Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 64

Temat: Która wersja silnika w 159 godna polecenia??

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Nie wiem na które rynki nie było ta grzałka montowana, ale jeśli Wam silnik JTDm nie ma problemów z dogrzewaniem, znaczy iż to macie.. To nie jest OPCJA a wyposażenie na konkretne rynki. To rozwiazanie jest aktywne przy temp. zewn. poniżej 20st C. więc przypuszczam, że wyjątkowo nie montowano tego.. i to jest coś co kolega janio chyba przeoczył w obecnie produkowanych dieslach.. bo faktycznie do połowy lat dwutysięcznych problem niedogrzewania się diesli był bardzo powszechny... Co do DPF'a to nie jest on już rzeczywistym problemem, bo porostu się go wywala jak padnie.. i nawet w poważnych pismach motoryzacyjnych zalecane jest takie rozwiązanie twierdząc, iż producenci musząc zejść z emisją spalin zrzucili na użytkowników aut koszty z tym związane ukrywając konsekwencje swojego rozwiązania, związane z naprawdę potężnymi kosztami (nieraz kilkanaście tys. zł) wymiany dpf'a. No i na koniec jeśli napisałeś, iż wybrałeś 1,9 benzyne bo jest mniej awaryjna niż 1,9 JTDm to mam kompletnie inną opinię na ten temat, diesel 1,9 to chyba najtwardsza jednostka ze wszystkich..

Żebyś mnie nie zrozumiał źle, ja nie jestem mega fanem diesli.. ale upowszechniasz fałszywe stereotypy.. Obecnie bym kupił 1,75 TBI, a gdybym miał sporo latać to 2,2 + LPG, bo to chyba najtansze paliwo na rynku.. 159 jest ciężka, więc moce poniżej 150KM i przyspieszenia do setki 10s, dla mnie są jakimś nieporozumieniem.. i jak diesla łatwo "podciągnąć" tak wolnossaka za bardzo się nie da nie wydając na to góry pieniędzy..
    Ostatnio edytowane przez Mariusz AutoDS ; 09-03-2012 o 12:16
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

grzałka była opcją i kosztowała w polskim salonie coś koło 1000zł
    Born to be wild.

Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto

Domyślnie

Przed chwilą nie wiedziałeś czy taki system wogóle istnieje.. hehe.. Nie widzę tego ne liście opcji - http://www.euromot.com.pl/userfiles/...2011_11_15.pdf

---------- Post added at 12:39 ---------- Previous post was at 12:28 ----------

Dobra.. myślę, że wystarczy jałowej dyskusji.. Nie słyszałem, by jakikolwiek diesel w 159 miał przy sprawnym termostacie problemy z dogrzewaniem jak to było w 156, nawet 140-150KM. Rozwiązaniem tego problemu było zamontowanie grzałki w nagrzewnicy, która sprawia, że silniki diesla rozgrzewają się bardzo szybko teraz.. Jeśli komuś diesel w 159 słabo się grzeje, to byćmoże ma wersję z rynku gdzie nie przewidziano tej grzałki.. jednak nie widziałem tu tematów jak w 156, dotyczących problemów z temperatutą silnika zimą.. a jeśli ktoś takowy się znajdzie to niech się może odezwie.. ale będą to raczej sporadyczne przypadki..

Tak czy siak niedogrzewanie się diesli to już historia.. i po co ta cała paplanina powyżej..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

janio
    Gość

Domyślnie

Kolego Mariuszu, nie wiem co próbujesz określić "paplaniną", ale jak widzę, jeśli fakty świadczą przeciw Tobie, to... tym gorzej dla faktów. Tak, jak napisałem, powołałeś się na źródło, czyli instrukcje obsługi, którą, pewnie przez przeoczenie, zacytowałeś niedokładnie i mimo, żeby zacytować klasyka, "oczywistej oczywistości", Ty nadal swoje - fakt, to całkowicie jałowa dyskusja Usunięcie DPF-a jest niezgodne z przepisami, czy Ci się to podoba, czy też nie, a konsekwencje wykrycia tego faktu są takie, że samochód ląduje na lawecie.

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

Mariusz nigdy nie napisałem, że nie wiem co to jest, pisałem, że grzałka służy do nagrzewania powietrza w kabinie. Sam mam taką grzałkę. Informacje o tym, że grzałka była opcją w dieslu dowiedziałem się z ASO, zresztą gdzieś ten temat na forum był poruszany. koniec OT bo wątek jest o preferowanej wersji silnikowej a nie o grzałkach bez odbioru!
    Born to be wild.

janio
    Gość

Domyślnie

Znowu manipulacja, nieładnie - cennik, który przytaczasz obowiązuje na dzień 2011.11.15 i dotyczy wersji silnikowych 2,0, a nie 1,9 czy 2,4.

