Bardzo ciekawe dane,faktycznie dające wiele do myślenia z jednym wyjątkiem; 8,8s do 100km/h(katalogowo 8s) w pojeździe o masie 1390kg i mocy 170km/320Nm (w praktyce więcej o conajmniej 20Nm) to bardzo,ale to bardzo słaby wynik sugerujący albo marnego kierowcę,albo wadę jednostki.Dla porównania fiat bravo 1,9 150km (1370kg) robi setkę katalogowo w 9s,a youtube weryfikuje to podając za każdym razem czas poniżej 9s na filmikach właścicieli.Tak więc pomimo ogromnej chęci naprawdę nie jestem w stanie uwierzyć w powyższe wyniki elastyczności tego diesla,natomiast benzyna to i owszem bo też i nie mogę zasugerowac sie jeszcze jak te silniki w praktyce przyspieszają od tylko jedna jazda próbna.
Tak pozatym kolejne ciekawe spotrzeżenie;mozliwym jest ,że cięzka ( okolice 1600kg) alfa 159 2,0 JTDM 170km przyspiesza do 100 w 8,8s ( dane katalogowe mające równiez potwierdzenie na youtubie) i takim samym przyspieszeniem chwali się giulietta z tą samą jednostką ,lżejsza o dobre 200kg ??
Zupełnie prywatnie,jestem zdania ,że giuliettą 2,0 jtdm 170km mozna spokojnie zejsc poniżej 8s do 100km/h do wartości 7,8-7,7s.Oczywiście to samo tyczy się 1,4 170km.
Bardzo bym chiał uczestniczyć w takim pojedynku z własnie 1,4 170km giuliettą zarówno ze startu zatrzymanego jak i rolowanego.Moja masa coprawda mniejsza,ale dla równowagi byłbym skłonny zaprosić pasażera na prawy fotel.
Swoją drogą ciekawy test elastyczności 60-100 na V biegu hehe.Oba auta przy tychże obrotach (przy 60km/h) to totalne muły.Pozatym widze małą nieścisłość;giulietta 1,4 170km ma tylko 0,2s gorszy czas przyspieszania pomiędzy 60-100 na biegu 5 i 80-120 również na 5 biegu ?? Coś tu chyba jednak nie halo.