A może ktoś mi napisać jak wymienić ten wahacz żeby się nie narobić? Odkręcam z tyłu na wahaczu 4 śruby, potem odkręcam omawianą śrubę z tulei i śrubę na sworzniu. Coś jeszcze trzeba? Jak go wyjąć sprawnie??
A może ktoś mi napisać jak wymienić ten wahacz żeby się nie narobić? Odkręcam z tyłu na wahaczu 4 śruby, potem odkręcam omawianą śrubę z tulei i śrubę na sworzniu. Coś jeszcze trzeba? Jak go wyjąć sprawnie??
Cisza... trzeba odkręcać drążek stabilizatora i sworzeń wahacza górnego?
do tego lacznik stabilizatora - 5 minut robotty jedna sruba, w forny wachacz to juz chyba nie trzeba chociaz bedzie ci tam smiesznie dyndac na nim
A ja mam na sprzedaż 2 nowe, zapakowane tulejki VEMA o których mowa w tym temacie. Miałem wymieniać ale u mechanika prasa nie działa i mówi że inaczej nie da rady.
Dzięki Zasit.
Czyli rozumiem, że odkręcam wszystkie śruby z wahacza + dodatkowo łącznik stabilizatora i wymiana pójdzie bezproblemowo![]()
tak to wedlug mnie wyglada, do dolnego wachacza masz sworzen - tutaj moze byc problem, mocowanie do kolumny z amorem, lacznika staba i no te sruby 4 sztuki od tulei i chyba wiecej tam nie ma do roboty, troche z wybijeniem tego moze byc problem
Wszystko ładnie się odkręca - tylko nie mogłem wyjąć wahacza i nie chciałem rozkręcić pół zawieszenia. Sworzeń wahacza ładnie sie rusza ale przeszkadzał drążek stabilizatora dlatego chciałem się upewnić co rozkręcić...
czekaj przeciez lacznik jest z gory tego dolnego wachacza takze jak on moze przeszkadzac ? przeciez caly wachacz to w dol pojdzie - o ile dobrze to pamietam, ale czekaj tam zeby sworzen wyjac to trzeba do gory to dac, jak ci nie bedzie szlo to odkrec dwa laczniniki od staba i wtedy bedzie luzny i do gory sobie go dasz
wahacz idzie cały do góry, z tyłu leży na sankach czy jak to zwał. Z przodu sworzeń trzeba wybić w stronę przegubu. I tu pojawia się stabilizator. OK będę próbował - w końcu jakoś dam rade...
stab jak juz przeszkadza to jak mowie - odkrecic laczniki i podniesc staba do gory i moim zdaniem nie ma potrzeby go rozkrecac