Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Temat: Diesel vs. benzyna.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Podaje pomiary elastyczności dla Giulietty z silnikami diesla i benzyny o tej samej mocy(źródło czasopismo Auto Motor i sport) i oto wyniki (skrót MA to 1.4 Muliair 170 KM, JTDM2 to 2.0 JTDM2 170 KM) przyśpieszenie 0-100 - MA - 7.9 s, JTDM2 - 8.8 s, elastyczność 60 - 100 na V biegu MA - 8.1 JTDM - 9.2, elastyczność 80-120 na V/VI biegu - MA - 8.3/10.0, JTDM - 9.4/11.9 s. W każdej kategorii Diesel dostaje bęcki.
    Jak wczesniej juz pisałem w innym temacie to że się "wydaje" że Diesel lepiej przyśpiesza nie oznacza, że tak jest w rzeczywistości Jak jeździłem testową Julką 1.4 MA też wydawało mi się że w trybie dynamic ciągnie trochę gorzej niż moje Bravo (1.4 t-jet 150KM) choć parametry i pomiary mówią coś innego. Dopiero po drugiej jeździe próbnej zdałem sobie sprawę dlaczego - Julka zaczyna wcześniej ciągnąć i robi to bardziej płynnie niż mój Fiat, to tego Bravo jest po prostu głośniejsze i przez to robi wrażenie szybszego

Bardzo ciekawe dane,faktycznie dające wiele do myślenia z jednym wyjątkiem; 8,8s do 100km/h(katalogowo 8s) w pojeździe o masie 1390kg i mocy 170km/320Nm (w praktyce więcej o conajmniej 20Nm) to bardzo,ale to bardzo słaby wynik sugerujący albo marnego kierowcę,albo wadę jednostki.Dla porównania fiat bravo 1,9 150km (1370kg) robi setkę katalogowo w 9s,a youtube weryfikuje to podając za każdym razem czas poniżej 9s na filmikach właścicieli.Tak więc pomimo ogromnej chęci naprawdę nie jestem w stanie uwierzyć w powyższe wyniki elastyczności tego diesla,natomiast benzyna to i owszem bo też i nie mogę zasugerowac sie jeszcze jak te silniki w praktyce przyspieszają od tylko jedna jazda próbna.

Tak pozatym kolejne ciekawe spotrzeżenie;mozliwym jest ,że cięzka ( okolice 1600kg) alfa 159 2,0 JTDM 170km przyspiesza do 100 w 8,8s ( dane katalogowe mające równiez potwierdzenie na youtubie) i takim samym przyspieszeniem chwali się giulietta z tą samą jednostką ,lżejsza o dobre 200kg ??

Zupełnie prywatnie,jestem zdania ,że giuliettą 2,0 jtdm 170km mozna spokojnie zejsc poniżej 8s do 100km/h do wartości 7,8-7,7s.Oczywiście to samo tyczy się 1,4 170km.

Bardzo bym chiał uczestniczyć w takim pojedynku z własnie 1,4 170km giuliettą zarówno ze startu zatrzymanego jak i rolowanego.Moja masa coprawda mniejsza,ale dla równowagi byłbym skłonny zaprosić pasażera na prawy fotel.

Swoją drogą ciekawy test elastyczności 60-100 na V biegu hehe.Oba auta przy tychże obrotach (przy 60km/h) to totalne muły.Pozatym widze małą nieścisłość;giulietta 1,4 170km ma tylko 0,2s gorszy czas przyspieszania pomiędzy 60-100 na biegu 5 i 80-120 również na 5 biegu ?? Coś tu chyba jednak nie halo.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 01-04-2011 o 21:48

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Ja podaję dane z wiarygodnego źródła a ty opierasz się na swoich przeczuciach Tutaj masz pełne dane odnośne diesla http://www.auto-motor-i-sport.pl/tes...t-10023-3.html Oczywiście w testach gazetowych zdarzają się małe odchyły od normy fabrycznej ale słaby wynik diesla można łatwo wytłumaczyć tym, że po prostu dane fabryczne są zbyt optymistyczne, co jest tym bardziej prawdopodobne że początkowo włosi podawali 8.4 s w tej wersji a później zrobiło im się 8.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar milleniusz
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Swoją drogą ciekawy test elastyczności 60-100 na V biegu hehe.Oba auta przy tychże obrotach (przy 60km/h) to totalne muły.Pozatym widze małą nieścisłość;giulietta 1,4 170km ma tylko 0,2s gorszy czas przyspieszania pomiędzy 60-100 na biegu 5 i 80-120 również na 5 biegu ?? Coś tu chyba jednak nie halo.
    No ale dokładnie taką samą różnicę ma diesel, czego nie zauważasz, albo co ci nie przeszkadza.

Dieslem jeździ się taniej, a benzyną wygodniej, taki jest mój wniosek. Zakładam, że fachowe czasopismo motoryzacyjne potrafi zrobić test bardziej miarodajnie, niż "jutub", czy nawet ludzie z forum, na jednorazowej ustawce, którą proponujesz. Kwestia sprzętu pomiarowego, fachowości kierowców i ilości prób. O ile oczywiście testy nie są robione pod jakąś tezę, ale zakładam, że za te wyniki nie płaciło lobby producentów benzyniaków...

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    a youtube weryfikuje to (...) potwierdzenie na youtubie

Alfonso drogi, a co potwierdzały lub weryfikowały Twoje preparowane filmy na youtube?

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał milleniusz Zobacz post
    No ale dokładnie taką samą różnicę ma diesel, czego nie zauważasz, albo co ci nie przeszkadza.
    Słuszna uwaga i fakt niezaprzeczalny.Moim zdaniem potwierdzenie błędu pomiarów.

