Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 65

Temat: Zamówienia na MiTo TCT wstrzymane do 20.05

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

Cytat Napisał Ciastek Zobacz post
    no właśnie nie wiem gdzie ten multiair i do czego służy, spalanie wcale nie jest małe, a demon prędkości to też nie jest ,gdyby dali mi na testy ten 135 do porównania ze 155 przed zakupem to jednak chyba bym kupił 155km
    no są wreszcie głosy rozsądku,
    ja kierowałem sie troche innymi kryteriami niz moc, mając płona jak sie okazało nadzieje ze 105hp bedzie ok, chodziło mi zeby auto było
    1. nowe
    2.do 60k
    3."oszczędne" w miare mozeliwosci
    4.ekologincze w miare mozliwosci
    5.bez turbin
    6.z predkoscia max ok 190-200
    7.wystarczające dla 3 osob
    8.ładne

ale chodzi mi teraz bardziej o to ze producent z racji ubogiego wyboru swoich produktow, stosuje ciekawą polityke co do cen, mianowicie podniosi ceny i kaze płacic wiecej ze trefny towar, w 2008 mito tb120hp kosztowało ok 50k, nie jestem pewien ale to bylo cos w tych granicach, natomist 2 lata potem kazą płacic 57k za 105hp, model 135hp kosztuje 65k, itd
    nawet wliczając inflacje ktora w latach 2008-2010 nie byla zbyt duza bo kryzys, oraz 1% wzrost watu, nie dają podstaw do takich podwyzek, cała ta moda na downsizing powoduje dodatkowy drenaz kieszonek, zgadzam sie co do zasady bo trzeba dbac o ekologie i spalac jak najmniej konczącego sie oleju, ale wprowadzając silniki trodne do zagazowania, z mniejszą mocą, niby mniej spalające a w rzeczywistosci tak samo, przeczy sie całej słusznej ideii ekologii

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał jjokocha Zobacz post
    ale chodzi mi teraz bardziej o to ze producent z racji ubogiego wyboru swoich produktow, stosuje ciekawą polityke co do cen, mianowicie podniosi ceny i kaze płacic wiecej ze trefny towar, w 2008 mito tb120hp kosztowało ok 50k, nie jestem pewien ale to bylo cos w tych granicach, natomist 2 lata potem kazą płacic 57k za 105hp, model 135hp kosztuje 65k, itd
    49900 to była podstawowa cena wersji 78 KM progression.
    W 2008 euro kosztowało nawet 3,3 PLN ( u dealera gdzie kupowałem pojawiły sie nawet wersje 95 KM przywiezione z niemiec), pod koniec 2008 kurs poszybował w górę (tzn wrócił do normalnych poziomów) i już wtedy mówili o podwyżce i potem podrożała na około 52000, w 2008 roku nie było 120 KM w PL-pojawiło się około lutego 2009 wraz z dieslem 1,3 i oba kosztowały 59900. 155 KM kosztowała 68 tys i występowała tylko w wersji distinctive.
    A multiair z racji swojej konstrukcji daje najwieksze oszczędności właśnie przy jeździe z mało otwartą przepustnicą (tzn mało wciśniętym pedałem bo przepustnicy nie ma). Przy pedale w podłodze spalą podobnie. Inna charakterystyka dołu w MA pozwoliła go zestroić na 105 KM (co jest tez możliwe dla "normalnej" 95 KM wersji, kosztem elastyczności). Największym "błędem" (który można nazwać zwykłym k.restwem) jest elektroniczne ograniczenie mocy tego podstawowego silnika do 78 KM. Jak ktos patrzy tylko na liczbę pomyśłi że to jakas przestarzała 8-mio zaworówka znana z punto II.
    W MA bałbym sie tego że po jakimś czasie wynikną problemy serwisowe bo wydaje się to byc dość precyzyjne ustrojstwo (np. można zapomnieć o serwisowaniu tego poza ASO) i wysokie wymagania co do oleju. Ale to czas pokaże.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 08-06-2011 o 14:00

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    49900 to była podstawowa cena wersji 78 KM progression.
    W 2008 euro kosztowało nawet 3,3 PLN ( u dealera gdzie kupowałem pojawiły sie nawet wersje 95 KM przywiezione z niemiec), pod koniec 2008 kurs poszybował w górę (tzn wrócił do normalnych poziomów) i już wtedy mówili o podwyżce i potem podrożała na około 52000, w 2008 roku nie było 120 KM w PL-pojawiło się około lutego 2009 wraz z dieslem 1,3 i oba kosztowały 59900. 155 KM kosztowała 68 tys i występowała tylko w wersji distinctive.
    A multiair z racji swojej konstrukcji daje najwieksze oszczędności przy jeździe z mało otwartą przepustnicą (tzn mało wciśniętym pedałem bo przepustnicy nie ma). Przy pedale w podłodze spalą podobnie. Inna charakterystyka dołu w MA pozwoliła go zestroić na 105 KM (co jest tez możliwe dla "normalnej" 95 KM wersji, kosztem elastyczności). Największym "błędem" (który można nazwać zwykłym k.restwem) jest elektroniczne ograniczenie mocy tego podstawowego silnika.
    a no wlasnie było taniej za lepszy towar, jest drozej za gorszy, z pewnoscia kurs walutowy mogl miec wpływ ale mozna chyba sprowadzac 120hp z lpg na rozwiniety rynek tegoz lpg, miast multiair, powiedzmy za 60k, pln, ?

