Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Temat: przebiegi 1.9 JTDm

UniqueSilver
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    Jestem już na tym forum ponad 2 lata... i bardzo często czytam, że właśnie 8V jest trwalsze i tańsze w eksploatacji niż 16V.
    Ale nigdy i nigdzie nie widziałem jeszcze, aby ktoś to policzył i faktycznie można było to stwierdzić jako fakt - na liczbach robiących sporą różnicę.
    może części tańsze

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał UniqueSilver Zobacz post
    Nie kupuj na szybko bo to się zemści. Dobre oferty błyskawicznie znikają. Najlepiej codziennie śledź serwisy ogłoszeniowe i zarezerwuj budżet na paliwo i kasę na przeglądy w ASO. Wiele aut na pierwszy rzut oka wyglądają świetnie a potem okazuje się, ze to zlepek z dwóch. I nigdy nie mów do jakiego serwisu chcesz zabrać auto. A dla tego silnika przebiegi w okolicach 180 000 to już duże spracowanie (opinia mechanika z ab-car warszawa), zresztą ogladałem silnik z takim przebiegiem i nie wyglądał zbyt dobrze kondycyjnie. Ale jak trochę poszukasz to znajdziesz. I bardziej patrz na przebieg niż na kolor i wyposażenie. A z budżetem około 40 000 mozna wybierać przebierać w alfach 159.
    Dziwne silniki musiał ten mechanik widzieć... Dla JTDm-a 180 tysięcy kilometrów to nie jest żadne spracowanie. Silnik sam w sobie jest pancerny i nie miałem jeszcze w "rękach" jednostki, która sama z siebie uległaby uszkodzeniu. Z biegiem czasu dochodzi do mniejszych czy większych problemów z układem wtryskowym, trzeba wymienić turbinę, sprzęgło, poprawić kolektor ssący, rzadziej wydechowy. Ale jeśli ktoś zrobi sobie taki pakiecik wymian - to kolejne 100-150 tysięcy kilometrów silnik zrobi bez zająknięcia.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    Jestem już na tym forum ponad 2 lata... i bardzo często czytam, że właśnie 8V jest trwalsze i tańsze w eksploatacji niż 16V.
    Ale nigdy i nigdzie nie widziałem jeszcze, aby ktoś to policzył i faktycznie można było to stwierdzić jako fakt - na liczbach robiących sporą różnicę.
    Prosta rzecz - 1.9 8V - zero problemów z kolektorem (oszczędność od 700 do 2000 PLN, w zależności od tego, gdzie i jak naprawisz kolektor w 16V).
    Układ przeniesienia napędu - ten sam w obu wersjach, a więc w tej mniej wysilonej (120KM) sprzęgło/dwumasa/skrzynia przeżyją większy przebieg.
    Odrobinę niższe zużycie paliwa w 8V.
    Idę o zakład, ze materiały, z których wykonano oba silniki (blok/głowica) są identyczne - tak więc ten mniej wysilony będzie miał większą żywotność.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

UniqueSilver
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Dziwne silniki musiał ten mechanik widzieć... Dla JTDm-a 180 tysięcy kilometrów to nie jest żadne spracowanie. Silnik sam w sobie jest pancerny i nie miałem jeszcze w "rękach" jednostki, która sama z siebie uległaby uszkodzeniu. Z biegiem czasu dochodzi do mniejszych czy większych problemów z układem wtryskowym, trzeba wymienić turbinę, sprzęgło, poprawić kolektor ssący, rzadziej wydechowy. Ale jeśli ktoś zrobi sobie taki pakiecik wymian - to kolejne 100-150 tysięcy kilometrów silnik zrobi bez zająknięcia.

- - - Updated - - -

Prosta rzecz - 1.9 8V - zero problemów z kolektorem (oszczędność od 700 do 2000 PLN, w zależności od tego, gdzie i jak naprawisz kolektor w 16V).
    Układ przeniesienia napędu - ten sam w obu wersjach, a więc w tej mniej wysilonej (120KM) sprzęgło/dwumasa/skrzynia przeżyją większy przebieg.
    Idę o zakład, ze materiały, z których wykonano oba silniki (blok/głowica) są identyczne - tak więc ten mniej wysilony będzie miał większą żywotność.
    No ten co mi sam pokazał to był cały w wyciekach i wyglądał jakby lało się z niego w każdym miejscu. Ja tylko powtarzam jego opinię

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    No wreszcie coś wiem - dzięki

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał UniqueSilver Zobacz post
    No ten co mi sam pokazał to był cały w wyciekach i wyglądał jakby lało się z niego w każdym miejscu. Ja tylko powtarzam jego opinię
    Wystarczy, że będzie się lało z górnej uszczelki pokrywy zaworów i po pewnym czasie cały silnik będzie wyglądał tak, jak opisujesz.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 M-Jet 150 KM DISTINCTIVE

Domyślnie

Jakie macie przebiegi w swoich 159 bez remontu/wymiany silnika oczywiście?
    Sprawdzamy alfy pod względem wytrzymałościowym i przy okazji kto jest rekordzistą.
    Ja mam tylko 246 tys.

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

203 ale prędzej rdza ją zeżre niż silnik zdechnie.
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była