U mnie natomiast błąd wyskakuje nieregularnie zazwyczaj jak hamuje ale również ostatnio na prostej drodze albo na ślimaku na autostradzie się zdarzylo i błąd c1131 czyli czujnik ciśnienia pompy ABS, tylko zastanawia mnie dlaczego pojawia się w momencie jak nie dotykam pedału hamulca, żeby zgasl musze rozpędzić auto powyżej 20km/h i nacisnąć lekko pedał hamulca
Wygląda na to, że u mnie jest podobny problem, tj. od pewnego czasu włącza mi się ten błąd, sprawdziłem i nie świeci mi lampa od wstecznego, żarówka ok. Po dłuższym postoju błąd najczęściej znika, ale światła nie ma cały czas. Dodatkowo przy tym błędzie potrafią włączyć się czujniki parkowania przy jeździe do przodu. Ostatnio miałem grzebane przy skrzyni, może tam jest jakiś czujnik?
A mi wywala ten hill holder przy jeździe miejskiej jak często używam sprzęgła . Wystarczy że strzelę z niego (z pedała ) i gaśnie na jakiś czas . Styki czujnika czyściłem ale i tak były ładne ,nie wiem o co kaman.
It's not a bug, it's a feature.Mam podobnie, błędów brak a hill holder działa od czasu do czasu.
Typowa zresztą dla wszystkich aut koncernu Fiata. Nikt jeszcze nie odkrył jakie warunki trzeba spełnić, aby HH zadziałał. Na pewno te które są podane w instrukcji obsługi nie są wystarczające.
Chyba, że z czasem jakiś czujnik ulega rozkalibrowaniu, ale sądząc po fakcie, że na działanie narzekają użytkownicy samochodów świeżo z salonu, raczej bym w to wątpił.
Witam ma podobny problem zapalił mi sie ten komunikat i bez znaczenia czy mam wsteczny czy jest na luzie czy na 1 biegu działaja czujniki parkowania tył to moze byc cos z czujnikiem za pedałami czy raczej ta wiązka w klapie bo to sedan?
Ostatnio edytowane przez james666997 ; 17-08-2017 o 13:29
Też swoje 3 grosze dorzucę. Błąd hill holdera wyskakiwał mi raz na jakiś czas, zwykle sam gasł - czasami po chwili jazdy, czasami po nocy stania, czasami po ponownym uruchomieniu - bez reguły.
Faktycznie nie skojarzyłem tego, że rzadko otwieram bagażnik a błąd wyskoczył mi (na przykład) wczoraj po spakowaniu do niego zakupów.
Odpuścił od razu po poruszaniu osłoną wiązki idącej do klapy i kablami wychodzącymi z tej wiązki, bo odgięciu okładziny.
Sposób "tymczasowy" już mam, po robocie obadam kostkę którą tam znalazłem - mam nadzieję że pryśnięcie kontaktem rozwiąże problem na dobre.
Sedan oczywiście.
***edit:
I tak w ogóle - dzięki za odpowiedzi, już byłem gotów czujnik zamawiać i zrobiłbym to, gdybym nie przeczytał całego tematu.![]()
Ostatnio edytowane przez WisniaWRC ; 13-09-2017 o 08:05