Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 61

Temat: 2.0 TS głośne stuki przy schodzeniu z obrotów ( po małym remoncie)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- w dniu dzisiejszym odbyła sie "diagnostyka " wzmiankowanej alfy 147 Ts 2.0.
    - podczas diagnostyki stiwerdzono że nie załącza się elektromagnes wariatora.
    - blokady fabryczne przyłożene do wałków rozrządu pokazały że na obydwu wałkach sa odchylenia od zalecanych ustawień, zakres tych odchyleń nie przekraczał +/- 5 stopni.
    - kolejno wykonano balans cylindrów, wyniki tego pomiaru wykazały złą pracę cylindrów 3 oraz 4.
    - w celu sprawdzenia zródła kłopotów zamieniono miejscami cewki, świece oraz wtryskiwacze z 2 na 3 cylinder.
    - taka zamiana nie spowodowała ustąpienia problemu.
    - zamieszczono także przykładowy zrzut balansu cylindrów z AR 147, balans cylindrów poprawny.

- w celu sprawdzenia dynamicznego ustawienia rozrządu wykonano oscyloskopem test Px.
    - z tego testu wychodzi że wałek ssący jest ustawiony poprawnie, za to wałek wydechowy jest przesuniety w lewo o 11 stopni (22 stopni wał korbowy).
    - po naprawieniu elektromagnesu wariatora, dynamiczne dodanie gazu podczas schodzenia z obrotów powodowało strzały w kolektorze ssącym. !!
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	cyl3-4 bad.jpg
Wyświetleń:	70
Rozmiar:	65.8 KB
ID:	81904   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	AR147-1.6-105CV.jpg
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	60.9 KB
ID:	81907   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	cykl Otta-1.jpg
Wyświetleń:	87
Rozmiar:	48.6 KB
ID:	81908   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Px1.jpg
Wyświetleń:	78
Rozmiar:	59.8 KB
ID:	81909   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Px2.jpg
Wyświetleń:	85
Rozmiar:	122.3 KB
ID:	81910  

Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 05-01-2013 o 20:39
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Ciekawy obrót sprawy...
    jestem pod wrażeniem sprzętu i samego diagnosty jak zwykle,
    czy dobrze rozumiem że została przeprowadzona korekta na fabrycznych blokadach i jest taka sytuacja?strzały w kolektor czy zwyczajnie cała diagnostyka odwołuje się do obecnego stanu przestawionego wałka wydechowego?

- - - Updated - - -

ok,sorry...
    przeczytałem powtórnie,fabryczne blokady tylko przystawiliście czyli rozrząd do poprawki na fabrycznych i dopiero następne testy

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Kod:
    rozrząd do poprawki na fabrycznych i testy...
    - coś mi się wydaje że podczas schodzenia z obrotów blokuje sie zawór dwukomorowy, tylko nie pamietam jakie wtedy są efekty tej blokady.

- największy kłopot to taki, że korekta na fabrycznych blokadach nie spełnia warunku GMP wg oscyloskopu, co zreszta czuć na biegu jałowym silnika. (jak ktos ma wyczucie i wie o co chodzi !!!!).
    - podobna diagnostykę robi obecnie Majka w dziale 156 na swojej GT JTS i takie same efekty.
    - czyli na fabrycznych blokadach niestabilna praca na biegu jałowym, tylko to jest JTS, on bardzo jest wrażliwy na ustawienie rozrądu.
    - link do aktualnego tematu
    --
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...hodowe-29.html
    --
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 05-01-2013 o 21:44

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

- czy korekta ustawienia rozrządu była dokonana na pływających kołach?
    - czy były sprawdzane wszystkie krzywki wałków rozrządu?
    - czy było mierzone ciśnienie sprężania na poszczególnych cylindrach?
    - czy było sprawdzane pokrycie się znaków na kole zamachowym i obudowie sprzęgła przy ustawieniu GMP czujnikiem zegarowym, a jeśli tak, to jakie były odchyłki?
    - czy była sprawdzana poprawność ustawienia wałków wyrównoważających?
    - czy został zrobiony przegląd dolotu pod kątem lewego powietrza?
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 05-01-2013 o 23:20

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Mam tylko jeden samochód akurat też 147 selespeed 2.0 TS gdzie są podobne objawy
    Tyle że na zimno silnik przerywa,strzela i ogólnie ma problemy z wejściem na obroty a po rozgrzaniu w miare jezdzi
    Nie miałem dużo czasu ale wstępnie nie ma sterowania elektrozaworem-wymieniłem spalony elektrozawór a poprzedni był wogóle wypięty
    P1653 na OBD więc zaczne od czujnika położenia wałka rozrządu
    Też są strzały w kolektor przy zejściu z obrotów i sprawdze to jak tylko auto wróci i się podziele

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- jeszcze jeden problem był w tej alfie.
    - podczas testu czujnikiem Px jest wykręcona świeca zapłonowa i w miejsce świecy jest wkręcany czujnik Px.
    - silnik na obrotach biegu jałowego pracuje na trzech cylindrach.
    - w miejsce wtryskiwacza włącza się emulator wtryskiwacza.
    - w czasie tego testu z podanych powodów musi powstać bład wypadania zapłonu na danym cylindrze, czyli typu P0300x.
    - podczas tych testów taki błąd nie powstał, co jest dość zaskakujące, zwłaszcza że testy były robione tylko na cylindrach 1 i 2, czyli cylindrach dość aktywnych w balansie cylindrów.
    - ale to chyba świadczy tylko o tym że silnik jest dość mocno zamulony, nie ma swojej mocy.

