Strona 5 z 24 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 236

Temat: Problemy z VDC, ABS, hill holder (VDC / hill holder unavailable)

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Tez mam ten blad ale nie tylko,
    Cytat Napisał jaremi Zobacz post
    Naprawa polegała na przeczyszczeniu styków papierem ściernym oraz dokładniejsze dokręcenie nakrętek.
    Styków i nakrętek czego?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    6

Domyślnie

Przy bezpieczniku w komorze silnika.

Izzy
    Gość

Domyślnie

Witam
    Jakies 2 tyg temu w mojej Alfie Brera (2.4 Diesel, 11/2007) zapalily sie wszystkie kontrolki ABS, ASR, VDC Hillholder.. Auto stalo przez weekend pod domem, nie padalo ani nie bylo mrozu.
    Jedynie co mi przychodzi do glowy to moze to ze auto bylo myte co tydzien (ale czy to ma jakikolwiek wplyw??)
    Brera zostala wyslana do mechanika na diagnoze (podlaczyl jak pod komp) i co sie okazalo ze nie widac zadnych problemow z ABS czy ASR, wiec zaczely powstawac teorie takie jak:
    *Bateria - zostala sprawdzona i auto zresetowane ponownie - wszystko ok nadal kontrolki sie swieca
    *Kable pod maska jak i pod kierownica zostaly sprawdzona (teoria przetartych kabelkow weszla w zycia, a potem jakiegos czujnika.. nie wiem jak to nazwac, co podobno jest strasznie kosztowne male urzadzonko dodatwkow duzy koszt by to zakodowac czy ustawic?)
    *Bezpieczniki zostaly sprawdzone (w dwoch innych garazach po 2 razy) dzialaja..
    Nadal nikt nic nie wie.. mechanicy dumaja a moj portfel jest coraz bardziej pusty... Ehhh.. slono sobie licza za godz
    Chcialam zauwazyc, za jak zapalam auto (przez wcisniecie hamulca/sprzegla +start) i puszczam wszystko, w momecie jak rusze gwaltownie kierownica albo troszke autem wszystkie kontrolki sie zapalaja, natomiast kiedy zapalam auto i trzymam wcisniety hamulec przez caly czas w momecie jak ruszam kierownica nic sie nie swiecy, zaraz przy ruszeniu wszystko sie znow swieci..
    Czy ktos mial podobny problem?? Prosze o pomoc
    Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

miałem podobny problem - okazało się, że linka hamulca ręcznego przymarzła ( może u ciebie się zapiekła) i tłoczek był cały czas wciśnięty. Podnieś auto z tyłu i sprawdź, czy koła obracają się swobodnie...

Izzy
    Gość

Domyślnie

Dzieki ogromne za wskazowke, przekaze dalej do sprawdzenia
    pozdrawiam

Użytkownik Embrion Avatar BAQ
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa 159 SW 1,9JTD 16V AUT. MOD 180KM

Domyślnie

Witam

Mam podobny problem jak Wy koledzy. Wymieniałem w swoje belli przednie lampy. Po wymianie odpaliłem auto" wyskoczyły mi komunikaty:ABS ,VDC,HH niedostępne. Tak pali się cały czas :-( .Pomyślałem ,że pewnie coś z kablami .Posprawdzałem jeszcze raz wszystkie kabale dociskałem wszystkie wtyczki. Teraz wydaje się ,że wszystko jest ok ,ale dale pali się ABS, VDC ,HH. Czy ten błąd sam się skasuje ?
    Czy muszę jechać podpiąć pod komputer i skasować błąd ?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 120KM (chip 150KM)

Domyślnie ABS/VDC/Hill Holder Unavailable

Mam problem z uruchomieniem Alfy. Po włożeniu kluczyka wyświetla mi komunikat ABS/VDC/Hill Holder Unavailable. Po czym standardowy komunikat wciśnij sprzęgło lub hamulec i uruchom silnik. Niestety nie można uruchomić silnika ani po naciśnięciu sprzęgła, ani hamulca. Rozrusznik kręci.
    Wyczytałem w poprzednich postach, żeby sprawdzić akumulator, czujniki położenia sprzęgła i hamulca. Czujniki rozebrałem i wyglądają na działające. Akumulator ładowałem całą noc i nic. Cały czas Alfa milczy.
    Podłączyłem się FES'em, ale żadnych błędów w silniku nie widać.

Jakieś inne sugestie. Nie wiem czy to może mieć wpływ, czy to tylko zbieg okoliczności, ale 30 min przed awarią (auto po wyświetleniu w/w komunikatów zgasło mi na środku jezdni) Alfa była w myjni (silnik nie był myty, tylko samo nadwozie).

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Co prawda nie do 1.9 ale moja koleżanka ma 1.8 MPi i tam sie urwała czy pękła łapa silnika i silnik lekko przechyliło. Jak sie zatrzymała tak juz silnika nie odpaliła. I tez taki komunikat wyskakiwał. Jak silnik wrócił na swoje miejsce wszystko wróciło do normy.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Podłącz się przez FES do centralki ABS (wymagany dodatkowy adapter) – wtedy będziesz wiedział jakie błędy ma zapisane centralka VDC.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 120KM (chip 150KM)

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Podłącz się przez FES do centralki ABS (wymagany dodatkowy adapter) – wtedy będziesz wiedział jakie błędy ma zapisane centralka VDC.
    O jaki adapter chodzi? Mam ELM327. Coś mam do niego dokupić?