daro, wklikaj się w link. tam konsultowałem swój problem z pablo.
http://www.pablogarage.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=97
daro, wklikaj się w link. tam konsultowałem swój problem z pablo.
http://www.pablogarage.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=97
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
Dzięki.
No i wróciłem ze stacji po pierwszym tankowaniu - fakt komputer trochę zawyża spalanie ale i tak nie jest różowo - niecałe 680 km na 62 litrach gold-a!! średnio 9,1 na setkę - niby nie najgorzej ale biorąc pod uwagę fakt że ze 450 zrobiłem w trasie to już tak piknie nie jest :-(
Nic to - i tak mnie czeka raczej wizyta w Lesznowoli z problemem dotyczącym braku mocy przy niskich obrotach to przy okazji podpytam szpenia czy ma jakiś pomysł na tą pazerność mojej beli
Dzięki wszystkim za przesłanie swoich spostrzeżeń
Ostatnio edytowane przez kuchpat ; 04-05-2011 o 20:52
Wywalcie sobie DPFy, zaślepcie EGR i spalanie o 1,5 litra na 100km w dół !!
Mnie pali na trasie jak jadę emerycko 4,7 - 5litrów. Ja cisnę na maxa w trasie to 6 - 6,5 litra.
W mieście 7-8l.
Po chipie spalanie ani poszło w górę, ani w dół. Ale najpierw wywaliłem DPF i zaślepiłem EGR a później zrobiłem remap.
Tak z ciekawości - ile kosztowało Cie wywalenie DPF'a i zaślepienie EGR'a?
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Odpowiem może dyplomatycznie - rozsądne pieniądze ( ale zawsze odsyłam po konkretne info do gościa u którego robiłem - Marcin z Cinsoft ).
DPF możesz jeszcze sprzedać za jakieś 250 - 300zł.
Auto po wywaleniu DPF i zaślepieniu EGR na mocy +8KM. Spalanie jak pisałem wyżej.
Ja wlasni zdecyduje sie jeszcze w maju na wywalenie zbednych pozeraczy paliwa.
Na razie jestem mile zaskoczony poprzedni palil okolo 6.5 (mondeo 2.0 TDDI 90 kucy) obecny przy tych samych warunkach i trasie okolo 6-6.2 - nie jezdze jak emerytokolo 120-130 z czego 80% trasa. Jak spalanie spasc ma jeszcze po takiej operacji o okolo 0.5 - 1 litra to juz mi niewiele do pelni szczescia potrzeba - moze dodatkowych kucy bo 120 lekko za malo
.
Pozdrowka
Moj post wcale nie mial byc ironiczny. Takiego spalania, jak podajesz nie powstydzilby sie nie jeden 1.9 16V. To kolejny dowod na to, ze dobry, mocny program obniza spalanie przy zachowaniu techniki jazdy. Nie wiem, czy usuwales DPF, ale jego wywalenie daloby jeszcze wieksze oszczednosci. To jest zakala, ktora zabija ekonomike nowoczesnych Diesli.
U mnie, po programie Aligatora, spalanie na trasie przy tempomacie na 80 km/h potrafilo spasc ponizej 4.0L/100 km.
Krajcok
GT JTD Q2 Rosso Scuderia 205 PS (historia)
XKR 4.0 V8 kompressor
Przepraszam za zły odbiór Twojego postu. Co do DPF to nie wywalałem go. Jakoś uważam, że jeśli jest i działa, podobnie jak EGR, to go zostawiam. Zdaję sobie sprawę, ze po wywaleniu tych EKO wynalazków móżnaby osiągnąć znacznie więcej, ale skoro ktoś wsadził te urządzenia do mojej AR, to niech tam zostaną tak długo, dopóki się nie posypią. Jesli zaczną szwankować, będę się zastanawiał.
4.0l/100km - szacun dla Ciebie, Twojej Belli i Wojtka![]()
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17