Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 101

Temat: Wybór kolejnego auta spośród dłuuugiej liisty

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

JTS'y to jednostki GM, z tym, że wyposażone w Alfowski bezpośredni wtrysk. Ekonomicznością zbytnio nie powalają, są za to dosyć proste w budowie, rozrząd na łańcuchu, więc teoretycznie bezproblemowy (chociaż wydaje mi się, że czytałem na forum, że ktoś miał problemy ze zużytym łańcuchem). Bezpośredni wtrysk ma to do siebie, że z biegiem czasu auto nie trzyma idealnie mocy jaką miało wyjeżdżając w salonie, ale bądźmy szczerzy, połowa użytkowników tego zbytnio nie odczuję. Wiem co mówię, bo też mam JTS'a, z tym że 2.0 w 156, który wg opinii potwornie zbiera nagar w głowicy i nie ma siły jechać, a moja jakoś ma przejechane 160tyś km i osiągnięcie 210 nie stanowi dla niej żadnego problemu, więc ja nie odczuwam spadków mocy. Także jeżeli chcesz tylko i wyłącznie benzyniaka to przejedź się jakąś 159 2.2 JTS i zobacz czy Ci odpowiada. Bo co do ekonomii jako spalanie, na pewno w tym pułapie cenowym znajdziesz auto palące mniej przy podobnych osiągach. 1.9 JTS wydaje mi się, że będzie za słabym motorem do dosyć ciężkiej 159.

P.S. Jak czytam Twoje posty to mam wrażenie, że zależy Ci przede wszystkim na ekonomii i bezawaryjności. Kierując się tymi dwoma aspektami, chyba najrozsądniejszym wyborem byłaby wymieniona przez Ciebie Octavia. Będzie to najtańszy w zakupie i utrzymaniu samochód, ale w mojej opinii jest przeokropnie nudnym autem (mój brat cioteczny ma Octavię II, to we mnie ten samochód nie wzbudza jakichkolwiek emocji, najprostszy w świecie dupowóz do przemieszczania się z pktu A do B, bez sprawiania większej przyjemności z jazdy, ale odwdzięczający się prostotą i niskimi kosztami eksploatacji).

Kamilek
    Gość

Domyślnie

octawie odrzuciłem, chyba tez superb i passata

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zwoli
    Mieszka w
    Kępno
    Auto
    Jest AR166 3.2V6 2006R Była AR 159 1.9 8V BYŁA alfa romeo 156 1,6 16v, 1998r

Domyślnie

Jak ja bym miał teraz 40tyś złociszy na samochód nooo to też bym się poważnie zastanowił jaki...JAKI kolor mojej wymarzonej alfy 159;D czarna perła...czy grafitowy..a może bordowy...hmmm.Ja jak miałem zamiar kupić auto 2 lata temu to w grę w ogóle nie wchodziła alfa...bo nie było żadnej w okolicy i wydawała mi się nie osiągalna...do czasu,raz wsiadłem...i marki nie zmienię na inną.I marzę o 159 jednak czarna perła ;D i nie rozumiem twojego uprzedzenia do diesla może co nie co wyjaśnisz dlaczego tylko benzyna i koniec??

Kamilek
    Gość

Domyślnie

obecnie mam auto w dieslu, nie chodzi o awaryjnosć, nie chce klekotów oraz przy moich przebiegach 12k rocznie w zupełonsci nie oplacalne

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Moim zdaniem próbujesz pogodzić ogień z wodą - benzyna, prosta w budowie, tania w eksploatacji, małe spalanie, niska pojemność i jeszcze do 4 dyszek.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Moim zdaniem próbujesz pogodzić ogień z wodą - benzyna, prosta w budowie, tania w eksploatacji, małe spalanie, niska pojemność i jeszcze do 4 dyszek.
    pomalu dochodzimy do sedna,czas zadac pytanie ,czy juz wyprodukowano takie auto ,ktore ciebie zadowoli (to nie uszczypliwosc)?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubuskie
    Auto
    AR 159 SW 2.4 210KM + bonus by CINSOFT

Domyślnie

Ja też bym obstawiał za Alfą, która bije resztę propozycji na głowę, chociaż co do JTS to zgodzę się z opiniami. Od siebie dodam tylko, że wieśwagen passat ma ciekawą opcję, a mianowicie 2.0 TFSi 200KM. Moja siostra śmiga takim od 2 lat ze skrzynią DSG, przejechała już 60 tyś km i oprócz wymian eksploatacyjnych wszystko jest ok! Śr. spalanie 10,5 litra ale od 0-100 7.6 sek daje rade. Ale niestety jest to dalej tylko VW i na każdym parkingu stoi kilka takich :/ no i zawieszenie zbyt miękkie jak na taką moc.

