Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
a ja odradzam 159 mjtd po tym co przeczytałem bo po pierwsze mało jeździsz po drugie krótkie dystanse a po trzecie jak sama napisałaś wolno nie jeździsz wiec diesel szybko się psuć zacznie DPF i turbo na krótkie trasy się nie nadają.... Ja ci mogę polecić z racji tego iż też jestem studentem raczej zakup Mito po pierwsze będzie prawie nowe wiec przez 3-4 lata masz całkowity spokój z naprawami łatwiej zaparkować w mieście z racji wspólnej podłogi z GP będzie tańsza w eksploatacji. Na krótkich trasach nawet diesla nie dogrzejesz a co tu dopiero mówić o przepaleniu DPF ??? do tego w mieście takim jak WAWA przydaje się S&S tak ja to widzę a to że raz do chorwacji na rok zapłacisz więcej za PB niż za podróż dieslem to nic strasznego
Aham. Jeśli Cię interesuje czarny SW 150KM + czerwona skóra, to będzie dostępny za około tydzień za takie mniej więcej pieniądze do wzięcia - 2006 rocznik.
---------- Post added at 15:49 ---------- Previous post was at 15:40 ----------
A po 4 latach sprzeda to Mito za c.a. 40% ceny zakupu
Mito jest, niestety, drogim samochodem. Za praktycznie podstawową wersję silnikową + zero opcjonalnego wyposażenia trzeba wyłożyć ponad 50 tysięcy złotych. Każdy dodatek (który w używanej 159 będziesz miał w standardzie), kosztuje krocie - klima dwustrefowa 4000 PLN, homologacja na 5 miejsc - 2000 PLN, alufelgi 2000 PLN, alarm 1500 PLN - szybciutko dobijesz do kwoty 60 tysięcy. Do tego zapomnij, że benzynowe Mito będzie spalało mniej paliwa, niż 159 JTD - nawet, jak kupisz wersję 1.4 75 KM. Dlatego namawianie kogoś, kto ma 50 tysięcy na auto, namawianie na Mito jest nieporozumieniem. Za te pieniądze można iść kupić sobie Switfa z sensownym wyposażeniem, a nie pakować się do salonu AR, gdzie ktoś chyba trochę upadł na głowę, kalkulując ceny tego samochodu (podobnie jest w przypadku np. Mini Coopera).
Mając 50 tysięcy na samochód poszukałbym sobie ładnej 159 ze 150-konnym dieslem w cenie c.a. 42-44 tysiące, nadwyżkę zostawił na ewentualne naprawy (których nie powinno być dużo) i po 4 latach mamy samochód warty więcej, niż nowe Mito przy porównywalnej utracie wartości.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Najważniejsze ile dziewczyna chce nią pojeździć bo jeśli do 3 lat to 159 może być rzeczywiście lepszym rozwiązaniem jeśli powyżej to dla mnie mito jest lepsza. Za ok 40-45 tys kupi sobie max 3-4 letnią 159 i jak chce pojeździć dłużej jak 3 lata to będzie musiała do niej dokładać nie ma możliwości że w aucie 6-7 nic nie będzie się psuć .... taka prawda a jeśli weźmiesz pod uwagę małe przebiegi to na prawdę okaże się że diesel szybciej się zepsuje niż benzyna. Nie ma co tak odradzać MiTo a wciskać 159 trzeba rozważyć + i - każdego z tych 2 modeli. I tak naprawdę to ona musi sama się przekonać bo to są dwa totalnie inne auta innych klas oraz kosztów utrzymania. A jak dla mnie ten argument jest zabójczy " Każdy dodatek (który w używanej 159 będziesz miał w standardzie)" przecież nie każda 159 jest w wersji TI lub Distinctive oraz nie każde MiTo to podstawowa wersja ..... Musisz wybrać czy chcesz mieć młodsze i mniejsze czy starsze i większe.
Nie wiadomo, ile będzie musiała dokładać potem do 159-tki, Mito też będzie wymagało pewnej ingerencji finansowej (przypuszczalnie)
Ja osobiście poszedłbym w stronę 159, bo wydaje mi się mimo wszystko jest lepszym wyborem, ale oczywiście zgadzam się z Tobą, że koleżanka musi zdecydować sama.
Ja jestem pewna co do 159, ale decyduję się na ten a nie Mito tylko ze względu na to, że zewnętrznie mi się bardziej podobaI mam nadzieję, że będzie przyjemnie szybko jeździć
![]()
no i bardzo dobrze 159 góra![]()
AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
BMW 540i G30 ( 2019 -
Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!