Strona 5 z 86 PierwszyPierwszy 12345678910111213141555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 851

Temat: ABC na temat motoru Twin Spark 16v

TomAlf
    Gość

Domyślnie

Piszecie o prewencyjnej wymianie panewek, żeby zapobiec obróceniu się ich, a ile taka przyjemność kosztuje?

Przyznam, że dużo się naczytałem jaki to twin spark jest beee... i bardzo boję się kupować alfe z takim silnikiem, a ponieważ diesle z założenia dyskwalifikuję, to zostaje mi tylko V6.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał h0se166 Zobacz post
    Teoria o zalecanej jeździe na wysokich obrotach żeby nie zatrzeć silnika jest śmieszna. Ktoś kiedyś poczytał na ikarze o silniku TS i piąte przez dziesiąte powtarza bajki. Jazda na obrotach wysokich jest tam zalecana dla idealnego spalania mieszanki i że trudno go przegrzać. Nic nie pisano tam o mało wydajnej pompie oleju. Akurat mój kolega który zaciera TS jeżdzi różnie ale uwierz mi że na pewno go nie zamula na niskich obrotach . Dyskusja w tym temacie trwa już troche, i sami widzicie że nikt nie zna konkretnej przyczyny tego obracania panewek. TSy to po prostu delikatna konstrukcja jak i całe alfy. Są to auta na 10lat a potem na zlom bo właśnie tak się z nimi obchodzą na zachodzie. Rozumiem że TS ma 155koni gdzie konkurencja przeważnie może mieć troch mniej ale nikt z bmw, VW czy innych niemieckich dupowozów nie musi się martwić o stan panewek, wariatora, i innych pierdół które włosi wymyślili na 10letnią trwałość.
    Skoro tak źle to nie bądź męczennikiem i kup sobie np R6 w BMW albo 1,8T w Audi. Wtedy zobaczysz co to znaczy przegrzewanie się silnika, pękające głowice, turbiny z tendencją do wciągania oleju, pompy wody zatrzymujące się po symbolicznych przebiegach itd.

Co do teorii, że jazda na wyższych obrotach nie jest lepsza dla TSa od żyłowania w zakresie bez mocy i momentu to nikt tutaj nie napisał, że to zapobiega zacieraniu silnika. Załóż czujnik ciśnienia oleju i zobaczysz, jak niskie jest przy obciążeniu silnika i obrotach rzędu 1500-1800. Ja już trzecim TS'em jeżdżę i używam zakres obrotów przewidziany dla tego silnika (czyli do około 6800-7000) bez żadnych problemów. Za to, jak widzę żyłowanie 156 mojego sąsiada od "dołu" i zmianę biegu przy 3000 to mnie serce boli i nie potrzebuję teorii z Ikara, żeby wiedzieć, jak przez to cierpią poszczególne elementy silnika, o spalaniu nie wspominając.

Poza tym o panewkach słyszałem dużo ale do tej pory odpukać przy poprzednich benzyniakach nie musiałem tego doświadczyć a jednym z nich (146 1,4 TS) zrobiłem prawie 200 tyś.

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Po co TS kręcić do 6800-7000 obr/min jak moc maksymalną ma przy 6200 obr/min.?
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Wujek Zobacz post
    Po co TS kręcić do 6800-7000 obr/min jak moc maksymalną ma przy 6200 obr/min.?
    Przy 6400 146 Ti...

Żeby uzyskać najlepsze przyspieszenie na wyższym biegu musisz na niższym pokręcić wyżej. Spadek mocy powyżej 6400 jest znikomy (poza tym auto się toczy siłą bezwładności) a przyspieszanie na wyższym biegu zaczynasz o około 300-500 obr wyżej czyli przy wyższym momencie obrotowym.

Tyle teorii a w praktyce dzięki takiemu kręceniu 1/4 mili zrobiłem w 16,9s (pomiar z wykorzystaniem GPS)

Użytkownik Rowerzysta Avatar Młody_Alfista
    Mieszka w
    Okolice Olkusza i... zagranica
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    ....jak widzę żyłowanie 156 mojego sąsiada od "dołu" i zmianę biegu przy 3000 to mnie serce boli i nie potrzebuję teorii z Ikara, żeby wiedzieć, jak przez to cierpią poszczególne elementy silnika, o spalaniu nie wspominając....
    To znaczy ze TS podczas jazdy pomiędzy 2000 a 3000obr./min jest paliwożerny?

To by oznaczało że gdy jest zimny i jeżdżę delikatnie (właśnie miedzy 2000-3000obr./min) to zwiększam tym zużycie Pb

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Młody_Alfista Zobacz post
    To znaczy ze TS podczas jazdy pomiędzy 2000 a 3000obr./min jest paliwożerny?

To by oznaczało że gdy jest zimny i jeżdżę delikatnie (właśnie miedzy 2000-3000obr./min) to zwiększam tym zużycie Pb
    Napisałem wyraźnie "żyłowanie" (czyli gaz w podłodze) od dolnego zakresu obrotów do około 3000 i następny bieg. Wtedy ewidentnie pali więcej. O zakresie 2000-3000 w tym poście nic nie było więc to już Twoja interpretacja.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 19-01-2011 o 18:24

Użytkownik Znawca Avatar salatin
    Mieszka w
    ALBA
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 Q2 2003,Giulia 2.9 V6 Bi Turbo.155 2.0 16V 97.

