Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Temat: hill holder unavailable

Użytkownik Rowerzysta Avatar slon
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Cytat Napisał ARVELOCE Zobacz post
    U mnie po wyskoczeniu komunikatu nie pali się światło biegu wstecznego i parktronic cały czas pokazuje, że jest uruchomiony. Gdzie szukać przyczyny?
    Jeśli sedan, to może pęknięte przewody w gumowym wężu łączącym klapę z nadwoziem.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    TK
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał slon Zobacz post
    Jeśli sedan, to może pęknięte przewody w gumowym wężu łączącym klapę z nadwoziem.
    Sedan. Dzięki za info, sprawdzę. Dziwne, że dzieje się to zawsze po deszczu....

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150km

Domyślnie

U mnie natomiast błąd wyskakuje nieregularnie zazwyczaj jak hamuje ale również ostatnio na prostej drodze albo na ślimaku na autostradzie się zdarzylo i błąd c1131 czyli czujnik ciśnienia pompy ABS, tylko zastanawia mnie dlaczego pojawia się w momencie jak nie dotykam pedału hamulca, żeby zgasl musze rozpędzić auto powyżej 20km/h i nacisnąć lekko pedał hamulca

Użytkownik Świeżak
    Auto
    mazda 323f, alfa 159 2.2, alfa 147 1.6ts

Domyślnie

Wygląda na to, że u mnie jest podobny problem, tj. od pewnego czasu włącza mi się ten błąd, sprawdziłem i nie świeci mi lampa od wstecznego, żarówka ok. Po dłuższym postoju błąd najczęściej znika, ale światła nie ma cały czas. Dodatkowo przy tym błędzie potrafią włączyć się czujniki parkowania przy jeździe do przodu. Ostatnio miałem grzebane przy skrzyni, może tam jest jakiś czujnik?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

A mi wywala ten hill holder przy jeździe miejskiej jak często używam sprzęgła . Wystarczy że strzelę z niego (z pedała ) i gaśnie na jakiś czas . Styki czujnika czyściłem ale i tak były ładne ,nie wiem o co kaman.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 159 1,9 Jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał FESTO128 Zobacz post
    Witam a u mnie sprawa wygląda tak że po wciśnięciu sprzęgła lub hamulca samochód odpala to znaczy że oba czujniki sprawne, tempomat też działa a sam hill holder zadziała raz na parę dni.
    Mam podobnie, błędów brak a hill holder działa od czasu do czasu.

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Mam podobnie, błędów brak a hill holder działa od czasu do czasu.
    It's not a bug, it's a feature.
    Typowa zresztą dla wszystkich aut koncernu Fiata. Nikt jeszcze nie odkrył jakie warunki trzeba spełnić, aby HH zadziałał. Na pewno te które są podane w instrukcji obsługi nie są wystarczające.
    Chyba, że z czasem jakiś czujnik ulega rozkalibrowaniu, ale sądząc po fakcie, że na działanie narzekają użytkownicy samochodów świeżo z salonu, raczej bym w to wątpił.

Użytkownik Świeżak Avatar james666997
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa 159 2.0 JTDM 136km 2011r

Domyślnie

Witam ma podobny problem zapalił mi sie ten komunikat i bez znaczenia czy mam wsteczny czy jest na luzie czy na 1 biegu działaja czujniki parkowania tył to moze byc cos z czujnikiem za pedałami czy raczej ta wiązka w klapie bo to sedan?
    Ostatnio edytowane przez james666997 ; 17-08-2017 o 13:29

Użytkownik Świeżak Avatar james666997
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa 159 2.0 JTDM 136km 2011r

Domyślnie

Cytat Napisał james666997 Zobacz post
    Witam ma podobny problem zapalił mi sie ten komunikat i bez znaczenia czy mam wsteczny czy jest na luzie czy na 1 biegu działaja czujniki parkowania tył to moze byc cos z czujnikiem za pedałami czy raczej ta wiązka w klapie bo to sedan?
    Przepraszam ze zaśmiecam forum ale jestem tu nowy wiec proszę o wybaczenie ale chyba mam winowajce pomacałem kable które idą do klapy bagażnika i kontrolka zgasła

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar WisniaWRC
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    159 1.9 JTDm (16v)

Domyślnie

Też swoje 3 grosze dorzucę. Błąd hill holdera wyskakiwał mi raz na jakiś czas, zwykle sam gasł - czasami po chwili jazdy, czasami po nocy stania, czasami po ponownym uruchomieniu - bez reguły.
    Faktycznie nie skojarzyłem tego, że rzadko otwieram bagażnik a błąd wyskoczył mi (na przykład) wczoraj po spakowaniu do niego zakupów.
    Odpuścił od razu po poruszaniu osłoną wiązki idącej do klapy i kablami wychodzącymi z tej wiązki, bo odgięciu okładziny.
    Sposób "tymczasowy" już mam, po robocie obadam kostkę którą tam znalazłem - mam nadzieję że pryśnięcie kontaktem rozwiąże problem na dobre.

Sedan oczywiście.

***edit:
    I tak w ogóle - dzięki za odpowiedzi, już byłem gotów czujnik zamawiać i zrobiłbym to, gdybym nie przeczytał całego tematu.
    Ostatnio edytowane przez WisniaWRC ; 13-09-2017 o 08:05