- może wykonanie kroków jakie proponuje kolega SG0240 pozwoli ustalić problemy.
    - jednocześnie nie ma ucieczki gazów z cylindrów, co pokazuje test balansu cylindrów na samym końcu.
    - jeśli te czynności nie pozwolą na zdefiniowanie problemu to pozostaje tylko ZTC (zespół tłok-cylinder).
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 06-01-2013 o 10:57

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Temu silnikowi coś jest i niekoniecznie jest to związane z ustawieniem rozrządu.
    Z tego, co napisał kolega bubu były niewielkie odchylenia ok. 5 st. w ustawieniu wałków, ale to za mało, żeby były aż takie problemy.
    Jakiś czas temu eksperymentowaliśmy z kolegą bubu, przestawiając rozrząd w silniku 2,0 TS o kilka stopni i nic szczególnego się nie działo.
    Ja wiele razy robiłem rozrządy ustawiane wcześniej przez różnych mechaników od golfów na znaki malowane farbą, gdzie różnice na ogół były w okolicach 1 ząbka i po poprawnym ustawieniu właściciele nie zauważali zasadniczej różnicy w pracy i mocy silnika.
    W silniku TS 1 ząbek na kole rozrządu odpowiada kątowi 7,2 st., więc jeśli jest tak, jak zbadał kolega bubu to trzeba by szukać innych powodów tych problemów.
    Ja myślę, że ten silnik trzeba poddać szczegółowym badaniom, wykluczajac po kolei możliwe przyczyny.
    Warto by też podmienić dla pewności przepływomierz, bo on lubi też być powodem różnych niespodzianek no i przyjrzeć się całemu układowi zapłonowemu wraz ze świecami.
    Dla pewności zbadałbym również ciśnienie paliwa na listwie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał darek2116 Zobacz post
    Mam tylko jeden samochód akurat też 147 selespeed 2.0 TS gdzie są podobne objawy
    Tyle że na zimno silnik przerywa,strzela i ogólnie ma problemy z wejściem na obroty a po rozgrzaniu w miare jezdzi
    Nie miałem dużo czasu ale wstępnie nie ma sterowania elektrozaworem-wymieniłem spalony elektrozawór a poprzedni był wogóle wypięty
    P1653 na OBD więc zaczne od czujnika położenia wałka rozrządu
    Też są strzały w kolektor przy zejściu z obrotów i sprawdze to jak tylko auto wróci i się podziele
    Też kiedyś miałem w swoim TS takie objawy, a powodem był przepływomierz.

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Z przypadkiem z którym ja się zetknąłem akurat też rozrząd był robiony widać było na flamaster i mało tego następna wymiana to już razem z wymiana głowicy bo 3/4 śrub od mostków jest po gwintowaniu i dokręcane to było chyba przez jakiegoś kulturyste siłacza no ale co lepsze to po poprawnym ustawieniu właściciel liczył na jakąś mega poprawe a okazało się że nic szczególnego się wcale nie zmieniło a rozrząd wychodził właśnie w okolicy 1 ząbka i balans też nie był dobrze.Celem naprawy był klekot wariatora a przy okazji wyszedł elektrozawór i brak jego zasilania.Po ustawieniu rozrządu okazało się że na zimno szarpie kicha i wogóle nie chce jechać a przed podobno tak nie było...
    Nie starczyło mi już czasu na badania przepływomierza i reszty ale jak wróci to sprawdze i poszukam prądu na elektrozawór

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- te prace wykonane z kolegą SG0240, zmiany ustawienia rozrządu to były prace bardzo cenne, ponieważ w tamtych czasach pokutowała opinia że zmiana o kilka stopni to juz kolizja.
    - podczas naszej zmiany ustawienia rozrządu chyba nawet w granicach tych 7 stopni, nic szczególnego sie z silnikiem nie działo, jako kierowca nie zauważyłem zmiany mocy silnika.
    - na hamowni nie byłem .

AR 147 2.0
    - z tego co wiem, to cisnienie na listwie było robione.
    - wymiana kompletu zapłonowego, cewka, świeca , wtryskiwacz pomiedzy cylindrami 2 i 3, nic szczególnego nie zmieniła, dalej test balansu cylindrów pokazywał mały udział w pracy cylindrów 3 i 4.
    - jak juz wyjeżdzałem z testów to miały byc prowadzone prace mające na celu zmianę ustawienia rozrządu do pozycji "blokad fabrycznych".
    - poczekamy na relację autora tematu.

Sławek325
    Gość

Domyślnie

Wybaczcie, że dopiero teraz piszę... brak wolnego czasu ;/.

A więc: Rozrząd ustawiony prawidłowo, oraz naprawiony elektrozawór wariatora ( lub też tylko wskrzeszony, ale czy tak na dobrą sprawę działa prawidłowo to nie wiem.)

Efekty: Auto przed tymi naprawami miało 130km i 150 Nm, a teraz ma 126,5km oraz 148,5 Nm. Czyli to co powinno pomóc przyniosło odwrotny efekt.

Założony jest drugi przepływomierz. W ciągu kilku dni zmierzę moc i dam znać.