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Dla odmiany wypowie sie posiadacz diesla... Rzeczywiscie nawiecej opinii o JTSach pisza ludzie ktorzy nimi nie jezdzili i wg mnie negatywne opine o JTSach z reguly sa niesluszne. Mialem okazje sie przejechac 2.2 JTS i naprawde daje rade, jak znajdziesz dobry egzmeplarz to z awaryjnoscia nie pownienes miec wiekszych problemow (mam 3 znajomych z tymi silnikami i nic sie u nich nie dzieje). Znam wprawdzie tez jedna osobe, ktora ma problem z rozrzadem, ale to z powodu blednie wykonanej operacji serwisowej przy nim, uznanej zreszta przez serwis.
    185 koni da Ci sporo frajdy z jazdy, spalanie zalezy od stylu jazdy - tutaj nic nowego nie powiem.
    Ja na twoim miejscu z ww. aut wybralbym alfe - bo jest to zdecydowanie samochod najladniejszy, dajacy nieporownywalna satysfakcje z obcowania z nim, swietnie prowadzacy sie o awaryjnosci na poziomie konkurencji. Np Mazda 6 w wiekszosci zamienniki sa niedostepne - pozostaje tylko drogie ASO. W najnowszym Motorze pisza o dostepnosci czesci zammiennikow do danych modeli i ile wiecej ASO zdzieraja, Mazda 6 jzaraz za Fordem wypadla fatalnie jesli chodzi o ww parametry i ceny serwisowania. Honda moze i ok ale jednak dalej jest to kanciasta kanapa-dupowoz.
    Zrob sobie shortliste (ja bym nie wykluczal alfy bo ktos kto na codzien jezdzi dieslem i powtarza cos co zaslyszal piszac, ze dynamika taka sobie, pewnie nigdy JTSem nie jezdzil) pojezdzij testowo 159 2.2 jts , pojezdzij honda czy czym tam chcesz. Sam wyrob sobie opinie ktore auto Ci lepiej podchodzi.
    Mozesz sie tez zastanowic na 1.9 JTS (na forum w podwatku o 159 jest temat poswiecony 1.9 JTS gdzie grupa posiadaczy tego silnika sie wypowiada - na pewno bedzie bardziej ekonomiczny niz 2.2 jesli wyzsza moc nie jest decydujacym kryterium tylko nizsze spalanie (a musi konieczine byc beznyna) to 1.9 Jts 160 konny jeszcze ujdzie i powinien dac rade (wg danych producenta spalanie mniejsze o 1,4 litra na 100 od 2.2jts przyspieszenie o sekunde wyzsze ale caly czas ponizej 10 sek.)
    choc danym dot spalania nie wierze zadnemu producentowi bo to weryfikuje real life.
    Jak chcesz fajnych emocji bierz alfe, tylko dobrze ja sprawd przed zakupem, zeby potem sie cieszyc z jazdy a nie naprawiac usterki / zaniedbania po poprzednich wlascicielach.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 27-01-2012 o 08:43

krisvanmoto
    Gość

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem bierz Alfę nawet nie ma so się zastanawiać. Koledzy też mi odradzali Alfę, ale mam ją 17 miechów 160 tyś na liczniku i jest super. Pamiętaj tylka aby ją szanować. Ten samochód mam duszę której brakuje wszystkim samochodom z twojej listy... Szukaj serwisowanej i dobrze utrzymanej, a będziesz zadowolony... Powodzenia w zakupie...

Kamilek
    Gość

Domyślnie

dzięki koledzy za tak liczną pomoc
    co do niby moich wybrzydzeń to po prostu chce takiego auta którym będę mógł pojeździć częsciej niż patrzeć w portfel i przeliczać, m kurcze lepiej przejde te 5 km to zaoszczędze 4 zł...
    nie chce by auto cały czas stało u mechanika albo co gorzej w garazu i nie miec kasy na jego naprawę
    nie chce zwykłego dupowozu, gdybym szukal to alfa by sie tu nie znalazła, wybrałem te auta które mi sie podobaja i są w miarę dobre
    jesli 1.9 jts da mi w miarę fajne spalanie , średnio licze ok 10 l to przeboleje spalanie na pewno a osiągi pon 10 sec też przecierpię, choc jeśli powiecie że roznica jest znikoma w 2.2 a jest on tez mniej awaryjny to oczywiscie wybiorę większą jednostkę