Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 68

Temat: Xenony

Użytkownik Rowerzysta Avatar khropek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała SB....
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0JTDm 170KM 07/2009

Domyślnie

Nie opłacalne jest przerobienie lampy nowa h7 jest 4krotnie tańsza od xenona, jeśli tylko zamontowane jest poziomowanie fizycznie i spryskiwacze,a nie same wtyczki, to był założony xenon.

Użytkownik Świeżak Avatar Grzmot
    Mieszka w
    Przemyśl / Lublin
    Auto
    Była Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Xenon raczej był bo w środku obok świateł przeciwmgielnych nie mam sterowania wysokości świateł a spryskiwacze lamp działają (prawy coś nie chce pryskać ale z tego co czytałem to prawdopodobnie wina jakiegoś zaworka). W światła po lewej stronie miałem włożony taki przewód ale w lampie to wejście to tylko atrapa.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20171112_171413.jpg
Wyświetleń:	55
Rozmiar:	85.6 KB
ID:	237642 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20171112_171609.jpg
Wyświetleń:	42
Rozmiar:	62.0 KB
ID:	237643
    Mam jeszcze takie pytanie, bo obok lewej lampy jest jeszcze taki przewód nigdzie nie podłączony, jest tylko zabezpieczony zaślepką i nie wiem co to za kabel.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20171112_171437.jpg
Wyświetleń:	60
Rozmiar:	117.2 KB
ID:	237645

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał kowal78 Zobacz post
    W 159 oryginalnie były bixenony. W światłach drogowych była wtedy żarówka h1, w standardowym reflektorze zarówno mijania jak drogowe są na H7. Spokojnie bez zdejmowania lamp zobaczysz jakie masz reflektory. Pooglądaj na Allegro sobie reflektory zwykłe i xenonowe. Te drugie mają jedną dodatkową podłużną wtyczkę .
    tylko lewy xenon ma dodatkowa wtyczkę, byly jednak wersje h7 ktore mialy to gniazdo tylko nieobsadzone pinami.

w xenonie (lampie) ta srebrna czesc wewnatrz reflektora jest dosc blisko klosza, w h7 masz ja(i soczewke) znacznie glebiej. widac z zewnatrz. watpie zeby ktos przerabial xenony (lampy) na h7, tylko jak piszesz np po stluczce kupil najtansze h7 (nawet niekoniecznie ori) i włożył żeby zrobić jak najtaniej na sprzedaż?

spryskiwacze zawsze były z xenonami, natomiast na odwrót to nie jestem pewien czy dało się zamówić (choć na forum jak to dyskutowaliśmy to chyba nie było jednoznacznej odpowiedzi, może gdzieś na niektórych rynkach czy rocznikach dawali taką opcję)?

mniejsza o to masz wiązki, więc będzie łatwo. sprawdź czy masz czujniki poziomowania przy przednim lewym górnym wahaczu i też z tyłu na drążku stabilizatora. jak nie wiesz jak wyglądają znajdź wątek o czujnikach poziomowania, będziesz też widział jak powinny być zamontowane, bo często mechanicy się mylą przy np wymianie wahacza i źle montują, i nie działa albo zniszczą czujnik.

pewnym problemem jest kupno lamp xenon jakiś używek, za dobre ok 700zł sztuka, ale też często są po jakiś naprawach - odzyskiwane z aut po wypadku dość często. czasem tez trafiają się za 400-500zł, ale takie to juz najczęściej mają pourywane łapy i trzeba dokupować zestaw naprawczy (jest do dokręcenia ori z ASO do górnych łap, ale do dolnej nie ma zestawu takiego)

jak kupisz lampę to wyczyścić (są wątki jak), możliwe że zregenerować odbłyśniki (też są linki, na allegro 90zł szt) i założyć dobre palniki xenon. jak to zrobisz to wreszcie widać w nocy drogę - h7 w 159 jest słabe (nawet przy czystych lampach i dobrych odbłyśnikach). powodzenia.

aha, a ta dodatkowa wtyczka 2 pinowa, do xenonów Ci to niepotrzebne, nie pamiętam dokładnie, ale mozliwe że jest to wtyczka do czujnika przy zamku maski - używana jeśli masz oryginalny alarm (niedokładany). jak chcesz potwierdzić to pogrzeb w eLearnie i znajdź jakie tam wtyczki są w okolicy 2 pinowe i od czego.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 12-11-2017 o 20:45

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

spryskiwacze zawsze były z xenonami, natomiast na odwrót to nie jestem pewien czy dało się zamówić (choć na forum jak to dyskutowaliśmy to chyba nie było jednoznacznej odpowiedzi, może gdzieś na niektórych rynkach czy rocznikach dawali taką opcję)?
    Spryskiwacze reflektorów zawsze były jako oddzielna opcja w cenniku. W przypadku zamówienia kesnonów, opcja spryskiwaczy była obowiązkowa.
    Koszt spryskiwaczy to 1 100 zł brutto, a dopłata do reflektorów biksenonowych - 2 400 zł brutto. Pod koniec produkcji nie było już osobnych opcji, a dopłata do biksenonów wynosiła 3 500 zł brutto.

