie ja bede się martwił poczas kontroli przez krokodyli ze mi coś w du..ę włożą i będe miał problem , nie oceniam i nie nakłaniam do popełniania przestępstwa gospodarczego i paru innych paragrafów - kazdy robi to co mu się pooba

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _cichyy_
    Mieszka w
    czestochowa
    Auto
    Była AR 159 jtdm, Jest : BMW E66 750Li

Domyślnie

Zapewne nikt, bo kupującemu nawet nie przyjdzie do głowy , żeby o to zapytac , tylko zajmie sie przegladem na stacji , podpieciem kompa itp.
    Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
    Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S

OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał stawsz Zobacz post
    kolego @Belfer27@ przegladając forum i czytając tematy które mnie interesują ( od momentu zarejstrownia) zauwazyłem ze piszesz sensownie za co nalezy sie szacunek ale co do gestości OO nie masz racji - OO jest z frakcji olejów lekkich jak i ON - natomias OO ciężki który swego czasu nagminnie był sprzedawany na stacjach miał wiekszą gestość - wiekszość z was nie wie ze istnieje coś takiego jak olej ciezkie które charaktryzowały sie tym ze nie były barione na kolor czerowny i były bezpośrednio sprzedawane na stacjach nawet markowych - co do oleju OO popularnej orenżady to gęstość dobrego oleju jest mniejsza niz ON uwiez mi na słowo - co do środków smarnych to TAK masz rację - OO ich nie posia ale o tym juz napisąłem

Wcale to nie jest tak ze frajerzy tankuja na stacjach - jesteśmy do tego z oblogowani prawem lub jesli chcemy jezdzić na OO (co w gruncie rzeczy nie jest zabronione) powinniśmy uiścić wszystkie podatki należnemu urzedowi od każdego Litra tego paliwa - co czyni nieopłacalnym - ja osobiście jezdze i bede jezdził na paliwie ON a ta dyskusja jest z gatunku co by było gdyby?
    to nie ja bede się martwił poczas kontroli przez krokodyli ze mi coś w du..ę włożą i będe miał problem , nie oceniam i nie nakłaniam do popełniania przestępstwa gospodarczego i paru innych paragrafów - kazdy robi to co mu się pooba
    Nie wiem jak inne koncerny ale np wedle Lotos'u olej opałowy czerwony ma gęstość 860 a olej Eurodiesel między 820-840. Wiem, że różnica niewielka ale jednak jest. Poza tym zazwyczaj OO nie tankuje się z dystrybutora bezpośrednio do baku więc jego czystość może mieć wiele do życzenia. W moim mieście funkcjonowała jedna z najstarszych rafinerii w Polsce i nieraz widziałem, jak wyglądał handel "opałówką" i dlatego nie wlał bym tego do mojego auta.

Pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

czytam , ten temat i powiem wam że zaś jest to temat bez dna . Wypowiada się wielu ludzi co patrzą na właściwości na papierze itd. i do tego się bije.
    Szkoda ze nikt nie mówi o tym co leje ? , Ciekawe jakie tego są parametry .
    Przytoczę może akurat nie do tego ale benzyny
    Rodzinka mieszka nie daleko Ukrainy i tankuje tam tą 85 oktanów , i co widzę ? ze ta 85 jest o wiele lepsza niz ta nasza 95 ? nawet z Verwa
    Więc? jaki morał możesz kupić dobry opał ? i będzie bardziej zadowolony niz kupując ekstra Diesle
    Ja mam TD , starą jednostkę która generalnie jest nie do zdarcia .
    mam przejechane 300 tys , sprawdzałem przedmuchy itd. elegancko . Fachowiec ( człowiek co zajmuje się silnikami Diesla od 30 lat , a widywał ten silnik na kontrole co dwa lata , powiedział mi że ten silnik własnie się dotarł i chodzi teraz jak IDEAŁ ) .
    Teraz powiem że ja wiele razy jechałem do LIDLA jak była promocja zwykłego oleju rzepakowego w bańkach 5L i nawet się nie pierdzieliłem i normalnie lałem do baku . Różnicy nie stwierdziłem .
    pare tys km na czerwonym też przejechałem , hmmm fakt lałem mixola ale spalanie te same , silnik tak samo odpalał
    I powiem wam tak , żę to jest czysta inwigilacja , nagonka . Państwo widzi ze zaczyna się powiększać zapotrzebowanie na opał to od razu zaczyna się akcja OPAŁ zły . i tak w kółko . i tak z wieloma rzeczami żeby tylko ogłupić obywatela a raczej z niego zedrzeć .
    A tak na uboczu powiem . Wszyscy gadają o olejach itd do silnika ze to ze tamto
    Miałem dostęp do ojeu Shell omala 100 wiem wiem , . Jeździłem na niem prawie 30 tys km ( w tym zimę ) różnicy żadnej nie widziałem . resztę HISTORII dopowiedz cie sobie sami ( ze chodzi tylko o dojenie klienta )
    Ostatnio edytowane przez Dziaru ; 06-01-2011 o 00:39

