Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Temat: Opóźniona reakcja na gaz 1.9JTDM

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    U mnie tak właśnie jest. Natychmiastowa reakcja silnika na pedał przyspieszenia, co wyraźnie widać na obrotomierzu.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    u mnie wygląda to co najmniej dziwnie, bo gdy dotykam pedału widać na FES że napięcia idą w górę a % się nie zmienia i silnik nie reaguje, dopiero jak depnę więcej skacze na 1% i silnik się budzi. Może to kwestia oprogramowania w sterowniku?

Użytkownik Rowerzysta Avatar gontek
    Mieszka w
    Sosnowiec, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Panowie jak ktoś z was dojdzie do tego jak rozwiązać ten problem to niech da znać tutaj - ja mam co prawda 156 ale silnik 1.9 16v i takie same objawy, nie ukrywam, że jest to strasznie męczace

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał gontek Zobacz post
    Panowie jak ktoś z was dojdzie do tego jak rozwiązać ten problem to niech da znać tutaj - ja mam co prawda 156 ale silnik 1.9 16v i takie same objawy, nie ukrywam, że jest to strasznie męczace
    po pierwsze trzeba zaślepić EGR. U mnie po tej operacji zdecydowanie się poprawiło, w tej chwili, już po jakimś czasie od zaślepienia właściwie mogę uznać, że problem nie występuje. Być może coś tam się wypaliło bo w tej chwili reakcja na gaz jest taka jak być powinna, może szału nie ma, ale biorę poprawkę na to, że jest to 1.9 a nie 2.4.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    no i sprawdziłem, wszystko gra, każde muśnięcie powoduje wzrost napięcia na ścieżkach, aczkolwiek zauważyłem, że sterownik nie od razu przekłada wciśnięcie gazu na uchylenie powyżej 0,0%. Mogę lekko wcisnąć, napięcie na ścieżkach rośnie a sterownik dalej widzi 0,0%. Chyba tak ma być bo wątpię by ECU było padnięte... trzeba będzie się do tego przyzwyczaić. Albo może trzeba coś wyregulować na pedale?
    Ten typ tak ma. Leciutkie przyciśnięcie gazu powoduje wzrost napięcia, ale sterownik nie od razu widzi > 0%.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    po pierwsze trzeba zaślepić EGR. U mnie po tej operacji zdecydowanie się poprawiło, w tej chwili, już po jakimś czasie od zaślepienia właściwie mogę uznać, że problem nie występuje. Być może coś tam się wypaliło bo w tej chwili reakcja na gaz jest taka jak być powinna, może szału nie ma, ale biorę poprawkę na to, że jest to 1.9 a nie 2.4.
    Masz na myśli zaślepkę z otworami? Jeśli tak to ja mam taką odkąd kupiłem auto, bo przy wymianie rozrządu, felernego kolektora kazałem też zaślepić egr znanym zestawem. Reakcja jest lepsza na nagrzanym ale na zimnym bardzo kiepsko, a nie ma czasu sie tym zająć
    Jakie macie chwilowe spalanie podczas ruszania np spod świateł, mówię o takim normalnym nie z pedałem w podłodze.

Użytkownik Ogier Avatar kalma
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR159 JTDm 16V 2007

Domyślnie

U mnie tak 15-20, czasem więcej. Zależy czy jest płasko, czy nieco pod górkę. 1.9 JTDm 16V

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Ja akurat w ogóle nie patrzę na chwilowe.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał kalma Zobacz post
    U mnie tak 15-20, czasem więcej. Zależy czy jest płasko, czy nieco pod górkę. 1.9 JTDm 16V
    u mnie tak samo, jak mocniej depnę to 25 pokazuje

---------- Post added at 17:06 ---------- Previous post was at 17:01 ----------

Cytat Napisał aro_1977 Zobacz post
    Masz na myśli zaślepkę z otworami? Jeśli tak to ja mam taką odkąd kupiłem auto, bo przy wymianie rozrządu, felernego kolektora kazałem też zaślepić egr znanym zestawem. Reakcja jest lepsza na nagrzanym ale na zimnym bardzo kiepsko, a nie ma czasu sie tym zająć
    zwróć uwagę na czujnik doładowania, u mnie teraz podnosi się od razu jak wcisnę gaz, wcześniej prze kilka sekund nic się nie działo dopóki turbo nie napompowało, może po prostu łopatki turbiny ci się zastały. Ja bym zaczął od tego jeśli egr masz ok.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

No co Ty miałeś opóźnienie na turbo kilkusekundowe w stosunku do pedału gazu ???!!!

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

pamiętajcie, że jest jeszcze coś takiego jak turbodziura...w 1,9JTDM całkiem spora.
    Born to be wild.