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

No wygląda na to że za MA płaci sie jakieś 4-5 kPLN więcej. Z tego co pamiętam wersja 120 KM z lpg była/(jest?) droższa o 1500 EUR od normalnej. Taniej byłoby po prostu założyć za połowę tego (na ogół gazownicy turbawki mają ogarnięte), tym bardziej że w tej "fabrycznej" wersji butla i tak jest w kole (nie tak jak w CNG dedykowane zbiorniki). Instalka tam jest bodajrze Landi.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 08-06-2011 o 14:19

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Największym "błędem" (który można nazwać zwykłym k.restwem) jest elektroniczne ograniczenie mocy tego podstawowego silnika do 78 KM.
    Ale przecież już była informacja, że to ze względu na fakt, że młodociani kierowcy we Włoszech mogą jeździć autami do 80KM. A że ktoś w Polsce sobie wymyślił, że też to będzie sprzedawał...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Ten przepis chyba nie wszedł w życie, zresztą co nas obchodza ich przepisy. U nas chyba po prostu nie chciano robić wewnętrznej konkurencji dla GP z tym silnikiem.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie T-Jet

Cytat Napisał Ciastek Zobacz post
    no właśnie nie wiem gdzie ten multiair i do czego służy, spalanie wcale nie jest małe, a demon prędkości to też nie jest ,gdyby dali mi na testy ten 135 do porównania ze 155 przed zakupem to jednak chyba bym kupił 155km
    Multiair to technologia która podnosi parametry silnika i obniża spalanie ale nie oczekujmy cudów - ze 120 tki nie zrobi potwora który będzie chodził lepiej jak T-Jet 155 KM. Na pewno jednak 120 tka chodzi gorzej od 135 MA i 150 tka chodzi gorzej od 170tki MA Te drugie rozwiązanie właśnie zacząłem testować bo zamieniłem swojego Bravo w z T-Jet 150 KM na Giuliettę 170 MA. Jeśli chodzi o spalanie to na razie dokładnych danych nie podam bo za mało zrobiłem kilometrów ale osiągi są lepsze - w trybie normal czuć w Alfie większy moment, silnik lepiej ciągnie i ma lepszą reakcję na gaz.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Multiair to technologia która podnosi parametry silnika i obniża spalanie ale nie oczekujmy cudów - ze 120 tki nie zrobi potwora który będzie chodził lepiej jak T-Jet 155 KM. Na pewno jednak 120 tka chodzi gorzej od 135 MA i 150 tka chodzi gorzej od 170tki MA Te drugie rozwiązanie właśnie zacząłem testować bo zamieniłem swojego Bravo w z T-Jet 150 KM na Giuliettę 170 MA. Jeśli chodzi o spalanie to na razie dokładnych danych nie podam bo za mało zrobiłem kilometrów ale osiągi są lepsze - w trybie normal czuć w Alfie większy moment, silnik lepiej ciągnie i ma lepszą reakcję na gaz.
    na ale 135 to jednak nie 150 a 170 to nie 155 ? no i ta niepwność co do przyszłości, jak jest gwarancja to ok ale co po 2 latach? pan henio nie naprawi....

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Cytat Napisał jjokocha Zobacz post
    na ale 135 to jednak nie 150 a 170 to nie 155 ? no i ta niepwność co do przyszłości, jak jest gwarancja to ok ale co po 2 latach? pan henio nie naprawi....
    Ale o co Ci właściwie chodzi?
    Narzekasz i narzekasz. Sprzedaj Mito, kup se Skode.
    Moim zdaniem w Mito powinny być montowane wyłacznie silniki o mocy od 120KM. Te słabsze nijak się mają do sportowego wizerunku marki.

---------- Post added at 22:12 ---------- Previous post was at 22:11 ----------

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    zamieniłem swojego Bravo w z T-Jet 150 KM na Giuliettę 170 MA.
    Gratuluję wyboru! Narzekać nie będziesz!

Użytkownik Ogier Avatar Rewil
    Auto
    BMW 440i M / Alfa 159 / kiedyś 156 SW

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzej_Kolbudy Zobacz post
    Ale o co Ci właściwie chodzi?
    Narzekasz i narzekasz. Sprzedaj Mito, kup se Skode.
    Moim zdaniem w Mito powinny być montowane wyłacznie silniki o mocy od 120KM. Te słabsze nijak się mają do sportowego wizerunku marki.

---------- Post added at 22:12 ---------- Previous post was at 22:11 ----------

Gratuluję wyboru! Narzekać nie będziesz!
    Sportowy, czy nie sportowy. Mito nie jest sportowym samochodem
    Inteligentna kamera samochodowa, z użyciem sztucznej inteligencji - watchoutai.com