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Seat Leon FR

Domyślnie

U mnie na osiedlu ziomek ciśnie do swojego TDI opał Golf III 90 PS. I nie narzeka, ma opał czysty z dobrego źródła i sobie chwali, auto nawet dymka nie puszcza jak to określił, spalanie, dynamika jest OK.

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał Kolin Zobacz post
    U mnie na osiedlu ziomek ciśnie do swojego TDI opał Golf III 90 PS. I nie narzeka, ma opał czysty z dobrego źródła i sobie chwali, auto nawet dymka nie puszcza jak to określił, spalanie, dynamika jest OK.
    Zgadzam sie ja też znam kilku kolesi którzy jeżdża na opale,ale szczerze mówiąc do swojego auta bym tego nie zalał z przezorności.

Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro

Domyślnie

To tak samo z paliwami uszlachetnionymi typu V-Power. Leje to od kiedy mam Alfę ze względu tylko na własne sumienie i chce dać jej to co najlepsze. I jeżeli jest chodź 1% że mogło by jej zaszkodzić to już nie wlałbym tego.

Opał porównałbym z wódką z meliny, może ktoś to pije i chwali sobie ale z założenia jest szkodliwe i niebezpieczne. A nawet w oryginalnej wódce może okazać się lewizna.
    Ostatnio edytowane przez koles_02 ; 06-01-2011 o 12:00

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Cytat Napisał koles_02 Zobacz post

Opał porównałbym z wódką z meliny, może ktoś to pije i chwali sobie ale z założenia jest szkodliwe i niebezpieczne. A nawet w oryginalnej wódce może okazać się lewizna.
    Dla mnie jest to najlepsza jak do tej pory puenta w tym temacie.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Na pompie EDC kolega zalał oranżadę do BMW 320d. Po czym pojeździł na niej trochę kilometrów i rzecz jasna, dłuższy okres czasu. Nic się nie działo, większych różnic z wyjątkiem zapachu nie było. Jednakowoż przyszedł ten moment że musiał zalac normalnego oleju napędowego. Zrobił może 100km i musiał wymieniac praktycznie cały układ zasilania.

Co kto woli. Lac opał można, ale na własne ryzyko. Byleby potem nie było narzekania na nadchodzące remonty. Jest to ryzyko wliczone w różnicę ceny między litrem opału, a oleju napędowego. Jak się komuś opłaca to czemu nie?

Miss Alfaholicy 2011 Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar heliksa
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 33 1,7 IE 1994r

Domyślnie

Ja tam jakimś wielkim znawcą nie jestem, ale czytałam, że silniki zasilane systemem common-rail wymagają dobrej jakości oleju napędowego, gdyż wtryskiwacze pracują pod dużym ciśnieniem, a każde zanieczyszczenie paliwa może przyczynić się do powstania uszkodzeń. Ogólnie na Orlenie nie zaleca się lania do CR nawet Bioestru, choć jego parametry są bardzo zbliżone do zwykłego ON. Ale jeżeli koniecznie chcesz próbować, to polecam lekki olej opałowy, ma chyba najbardziej zblizone właściwości do ON .