Domyślnie

pompa oleju zmiana co 150 tys pisalem juz o tym ,wskaznik w alfie 155 cisnienia oleju masz i widziasz jakie daje pompa cisnienie ,jak slabe a kontrolka nie swieci nie palujesz bo bedziesz mial awarie, lejesz dobry olej na max zawsze zmiana co 7-9 tys i jedziesz na koniec europy na wycieczke i tyle w temacie panewki .Ten silnik powinno sie miec od nowosci wtedy mozna samemu przewidziec to wszystko, ja jak kupowalem ts to mechanicy rozrzad sie bali wymieniac a na slowo wariator to drzwi od warsztatow zamykali
    Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
    166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.

155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4,Byla
    164 3.0 V6 12v- Byla
    155 1.7 TS- Byla
    159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
    Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
    https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto
    Miałem ze 40 różnych alf romeo.

Domyślnie

Tak dla wiadomości: Nie jestem posiadaczem Twin Sparka 16V! TSa bardzo szanuje ale tylko tego 8V z alfy 155 i 164 bo miałem ich wiele i w rodzinie pozostało kilka i przez lata żadnej awarii a są męczone przy obciążeniach na dolnych jak i piłowane do odcięcia. I tą konstrukcją można się chwalić. Przez zmiane konstrukcji TSa na 16V Alfa uzyskała tylko kilka koni więcej a kłopotów od groma. Twin Sparka 16V w życiu sobie nie kupie. Albo jtd albo V6, na codzień jeżdżę Vkami zwykłymi jak i turbo a i jtd sie zdarza i sobie chwale.
    Co do panewek to podziele się własną teorią bo przed chwilą rozebrałem kolejny stukający silnik, i już samo zlanie oleju pokazało że olej byl syfem, zmieniony w lutym po przebiegu około 6tys wyleciał jak smoła, Olej ten był wymieniany w warsztacie, niby mobil ale w takich warsztatach leją najtańsze oleje więc mógł byc to nawet superol. Panewki na szczęście się nie poobracały ale przez zły olej po przypalało paneweczki które przez to się troche poprężyły i wytarły i mają luz, dlatego stukały, warstwa kompozycji nigdzie nie jest poprzecierana tylko jakby przypalona bo widać mikro wżery na kompozycji-małe kropeczki Wał bez rysek, a więc pozostało wymienić panewki i męczyć go dalej ale już na oleju zakupionym przez własnego siebie z porządnego źródła. Leje różne oleje i standardowe Mobila, Castrola, itp bym do siebie nie wlał ponieważ to najczęściej podrabiane oleje. Dobry olej to nie podrobiony olej. Znacie olej GM Genuine? To jeden z najtańszych olejów i bardzo nie doceniany. To oryginalny oplowski olej stosowany w fabryce, Oleje te można kupić tylko i wyłącznie w bańkach 5litrowych, dlatego nikt ci go nie podrobi bo też mało się go sprzedaje ponieważ ludzie wolą znane marki z reklam. Znajomy ma warsztat od jakiś 20lat i ma stałych bywalców na wymiany olejowe i włąsnie ten olej najbardziej sobie chwiali, bo nie pozostawia tyle ciemnego syfu w silniku oraz szybko się nie przepala. Wiem że teraz wywołałem kolejną wojnę na temat oleju ale ja po prostu przedstawiam moja doświadczenia.

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał h0se166 Zobacz post
    To oryginalny oplowski olej stosowany w fabryce, Oleje te można kupić tylko i wyłącznie w bańkach 5litrowych, dlatego nikt ci go nie podrobi bo też mało się go sprzedaje ponieważ ludzie wolą znane marki z reklam. Znajomy ma warsztat od jakiś 20lat i ma stałych bywalców na wymiany olejowe i włąsnie ten olej najbardziej sobie chwiali, bo nie pozostawia tyle ciemnego syfu w silniku oraz szybko się nie przepala. Wiem że teraz wywołałem kolejną wojnę na temat oleju ale ja po prostu przedstawiam moja doświadczenia.
    Własnie na tym oleju po 5 tys od wymiany zajechalem silnik, tak wychwalany przez wszystkich olej okazal sie syfem, ktory po spuszczeniu nawet oleju nie przypominal,
    za 20 zl wiecej masz porzadnego elfa, ktory jednak nigdy mnie nie zawiodl

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto
    Miałem ze 40 różnych alf romeo.

Domyślnie

Teori znowu można mieć wiele, olej ten mógl wymyć ci poprzedni syf w silniku dlatego tak wyglądał lub kupiłeś wlany inny badziew do tej bański, Znam 2 Twin sparki jeżdżące na tym oleju i zachwalają zresztą turbobenzyny też i po sprawdzeniu panewek po 4latach użytkowania igła.