Auto

Domyślnie

czyli nie zawsze były osobną opcją którą można było zamówić osobno (jak napisałeś koniec produkcji nie było już osobno), pewnie stąd zamieszanie. nieważne, nie o to chodzi bo to szczegół, kolega który pytał dostał wszelkie informacje jakie potrzebuje żeby sprawdzić czy były u niego oryginalnie xenony (panel świateł bez regulacji na to wskazuje, ma też wiązki i ma spryskiwacze), jak były wcześniej to pewnie ma i czujniki, więc tylko musi z powrotem założyć lampy xenonowe. a jak nie ma czujników, to i tak skoro ma wiązki łatwo może i to dołożyć.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Ogier Avatar Kruk
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    159 SW

Domyślnie

U siebie też mam tą czteropinową wtyczkę włożoną w ślepe gniazdo w lampie H7. Czy to oznacza (chociaż częściową) obecność instalacji pod ksenony? H7 mam na pewno fabryczne, bez sprysków, czujnika przy wahaczu i z manualną regulacją wysokości światła we wnętrzu. Chodził mi kiedyś po głowie pomysł dołożenia ksenonów, ale jak wyczytałem w Twoim poradniku o ~30 godzinach pracy przy lutowaniu i ciągnięciu całej instalacji to odpuściłem temat, a roboty może jednak byłoby mniej.

Auto

Domyślnie

6 pinowa mysle ze masz pelna instalacje, nie slyszalem zeby ktos mial czesciowa, albo byla pelna albo w ogole.
    30h pracy to bylo dlatego ze bylem pionierem, robilem bez manuala, 10 razy sprawdzalem wszystko itp. z moim manualem Ci co dorabiali wiazki I czujniki miescili sie w polowie czasu. Ci co maja tylko wlozyc lampy I czujniki poziomowania, to moga temat ogarnac pewnie w 2h jak sie spreza. jedyny potencjalny problem jesli jest instalacja, to wtyczki do czujnikow beda skorodowane, raczej do odciecia I zalozyc trzeba inne - takie ktore byly wpiete gdzies w instalacje. tego typu wtyczki sa tez przy instalacji PDC, a np w TBi przy silniku je widzialem, wiec mozna probowac szukac z innych zrodel niz tylko czujniki xenonow. aha w Giulietcie tez sa idento wtyczki I prawie te same czujniki (sa chyba 2 takie same jak u nas ten z tylu).
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak Avatar Grzmot
    Mieszka w
    Przemyśl / Lublin
    Auto
    Była Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Potrzebuje przedni czujnik poziomowania i tak się zastanawiam czy np. z Fiata nr 1307213012 może pasować. Do Alfy ciężko znaleźć przednie, znalazłem chyba dwa ale są dość drogie.

Auto

Domyślnie

ten czujnik z tyłu ma taką samą funkcję statyczną kąt - napięcie, ten sam pinout, taki sam jest gabarytowo, takie same zasilanie 5V itp - sprawdzałem. czym się różni cholera wie, może jakiś trochę inny filtr? w każdym razie jak na upartego założysz ten tylny to jakoś to będzie działało - napewno lepiej niż zakładać totalnie losowo całkiem inny numer.
    faktem jest że tylne idzie łatwiej kupić, bo choćby występują w Giulietcie (ten co w 159 jest na tyle to w G jest i z tyłu i z przodu)

Użytkownik Rowerzysta Avatar szymonjot
    Mieszka w
    Warszawa/Opole
    Auto
    159 TBI Ti

Domyślnie

Kończy mi się prawy xenon powoli więc chciałbym kupić żarówki. I wybrałem Philipsa. Mam jednak mały problem, bo jak wyszukuje żarówki wg kryteriów samochodu to otrzymuję coś takiego:
    https://www.philips.pl/c-m-au/lampy-...&page=&layout=
    Różnią się wymiarami... Wie ktoś o co chodzi? I która powinna być właściwa?