Dane fabryczne może i faktycznie optymistyczne odnośnie diesla,ale dalej ma sie to nijak do podobnych osiagów znacznie cięższej 159 czy tez ociupine gorszych słabszego o 20km bravo tymbardziej ,że wychodzi na to iż jest przepaść w postaci róznicy 0,9s do 100km/h pomiędzy 2,0 JTDM a 1,4 MA co juz naprawdę staje się absurdem przy identycznej mocy i niemal identycznej masie ( 30kg na korzyśc MA) tych samych aut.

Test napewno był wykonany urządzeniami specjalistycznymi,a wyniki pewnie zgodne z pomiarami tychże urządzeń,mimo to nadal wynik 8,8s do 100km/h czy elastyka ,a raczej jej brak nie przekonują mnie do faktycznych osiągów giulietty 2,0 JTDM 170km.Oczywiście to tylko moje subiektywne zdanie,oparte na praktyce jazdy dieslami i benzynami równiez podanych wersji silnikowych aczkolwiek w tym przypadku krótkiej praktyce zaledwie jazdy próbnej.

Akurat kreska czy rolka była by najbardziej miarodajna ( a jeszcze bardziej z zamianą kierowców po odbyciu próby) stawiając oba auta obok siebie załózmy giulietty JTDM i MA.

Cytat Napisał marekm Zobacz post
    Alfonso drogi, a co potwierdzały lub weryfikowały Twoje preparowane filmy na youtube?
    Po pierwsze nie alfonso, po drugie,potwierdzają faktyczne/rzeczywiste przyspieszenia auta,oczywiście bez nazwijmy to niecnych chwytów,które ( kolejny niezaprzeczalny fakt) były moją głupotą.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 01-04-2011 o 23:26

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Ja podaję dane z wiarygodnego źródła a ty opierasz się na swoich przeczuciach ....
    Te dane Motor zamieścił za "Auto moto und Sport" - wszelgie gazetowe testy proponuję jednak traktowac z przymróżeniem oka. Proponuje sie opierać na katalogowych danych fabrycznych - w przypadku JTD w rzeczywistości odbiegały one nieznacznie ale zawsze na + dla włascicieli, co potwierdzało się choćby na hamowniach. Wiarygodnymi danymi mogłyby być pomiary wykonane przez użytkownika "oswojonego" z danym autem - zachęcam do zamieszczania takich
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie testy

Kolejny test potwierdzający że diesel nie lapie danych fabrycznych http://www.youtube.com/watch?v=_Nb5yvd_aa4 profesjonalne urządzenia pomiarowe i złapała 8.4 s. A oto osiągi Multiaira, niestety Punto Evo Abarth bo Alfy MA nie mierzyli http://www.youtube.com/watch?v=eZLGL...feature=relmfu - 7.8 s, wynik lepszy od oficjalnych danych o 0.1 s.
    Mito QV też testowali i dane zgadzały się z fabrycznymi http://www.youtube.com/watch?v=h_1XpDN_Ozo
    Ostatnio edytowane przez Żuczek ; 02-04-2011 o 10:13

Przemek12341183
    Gość

Domyślnie

Ten sam test, ten sam kierowca i niestety Giulietta QV też nie ma wyniku jak fabryczny: http://www.youtube.com/watch?v=RYsyRfWcnuU&feature=fvst .

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    Była156 TS 1999,była147jtdm 150KM 2005,159 TiQ4 2010 159 ti 2,4 Q4 201

Domyślnie

Mili Koledzy! Spieracie sie o jakieś ułamki sekundy zamieszczane w danych fabrycznych,testach gazetowych czy filmikach internetowych.
    Wszystkie te pomiary obarczone są błędami wynikającymi z warunków atmosferycznych,doboru opon,umiejętności testera(dziennikarza),dokładności urządzeń pomiarowych itd.
    Teroetycznie jest to trudne do wiarygodnej analizy,więc pozostają metody "organoleptyczne"np.na jakimś spocie,gdzie przyjadą te wszystkie jtdm,t-jety i MA.

Moje obserwacje i doświadczenia(miałem okazję porownać MiTo 1.4tb155 KM z Mito QV170KM)są takie,że tb155KM przyspiesza zdecydowanie bardziej spontanicznie niż 170MA. Byłem mocno zaskoczony tą sytuacją,najpierw jeżdziłem 3 dni 155tb więc wsiadając do QV 170KM(kolegi jamrozow)spodziewałem się odpału kompletnego,a tu niespodzianka jazda prawie jak moim 150KM jtdm.

Wynika to prawdopodobnie z podobnej charakterystyki Jtdm i MA-dużo momentu przy niskich obrotach i stosunkowo szybkie odcięcie 5000-5500obr.

Są to odczucia subiektywne mierzone naporem oparcia siedzenia na plecy kierowcy,co ciekawe na papierze wygląda to zupelnie odwrotnie.

Idzie wiosna więc proponuję zbadać temat doświadczalnie na najbliższych spotach.
    Ostatnio edytowane przez otto ; 02-04-2011 o 13:46

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Ja też miałem takie odczucia ale nie jest to wina MA, że wcześniej odcina (na pewno nie przy 5500 obr.) Jest to wynik faktu, że ciągnie równomiernie od dołu a w T-jet dół jest słaby i po 3 tys zaczyna dopiero mocno ciągnąć Wrażenie na plecach mamy lepsze ale tracimy cenny czas przez nierównomierny ciąg, co wychodzi na pomiarach.