Misiu kolorowy, ale mi leciała tez jak było cieplejA pozatym mam czarny osad na końcówce (wydechu)
tez masz czarny osad rano na przystanku
I gdzies znika około 700/800 ml oleju na 1000, także może i leci para, ale tez dym ze spalonego oleju.
Misiu kolorowy, ale mi leciała tez jak było cieplejA pozatym mam czarny osad na końcówce (wydechu)
tez masz czarny osad rano na przystanku
I gdzies znika około 700/800 ml oleju na 1000, także może i leci para, ale tez dym ze spalonego oleju.
Tak dla potomnych, co jeszcze tego nie wiedzą i panikują
Każdy silnik "zżera olej". To wynika z właściwości materiałów i konstrukcji. Inaczej być nie może. Ale są tacy co twierdzą, że im nic nie bierze, a potem nagle szok, że ubyło im 0,5-1l w po jednej przejażdżce
Prawda jest taka - Jeśli jeździmy krótkie trasy, a w szczególności w ruchu miejskim olej oczywiście jest spalany ale zarazem przy tych niewielkich odległościach, niskich obrotach i pewnych nieszczelnościach pochłania on troszeczkę wilgoci (tak olej mimo, że tego nie widać jest trochę higroskopijny), paliwa i resztek spalonego paliwa. W efekcie widać jakby oleju nie ubywało. Gdy teraz wyruszymy na dłuższą przejażdżkę i jeszcze w dodatku z wyższymi obrotami, to te wszystkie nazwijmy to niechciane dodatki są spalane. Tu następuje zdziwienie właściciela gdy po takiej trasie na bagnecie nagle brakuje mu połowy wskazania. Dokładnie jak w Twoim przypadkuJest to po prostu zjawisko normalne i w niektórych instrukcjach do samochodów dokładnie opisane. Miałem to opisane w Volvo i w Dodge. W Alfie nie znalazłem takiego opisu ale i go specjalnie nie szukałem.
Co więcej, jest to wskazane aby raz na jakiś czas pozbyć się tego całego syfu z oleju, bo one pogarszają jego właściwości. Warto więc raz na jakiś czas przejechać się na wycieczkę czy teraz jesienią na grzybyOczywiście tych dziadostw z oleju nie pozbędziecie się całkiem. Część pozostanie w oleju pogarszając jego właściwości.
Dla tego też niektórzy producenci podają aby w samochodach, które poruszają się w większości w warunkach miejskich częściej zmieniać olej silnikowy.
P.S. Co do kopcenia na biało, to chciałem przypomnieć, że w paliwie zawsze znajduje się troszeczkę(szczątkowo) wody, która zbiera się w układzie wylotowym. Po odpaleniu widać czasamo jak wręcz kapie z rury wydechowej. Układ wydechowy i resztki spalania na jego ściankach, to wspaniałe warunki do osadzania się par wody. Stąd to kopcenie na biało w zimne dni. Czasami potrzeba dość długo "przegonić" samochód aby się tego pozbyć. Na krótkich odcinakach można całą zimę przejeździć "z dymkiem jako przyjacielem"
Szczególnie to widać jak ktoś jeździ na LPG.
Oczywiście pod warunkiem, że ten dym nie śmierdzi resztkami olei itp.
Ostatnio edytowane przez @sdero ; 20-10-2011 o 10:03
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Dziekuje za wyczerpującą i nasyconą wiedzą wypowiedź![]()
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
Ja juz jestem po wymianie rozrzadu z wariatorem,kompletu uszczelek,uszczelniaczy,dotartych zaworach i planowaniu glowicy. Na razie mam obserwowac ile mi bedzie bralo oleju, potem wymiana pierscieni i uszczelki pod glowica. Zobaczymy jak bedzie, mam nadzieje ze nie zle![]()
Tu liczy się styl, osiągi i liczne ciągnące się za autem spojrzenia przechodniów.. Praktyczny nudny samochód może mieć prawie każdy.. Alfe tylko wybrani
Wcale nie musiał jeździć debil. Jak to mówią: "ten typ tak ma".![]()
„Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”
Blaise Cendrars
Bella Machina..........moja miłość