Widocznie ja mam takiego pecha, nigdzie nie napisałem aby nie kupować oryginałów.
Ale jak wlaczycie grzanie kabiny to jak ma temp wody nie spaść jak bedzie sie chlodzic na nagrzewnicy?
Musielibyscie miec dodatkowe grzanie, a nie wiem czy to nie była opcja dodatkowa.
Podobno mimo wł. ogrzewania powinno trzymać 90*C...
Dodatkowe ogrzewanie, ogrzewa tylko powietrze z nagrzewnicy do kabiny.
Jeśli ilość ciepła dostarczanego przez silnik w danym momencie jest mniejsza niż ilość ciepła pobieranego przez nagrzewnicę, to temeperatura silnika musi spaść. Zawór może być zamknięty i nie puszczać obiegu przez chłodnicę, ale i tak nagrzewnica będzie działać jak chłodnica.
"For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson
Ja tego nie podważam, tylko jak wytłumaczyć to że według niektórych jak to mówią/piszą zawsze trzyma 90*C.
NAGRZEWNICA DODATKOWA P.T.C.
Nagrzewnica dodatkowa PTC, dostarczana na żądanie w wersjach JTD, służy do szybszego ogrzewania wnętrza samochodu będącego w ruchu (rpm> 700 obr/min) w przypadku niesprzyjających warunków otoczenia (na przykład bardzo chłodny klimat).
Jest to grzałka umieszczona obok masy promiennika o mocy maksymalnej 700 W i napięciu 13.5 V.
Napięcie doprowadzane do konektora A ustawia nagrzewnicę na 33% mocy.
Napięcie doprowadzane do konektorów B-C ustawia nagrzewnicę na 66% mocy.
A propos spadku temperatury to może powiem jak jest u mnie. Termostat wymieniłem na Behra zeszłej zimy, bo miałem ewidentny problem niedogrzania - temperatura w okolicach 75-80 stopni. Aktualnie na nowym termostacie, gdy jadę porą zimową i mam klimę ustawioną na auto, to od pewnego momentu, jak się silnik nieco nagrzeje, włącza się dmuchawa - jest to normalna sytuacja. W trakcie ostrego dmuchania temperatura oczywiście spada i czasem nawet jest tak, że jak wskazówka się lekko podniesie i postoję na światłach z włączoną dmuchawą, to wskazówka temperatury potrafi zejść do zera, po czym dmuchawa się po prostu sama wyłącza. Natomiast jeżeli temperatura już dojdzie do docelowych 90 stopni, to nie ma siły żeby wskazówka opadła choć o milimetr, niezależnie od tego czy stoję w korku, czy jadę, i niezależnie od tego jaka jest temperatura na zewnątrz. Wydaje mi się, że jest to sytuacja prawidłowa.
Czyli po nagrzaniu u Ciebie do 90C, jak na zewnątrz jest -12C, ustawisz 23C i mocny nadmuch też Ci trzyma 90C?
Mowa o wolnej jeździe lub postoju.