---------- Post added at 13:26 ---------- Previous post was at 13:11 ----------

Hmm, dziwne, rok temu była na ten temat dyskusja, w której uczestniczyłeś i jakoś informacje innych użytkowników, którzy jednoznacznie stwierdzają, że ich 1,9 długo się rozgrzewają, Cię, jak widzę nie przekonały, mało tego, napisali wyraźnie, że takiej opcji u siebie nie mają, że rozważają samodzielny jej montaż, ponadto kolega "bera5" wyraźnie napisał, że to była opcja za dopłatą - dziwne, prawda?
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...anie_auta.html

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

polecam wyłącznie silnik TBi
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto

Domyślnie

No przeca napisałem, że pojedyńcze przypadki pewnie się znajdą.. ale nie jest to problem powszechny jak w 156.. tam jest nawet napisane jak sprawdzić czy ma się grzałkę.. Nie znalazłem listy opcji dla 1,9.. nie sugeruj złych intencji czy manipulacji.. jak widzę postrzegasz argumentację według siebie.. Jeśli to była w PL opcja za 280zł to pewnie każdy to brał, a czy na innych rynkach była to opcja czy standard to już nie wiesz.. ja też nie.. a większość 159-tek jest sprowadzonych i nawet jeśli na zachodzie była to opcja to 70 euro raczej nikt nie pożałował, żeby mieć ciepło zimą..

Fakty są takie, że obecne JTDm-y szybciej się nagrzewają niż twoj benzyniak.. poza pojedyńczymi egzemplarzami bez grzałek.. i pisanie, że tak nie jest jest powielaniem przez ciebie nieprawdziwych stereotypów..

Wywalenie DPF'a jest niezgodne z przepisami.. hahaha... przekraczanie 50km/h w zabudowanym też.. mam nadzieję, że jesteś konsekwentny w przestrzeganiu przepisów.. hahaha.. litości.. szkoda mojego czasu na dyskusję na tym poziomie..

janio
    Gość

Domyślnie

Jak widzę masz problem z zaakceptowaniem nawet oczywistości, po pierwsze koleżanka pytała o wersje 2006-2008, a więc wyskakiwanie z rewelacjami z roku 2011 jest po prostu nie na temat, po drugie, napisałeś jako aksjomat, że 1,9 ma dogrzewanie i nic innego do Ciebie nie trafia, nawet wpisy tych, którzy twierdzą, że tychże nie mają. Jak przekraczam przepisy, to muszę liczyć się z konsekwencjami, wydawało mi się, że tak postępuje dorosły człowiek Poczytaj swoje wpisy, w których sam sobie przeczysz, albo przynajmniej się zamotałeś Nie masz bladego pojęcia, w jakim czasie nagrzewa się moja benzyna, a więc po raz kolejny wróżysz z fusów - taki z Ciebie wróżbita, po drugie, zdaje się, że napisałeś, że masz vebasto, a więc nie wiem co z czym zamierzasz porównywać, ogrzewanie postojowe z fabrycznym?
    Gwoli ścisłości "powielanie stereotypów", to wyciąganie ogólnych wniosków na podstawie niereprezentatywnych przesłanek, ergo jeśli ja twierdze, na podstawie informacji od użytkowników, że nie wszystkie 1,9 miały to dogrzewanie, to kto "powiela stereotypy", ja, czy Ty twierdząc, że miały?
    Ostatnio edytowane przez janio ; 09-03-2012 o 15:11

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    159 1.9 JTDM

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Jak widzę masz problem z zaakceptowaniem nawet oczywistości, po pierwsze koleżanka pytała o wersje 2006-2008, a więc wyskakiwanie z rewelacjami z roku 2011 jest po prostu nie na temat, po drugie, napisałeś jako aksjomat, że 1,9 ma dogrzewanie i nic innego do Ciebie nie trafia, nawet wpisy tych, którzy twierdzą, że tychże nie mają. Jak przekraczam przepisy, to muszę liczyć się z konsekwencjami, wydawało mi się, że tak postępuje dorosły człowiek Poczytaj swoje wpisy, w których sam sobie przeczysz, albo przynajmniej się zamotałeś Nie masz bladego pojęcia, w jakim czasie nagrzewa się moja benzyna, a więc po raz kolejny wróżysz z fusów - taki z Ciebie wróżbita, po drugie, zdaje się, że napisałeś, że masz vebasto, a więc nie wiem co z czym zamierzasz porównywać, ogrzewanie postojowe z fabrycznym?
    Gwoli ścisłości "powielanie stereotypów", to wyciąganie ogólnych wniosków na podstawie niereprezentatywnych przesłanek, ergo jeśli ja twierdze, na podstawie informacji od użytkowników, że nie wszystkie 1,9 miały to dogrzewanie, to kto "powiela stereotypy", ja, czy Ty twierdząc, że miały?
    Panowie, dzieki Waszej dyskusji uznałam,że koniecznie muszę przestudiować instrukcję 159-tki w każdym razie oznajmiam, że nowy nabytek stoi pod domem 159 1.9JTDM SW 2008rok po lifcie, 170 KM (po czipie). Muszę teraz pojeździć i sprawdzić czy warta jest tych wszystkich dyskusji, no i czy tak dobrze fruwa jak moja 156-tka