Czy były dwa rodzaje tych wyświetlaczy w alfie 156 po liftingu ?Napisał bubu321
w niektórych egzemplarzachnp GTA i TI są jakby wyższe ? czy to może już moej oczy mnie mylą ?
Czy były dwa rodzaje tych wyświetlaczy w alfie 156 po liftingu ?Napisał bubu321
w niektórych egzemplarzachnp GTA i TI są jakby wyższe ? czy to może już moej oczy mnie mylą ?
“You cannot be a true petrolhead until you’ve owned an Alfa Romeo – it’s like having really great sex which leaves you with an embarrassing itch.” – Jeremy Clarkson
Bubu poswiece sie dla tego projektu i w sobote wyciagne obrotomierz ,cos sie wymysli,ja niedawno rozbieralem go i z tego co pamietam to jest mozliwosc wcisniecia go tam,tylko jak mozesz to zapodaj jakas fotke jaka ma to objetosc,jak wyglada sprawa z wiazkami czy duzo kabli tam wchodzi jak to wogole wyglada.Napisał bubu321
pozdrawiam
obrotomierz na stole mam, nie mam na razie tylko czasu na to.
- pomysł aby dać komputerek do wnęki bezpiecznikowej i nie oglądać tych 16 l/100 km jest interesujący.
jak chcemy to patrzymy i blisko do gniazda diagnostycznego.
- ilość kabli to tylko 3 kabelki, takie 0.5 mm 2.
- będzie prawdopodobnie problem z kalibracją tego spalania oraz z przebiegiem , sygnał km nie bedzie pobierany z VSS ( czujnik drogi ) tylko z ECU.
- sygnał z ECU jest obarczony bledem około 10 %.
- nalezy pomysleć nad procedura kalibracji oraz reprogramowania stałych drogi.
ops:
Tak, są dwa rodzaje. Modele z liftingiem tylko wnętrza (jak mój) mają jak to określiłeś - wyższy wyświetlacz, natomiast Twój (pacząc po roczniku jest po pełnym liftingu) ma niższy wyświetlacz. Co do funkcji, to chyba są te sameNapisał Wierzba
Czy jako umiejscowienie wyświetlacza macie na myśli tą skrzynkę bezpieczników znajdującą się z lewej strony kierownicy?
Moim zdaniem nie jest to najlepszy wybór. Skoro montuje się taki wyświetlacz, to po to by na niego czasem spojrzeć, a jeśli tak, to trzeba oderwać wzrok od drogi. Nim spojrzy się na wyświetlacz, odczyta to co chce się odczytać, to przy np. prędkości 70 - 80km przejedzie się parę ładnych metrów, a to może się skończyć w najlepszym wypadku, że zaparkuje się komuś w bagażniku, o możliwości potrącenia pieszego już nie wspominając.
Nie bez powodu konstruktorzy wszystkie wyświetlacze, zegary i inne urządzenia monitorujące umieszczają w takich miejscach, by odczytując dane nadal mieć to co przed samochodem w zasięgu wzroku.
W ogóle to mam do kolegi bubu321 pytanie: czy jest możliwość ingerencji w komputer pokładowy, który jest już zamontowany seryjnie, jak w Alfie po fl? Chodzi o dodanie nowych funkcji jak np: maks prędkość, czy też zmianę częstotliwości sprawdzania spalania chwilowego, bowiem zmienia się ono zbyt rzadko. Jak myślisz, jest to możliwe?
Pozdrawiam.
- Rafał
wszytkie funkcje sa opisane w tablicy, jęsli tablica ma puste miejsca to mozna dodać funkcje.czy jest możliwość ingerencji w komputer pokładowy, który jest już zamontowany seryjnie, jak w Alfie po fl?
czasami jest tak że nie ma miejsca we flashu na obsługę tych funkcji.
- zmiana czasu odświeżania danych jest prostsze do zrobienia.
pomijam tutaj kwiestie finansowe za takie modyfikacje.
Hm... gdzie polecasz mi się udać w tej kwestii?Napisał bubu321
Najbardziej zależy mi właśnie na jak to trafnie określiłeś: "zmianie czasu odświeżania danych"
Wspomniałeś o kosztach - myślisz, że będą wysokie?
Nie mam pojęcia o elektronice z mechanicznego punktu widzenia, dlatego pytam.
Pozdrawiam.
- Rafał
Czyli to trzeba przeprogramowac w ECU czy stworzyc procedure odswiezania danych czesciej niz jest seryjnie? Choc bym chcial to i tak zabardzo nie jestem w temacie. ;//Napisał bubu321
kiedys podobna funkcje chciałem rozbudowac w renaul megane, warsztat elektroniczny samochodowy chyba z Kutna zażadał prawie 1.600 zł, zrezygnowałem.
szukaj wsród warsztatów zajmujących sie naprawą airbagów, alarmów.
-
ECu nie trzeba reprogramowac ponieważ takie komputerki posiadaja swoje własne procesory a komunikacja między poszczególnymi ECU odbywa sie za pomoca magistrali CAN.
jeden z wielu problemów to moze być suma kontrolna pliku flasha, która jest wielo-poziomowa i trudna do obejścia.
z tego też powodu gra może byc nie warta świeczki ze względu na te koszty.
--
byłem dzisiaj w warsztacie i była tam alfa z jeleniej góry, miała podobny komputerek ale zamontowany na desce rozdzielczej między obrotomierzem a zegarem paliwa.
funkcji było dość duzo, za duzo, warsztat niestety nie miał namiarów na kierowcę.
całkiem dobrze to wygladało, chociaz trochę psuło wystrój tym 64.000 kolorowym wyświetlaczem.
lepszy efekt byłby jeśli wyświetlacz byłby czarno-biały.
musze rozebrać obrotomierz i zabaczyć ile tam jest miejsca.
-
-
-