Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 60

Temat: Silnik JTD czy benzyna ?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

jadąc 40 km/h w mieście 70-80 w trasie to może i tyle spali
    mój benzyniak który ma 275tys przejechane jadąc w trasie 80 km/ha tez potrafi pokazywać 5.6 l na 100
    a na jakieś ładnej ekspresówce jadą 130 pokazuje 7 po dłuższym czasie
    lubię się czepiać to się przyczepie jak tam meganka pali tyle samo Pb co LPG to remont silnika bliżej niż dalej

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    Jak wy to robicie ze palicie mniej jak przewiduje producent, autem po 12 latach eksploatacji >?
    Szczerze Ci powiem, że nie mam zielonego pojęcia. Mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło spalanie, bo nastawiałem się na 6l/100km w trasie i około 8-9l w mieście. Osobiście staram się jeździć na tempomacie wszędzie tam, gdzie mam tylko dłuższy kawałek prostej. To zdecydowanie zmniejsza spalanie, dlatego szczerze polecam (nie tylko autorowi tematu) szukanie auta właśnie z tempomatem. Jak wracałem z domu rodzinnego do Poznania (trasa 250km) to przez dość długi kawałek komputer pokazywał chwilowe spalanie na poziomie 3,5l. Czasem nawet trochę mniej, a z górki to już w ogóle "tyle co nic". W trasie na równej drodze (ani pod górkę ani z górki) pokazuje mi spalanie właśnie około 3,5l i to się faktycznie przekłada na ilość paliwa w zbiorniku Oczywiście cały czas mówię o jeździe na tempomacie

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

ale z jaką prędkościom i jaki ruch na drodze to już nikt nie napisze

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał beriba Zobacz post
    Szczerze Ci powiem, że nie mam zielonego pojęcia. Mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło spalanie, bo nastawiałem się na 6l/100km w trasie i około 8-9l w mieście. Osobiście staram się jeździć na tempomacie wszędzie tam, gdzie mam tylko dłuższy kawałek prostej. To zdecydowanie zmniejsza spalanie, dlatego szczerze polecam (nie tylko autorowi tematu) szukanie auta właśnie z tempomatem. Jak wracałem z domu rodzinnego do Poznania (trasa 250km) to przez dość długi kawałek komputer pokazywał chwilowe spalanie na poziomie 3,5l. Czasem nawet trochę mniej, a z górki to już w ogóle "tyle co nic". W trasie na równej drodze (ani pod górkę ani z górki) pokazuje mi spalanie właśnie około 3,5l i to się faktycznie przekłada na ilość paliwa w zbiorniku Oczywiście cały czas mówię o jeździe na tempomacie
    No to powiedzmy szczerze .. na komputerze to i ja zrobie spalanie 6.5 do 7 ...
    Swoją trasę dom - poznań zrobiłem też 6.9 gazu, na kompie nizej 6 litrów ... ale to była emerycka
    Normalne wskazania a to co na kompie to niestety neibo a ziemia ... i nie ma co na to liczyć
    147 powodów do zadowolenia

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Prędkość zawsze maksymalna możliwa. Nie mam ochoty płacić mandatów Może to i emerycka jazda ale jakby fascynowała mnie duża prędkość to zostałbym kierowcą wyścigowym
    Wiem, że komputer to nie wyrocznia dlatego napisałem, że to się przekłada na ilość paliwa w zbiorniku. Wiadomo, że mniej więcej. Jeżeli przed wyjazdem tankuję i wskazówka pokazuje niewiele ponad pół baku, a po 250km jest minimalnie pod jedną kreską niżej to wyjdzie na oko z 10l

Użytkownik Romeo Avatar RoBeRt 147
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto
    ALFA 147 2002r.1.9JTD 8V 115KM 6b ;)

Domyślnie

na wskaźniki w alfie tez nie ma co patrzeć... bo one bardziej przekłamują niż komputer... nie ma to jak zatankować do pierwszego odbicia przejechać 100km i znowu tankowanie do odbicia... takie spalania jak tu piszecie to aby robią zamieszanie i później jak ktoś szuka i patrzy a tu sprzeczne informacje... jednemu 4 drugiemu 5,6 innemu 6... a najciekawsze jest to że komuś paliwa i gazu tyle samo pali... heh ja bym się ani nie chwalił tym faktem tylko szukał przyczyny;p każdy ma inne warunki podczas jazdy inaczej ciśnie na gaz...

a co do tempomatu to chyba dobry kierowca jest w stanie uzyskać lepszy wynik w spalaniu niż tempomat...

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał RoBeRt 147 Zobacz post
    a co do tempomatu to chyba dobry kierowca jest w stanie uzyskać lepszy wynik w spalaniu niż tempomat...
    Być może. Ja jednak nie jestem w stanie tego zrobić, więc używam tempomatu

Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał beriba Zobacz post
    Napisał RoBeRt 147
    Być może. Ja jednak nie jestem w stanie tego zrobić, więc używam tempomatu
    Jak jedziesz i skupiasz sie na drodze to okej ... ale rozmawiając dyskutując czy chociazby sobie spiewając to nie da rady _
    Poza tym ustawiam sobie tempomat na 130 i lece, nie scigam sie z nikim tylko sunę, a tak to zawsze ktoś mnie podpuści i ni stąd ni zowąd robi sie troche sporo wiecej jak 130

Użytkownik Romeo Avatar RoBeRt 147
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto
    ALFA 147 2002r.1.9JTD 8V 115KM 6b ;)

Domyślnie

heh wiadomo jak to jest ja osobiście kilka razy użyłem tempomatu... jakoś nie przypadł mi do gustu... fakt że z regóły moja prosta to trasa Ostrów-Kalisz więc nie ma sensu z jego korzystania ale na trasie do Poznania też nie włączałem go... wolę sam mięć wszystko pod kontrolą ASR też mam zawsze wyłączone
    a co do spalania jeszcze nie napisałem, mi na mieście pokazuje 7,6l komputer a faktycznego spalania nie znam heh kiedyś chciałem sprawdzić zatankowałem do pełna i się okazało że mam nieszczelny zbiornik... ciekło mi na uszczelce pod kanapą... we wakacje to zrobię...

Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał RoBeRt 147 Zobacz post
    heh wiadomo jak to jest ja osobiście kilka razy użyłem tempomatu... jakoś nie przypadł mi do gustu... fakt że z regóły moja prosta to trasa Ostrów-Kalisz więc nie ma sensu z jego korzystania ale na trasie do Poznania też nie włączałem go... wolę sam mięć wszystko pod kontrolą ASR też mam zawsze wyłączone
    Ja tam np uważam tempomat za bardzo fajna rzecz i przede wszystkim umozliwia nauczenie sie w 100% hamowania silnikiem