Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 84

Temat: hamulce Alfa 147 przód???

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post

Ja miałem MIKODY na przodzie na tyle wciąż mam.
    Wentylowane są do d.. przód popękał po 50 tys km
    Lite na tyle do dziś jeżdżą, zrobiłem 80 tys ale powoli ich czas dobiega końca.
    Wentylowane są do dupy? Przecież nie ma w 147 JTD na przodzie niewentylowanych tarcz chyba Ci się pojęcia nawiercane, a wentylowane myla

Miał ktoś zestaw Ferodo DS Performance + tarcza Brembo gładka albo jakaś inna gładka? Nie interesują mnie nacinane nawiercane bo za szybko wcinają ten klocek.
    Zastanawiałem się nad zmianą na tarcze 305mm ale za dużo rzeźby by wyszło bo zaciski tarcze i klocki to jeszcze ujdzie ale kupno nowych alu na zime i nowych opon to już by suma wyszła konkretna tak wiec raczej skałdniał bym sie ku wyżej wymienionemu zestawowi Brembo + Ferodo DS
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 08-02-2013 o 13:46

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

a jakie masz tarcze z tyłu ?

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Na tyle mam lite i to tarcze lite są do dupy bo sie szybciej przegrzewa układ hamulcowy. Wentylowane ale niewiercone i nienacinane mikody też nie pękają(przynajmniej nikt nie nazrekał na pękanie tak jak w przypadku wersji GT). Pękniecia pojawiają się w nawiercanych i nawet lite nawiercane będą pękać przy otworach. Co do pekania to widziałem foty Zimmermann Sport które również pekały przy otworach.

No chyba, ze na przodzie popękały Ci gładkie Mikody to mea culpa ale wtedy to sie kwalifikuje do reklamacji.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 08-02-2013 o 14:29

Użytkownik Rowerzysta Avatar TILT
    Auto
    Giulia Sprint MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Avari Zobacz post
    ...Z drugiej strony tarcza każda będzie miała nalot rdzy kiedy dawno nie była używana i jest wilgoć na dworze. Nawet mimo zapewnień producenta, no chyba że tytanowa.
    O czym kolega pisze? Malowane są brzegi i przestrzeń w środku i te powierzchnie mają nie rdzewieć a "ścierna" powierzchnia tarczy gdzie dociska klocek to wiadomo jak samochód stoi to rdzewieje.
    Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Wentylowane są do dupy? Przecież nie ma w 147 JTD na przodzie niewentylowanych tarcz chyba Ci się pojęcia nawiercane, a wentylowane myla
    W 147 1.6 montowano pełne tarcze na przód http://allegro.pl/tarcza-przod-bremb...991606734.html mają inne zaciski więc nie są wymienne z wentylowanymi.

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

w 1.6 105 koni tylko.. 1.6 120 koni ma już wentylowane przód..
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Dlatego pisałem "147 JTD" bo, ze w T.S 105KM było to wiem, a zamienne być nie mogą by lite tarcze mają sporo mniejszą grubość niż wentylowane przez co szybciej się nagrzewają, a pzrez brak wentylacji słabiej oddają ciepło.

Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Na tyle mam lite i to tarcze lite są do dupy bo sie szybciej przegrzewa układ hamulcowy. Wentylowane ale niewiercone i nienacinane mikody też nie pękają(przynajmniej nikt nie nazrekał na pękanie tak jak w przypadku wersji GT). Pękniecia pojawiają się w nawiercanych i nawet lite nawiercane będą pękać przy otworach. Co do pekania to widziałem foty Zimmermann Sport które również pekały przy otworach.

No chyba, ze na przodzie popękały Ci gładkie Mikody to mea culpa ale wtedy to sie kwalifikuje do reklamacji.
    popraw pisownię bo Mikody są przewiercane nie nawiercane.
    Wentylowane pękają właśnie głównie z tego powodu. Kurz i pył zbiera się w kanałach wentylacyjnych tarczy co znacznie pogarsza właściwości tarczy. Znacznie wolniej oddaje ciepło. Wtedy o pękanie jest znacznie łatwiej.

Co do litych tylnych 251mm to moje jeszcze nie pękły. 80tys katowania w tym kilkanaście wylotów na tor. Nie raz zagrzane do bardzo wysokich temp. a do dziś są proste i nie popękane.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

W takim razie nie pozostaje Ci nic innego jak swap na Lite z przodu Zdaj poźniej relacje z użytkowania, widać najsłabsza 147 miała lepsze heble niż nawet 170 konne JTD

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Miał ktoś zestaw Ferodo DS Performance + tarcza Brembo gładka albo jakaś inna gładka?
    Ja mam dokładnie taki zestaw. Uważam, że do cywilnej jazdy to jest najlepiej co można zrobić biorąc pod uwagę koszty. Tarcza się mało zużywa, klocek też. Hamuje od temp. otocznia do 700st,wspł. tarcia 2x większy od Premiere/inny podstawowy klocek. DS możesz cisnąć i nic mu się nie dzieje, najwyżej dymi, ale dalej hamuje. Płyn musi też trochę wytrzymać No i uwaga na smar w łozyskach. Ja Premierrem dymiłem wiele razy, DS ani razu póki co. Mówię o warunkach drogowych, nie tor.
    Wymiana na 4-tłok plus Brembo tarcza i DS to ok. 2kpln. TRW w 4-tłok nie daje rady w sensie modualcji nacisku/jego siły. Powyżej 200km/h właściwie nie da się reakcji ABS wywołac. Znaczy można lepiej hamować, ale klocek nie daje rady. No może jakbyś miał atomową nogę, albo odelżone auto.
    I tak, mam bezpośrednie porównanie na codzień w swoich samochodach.
    Ostatnio edytowane przez Marcin_M ; 08-02-2013 o 20:04

Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

W takim razie nie pozostaje Ci nic innego jak swap na Lite z przodu Zdaj poźniej relacje z użytkowania, widać najsłabsza 147 miała lepsze heble niż nawet 170 konne JTD
    piszę o produktach Mikody które sa lepsze i gorsze.
    Akurat te lepsze to lite tarcze.. bo o wentylowanych lepiej nie mówić.