Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Temat: Remont silnika?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar FerraEnzo
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta 2.0 jtdm (170cv)

Domyślnie

Misiu kolorowy, ale mi leciała tez jak było cieplej A pozatym mam czarny osad na końcówce (wydechu) tez masz czarny osad rano na przystanku I gdzies znika około 700/800 ml oleju na 1000, także może i leci para, ale tez dym ze spalonego oleju.

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał FerraEnzo Zobacz post
    Własnie wracałem z dziewczyną ze spaceru i myśle sobie zajrze do alfy sprawdze olej;/ I moim oczom na bagnecie ukazała sie jakaś katastrofa ;/ Jakieś 1400 km temu wymieniany był rozrząd a co za tym idzie olej. Na bagnecie wtedy było jakieś 3/4, teraz zostało UWAGA 1/3 troszkę ponad minimum. JA wiem o tym ze TS'y piją olej itd. itp. ale aż tyle!? Nie wiem co mam robić, za co sie zabrać. Silnik pod osłoną jest suchy, samochód po odpaleniu w ogóle nie kopci, po czym gdy pare razy przygazuje i motor nabiera temperatury zaczyna dość ostro kopcić na siwo. Spaliny nie smierdza spalonym olejem, na podłożu nie ma sladów oleju. Dodam, że samochód głównie uzytkuje na krótkie dojazdy do pracy/na uczelnie, ale te 1300/1400 km zrobiłem w trasie przy dosyć wysokich obrotach. Z góry dziękuje za pomoc.

Tak dla potomnych, co jeszcze tego nie wiedzą i panikują
    Każdy silnik "zżera olej". To wynika z właściwości materiałów i konstrukcji. Inaczej być nie może. Ale są tacy co twierdzą, że im nic nie bierze, a potem nagle szok, że ubyło im 0,5-1l w po jednej przejażdżce
    Prawda jest taka - Jeśli jeździmy krótkie trasy, a w szczególności w ruchu miejskim olej oczywiście jest spalany ale zarazem przy tych niewielkich odległościach, niskich obrotach i pewnych nieszczelnościach pochłania on troszeczkę wilgoci (tak olej mimo, że tego nie widać jest trochę higroskopijny), paliwa i resztek spalonego paliwa. W efekcie widać jakby oleju nie ubywało. Gdy teraz wyruszymy na dłuższą przejażdżkę i jeszcze w dodatku z wyższymi obrotami, to te wszystkie nazwijmy to niechciane dodatki są spalane. Tu następuje zdziwienie właściciela gdy po takiej trasie na bagnecie nagle brakuje mu połowy wskazania. Dokładnie jak w Twoim przypadku Jest to po prostu zjawisko normalne i w niektórych instrukcjach do samochodów dokładnie opisane. Miałem to opisane w Volvo i w Dodge. W Alfie nie znalazłem takiego opisu ale i go specjalnie nie szukałem.
    Co więcej, jest to wskazane aby raz na jakiś czas pozbyć się tego całego syfu z oleju, bo one pogarszają jego właściwości. Warto więc raz na jakiś czas przejechać się na wycieczkę czy teraz jesienią na grzyby Oczywiście tych dziadostw z oleju nie pozbędziecie się całkiem. Część pozostanie w oleju pogarszając jego właściwości.
    Dla tego też niektórzy producenci podają aby w samochodach, które poruszają się w większości w warunkach miejskich częściej zmieniać olej silnikowy.

P.S. Co do kopcenia na biało, to chciałem przypomnieć, że w paliwie zawsze znajduje się troszeczkę(szczątkowo) wody, która zbiera się w układzie wylotowym. Po odpaleniu widać czasamo jak wręcz kapie z rury wydechowej. Układ wydechowy i resztki spalania na jego ściankach, to wspaniałe warunki do osadzania się par wody. Stąd to kopcenie na biało w zimne dni. Czasami potrzeba dość długo "przegonić" samochód aby się tego pozbyć. Na krótkich odcinakach można całą zimę przejeździć "z dymkiem jako przyjacielem"
    Szczególnie to widać jak ktoś jeździ na LPG.
    Oczywiście pod warunkiem, że ten dym nie śmierdzi resztkami olei itp.
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 20-10-2011 o 10:03
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Dziekuje za wyczerpującą i nasyconą wiedzą wypowiedź

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

i nasyconą wiedzą wypowiedź
    Lekko przesadziłeś
    To było tylko tak na marginesie.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Dziekuje za wyczerpującą i nasyconą wiedzą wypowiedź
    Ale na twoim miejscu raczej nie liczył bym na to że z twoim silnikiem będzie dobrze.
    Widziałem już środki kilku TS-ów które brały podobne ilości oleju...
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Ogier Avatar AdiUssj
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0

Domyślnie

Ja juz jestem po wymianie rozrzadu z wariatorem,kompletu uszczelek,uszczelniaczy,dotartych zaworach i planowaniu glowicy. Na razie mam obserwowac ile mi bedzie bralo oleju, potem wymiana pierscieni i uszczelki pod glowica. Zobaczymy jak bedzie, mam nadzieje ze nie zle
    Tu liczy się styl, osiągi i liczne ciągnące się za autem spojrzenia przechodniów.. Praktyczny nudny samochód może mieć prawie każdy.. Alfe tylko wybrani

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał QBA Zobacz post
    Ale na twoim miejscu raczej nie liczył bym na to że z twoim silnikiem będzie dobrze.
    Widziałem już środki kilku TS-ów które brały podobne ilości oleju...
    Wiem, wiem Napewno pierscienie do wymiany, tylko tak jak pisałem zrobie to na wiosne.
    BTW. Juz kilka razy n forum chwaliłem sie, że moj przebieg 50 tys jest prawdziwy, tak wyszło na hodometrze. Co za debil musiał tym autem jezdzic, żeby przy takim przebiegu silnik brał tyle oleju.

Użytkownik Rowerzysta Avatar sebott
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    Była: Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2001

Domyślnie

Wcale nie musiał jeździć debil. Jak to mówią: "ten typ tak ma".
    „Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”

Blaise Cendrars

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

Juz kilka razy n forum chwaliłem sie, że moj przebieg 50 tys jest prawdziwy, tak wyszło na hodometrze. Co za debil musiał tym autem jezdzic, żeby przy takim przebiegu silnik brał tyle oleju.
    Ja mam 109 tys km i jestem po generalnym remoncie silnika

Cytat Napisał sebott Zobacz post
    Wcale nie musiał jeździć debil. Jak to mówią: "ten typ tak ma".
    nie do końca, w zależności jak kto dbał o silnik, a jeżeli ktos jeździ z zrąbanym termostatem w dodatku zagląda pod maskę tylko jak braknie sikawki na szyby to momentalnie silnik zarżnie

Użytkownik Świeżak Avatar SOPELTomcat
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Spider 2.0 TS,Allfa 159 1.9 jtdm

Domyślnie

Misiu kolorowy, ale mi leciała tez jak było cieplej A pozatym mam czarny osad na końcówce (wydechu) tez masz czarny osad rano na przystanku I gdzies znika około 700/800 ml oleju na 1000, także może i leci para, ale tez dym ze spalonego oleju.

wybacz misiu ,ale nie zaznaczyłem że moja wypowiedz była dla kolegi Ryoko....
    on wspominał że dymi mu tylko jak jest zimno,a jak się ociepla to przestaje....

tez masz czarny osad rano na przystanku

pewno że tak...ten cholerny nałóg w postaci tytoniu haha
    Bella Machina..........moja miłość