Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Temat: Alfa Romeo 147 - pierwszy samochód

Użytkownik Embrion Avatar Kamelon147
    Mieszka w
    Zduńska wola
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtdm 120km

Domyślnie

Niecały miesiąc temu zakupiłem AR 147 benzyniaka TS 1.6 120km auto na pierwszy rzut oka zadbane pierwsza rzecz zmiana oleju (jezdzony na syntetyku 5w50) momentalnie po zakupie wymieniony gdyż przejeżdżony był o jakieś 5-6tys km i już przy wyższych prędkościach śmierdziało w aucie (po wymianie objawy zniknęły nadal ten sam olej) a po przejechaniu na dzien dzisiejszy 4.5tys km w niecały miesiąc(oleju według bagnetu nie ubyło ani trochę) stwierdzam że daje rade po za drobnymi mankamentami eksploatacyjnymi. Ale jakby nie patrzeć samochód z 2001 czy nawet 2003 nowy nie jest ma prawo "ponarzekać" i tu nie ważne jaka marka. Teraz tylko czeka mnie wymiana rozrządu aby spać spokojnie plus prawy wahacz (ahh 4.5 tys malowniczych dziur daje się we znaki zwłaszcza przy 100km/h jak w nie wpadasz i zastanawiasz się czy jeszcze jedziesz na feldze czy już gdzieś jest za tobą ) oraz świece i kable bo pamiętają czasy pierwszego właściciela i być może sondy (ale gwarancji nie ma iż mam racje) No i chyba tyle. Podsumowując na moim przykładzie zakup alfy jest ciężkim wyborem i odpowiadam dla czego. Alfe kupiłem sercem rozum został troszkę w tyle (na szczęście byłem z kolegą który sprawę wziął na chłodno i posprawdzał co trzeba ) a ja poszedł bym jak ten ciul bo ładne i fajnie się prowadzi nawet gdyby ktoś wciskał mi AR 147 spawana z 2ch ale ładnie zrobioną to wszystko własnie przez miłość od pierwszego wejrzenia do marki/modelu. Z alfą jak z Kobietą byle czego nie "zakłada" a jak zrobisz coś na silę bądź nie na czas to marudzi

Ps w ramach domówienia to nie mój pierwszy samochód ale pierwszy który wzbudził we mnie emocje przed zakupem
    Ostatnio edytowane przez Kamelon147 ; 18-02-2013 o 01:20

Michaelis
    Gość

Domyślnie

Też w przyszłości jestem nastawiony na kupno ALfy, póki co jestem w fazie zbierania funduszy Na początku myślałem, że wydam 10k i będzie git, jak w przypadku Vw, Opli itd ;p dzięki forum alfaholików nabrałem jeszcze więcej serca, motywacji w kupno AR i rozumu W planach mam wydać jakieś 15k (a jak da rade to jeszcze więcej) i czytając forum jestem nastawiony psychicznie właśnie na kolejne wydatki związane z ewentualnymi naprawami/poprawkami.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Nie mam

Domyślnie

Witajcie. Ponownie odkopująć temat chciałem zapytać sie Was o ten samochód: http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-1-9...C27913549.html . Co o nim myślicie ? Waham się pomiędzy Alfą a Renault Megane II. Pozdrawiam Alfaholików.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubajg
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

Ja bym sobie ten egzemplarz odpuścił, ale od takich pytań jest odpowiedni dział na forum.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Rok 2004 1.9JTD

Domyślnie

Mam identyczna Alfe tylko bez alusów z chęcią bym je odkupił pow tak kupiłem alfe z 2004r 1.9JTD 115KM w październiku stan igła do poprawek lakierniczych (przetarcia rysy) przebieg 113tyś myślę że realny bo przy -20 odpalał za pierwszym razem na dotyk i do teraz wymieniłem tylko 2 żarówki termostat żeby silnik był dogrzany (vernet polecam 90 stopni po 3 minutach mam ) i olej w zawieszeniu nic nie puka chociaż jeżdżę po takich dziurach że masakra teraz mnie czeka rozrząd przy 120tyś. Auto bajka jak i w prowadzeniu i w wyglądzie żeby się tylko nie psuło Będziesz bardziej zadowolony jak znajdziesz zadbana Alfę ja narazie nie żałuję mam znajomego który sprowadza takie samochody w Gorlicach jakbyś był zainteresowany.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Nie mam

Domyślnie

Byłbym zainteresowany bo jestem Z Limanowej

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Rok 2004 1.9JTD

Domyślnie

wysłalem ci pw

michalp99
    Gość

Domyślnie

Ja mogę polecić moją 147, 3 D, 1.9 140 koni. Oddam tylko w dobre ręce kontakt 601-969-304

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Nie mam

Domyślnie

Czy mógłby sie ktos wypowiedzieć na temat tej Alfy http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-C28361657.html . Jest warta zachodu ? A może był ktoś ją kiedyś oglądać? Jaki byłby koszt rejestracji samochodu ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kkameleon
    Mieszka w
    dolnośląskie
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 16V JTD 150 KM

Domyślnie

hej jestem całkiem świeżo po rejestracji swojej 147 więc mogę ci w przybliżeniu podać koszty.u mnie to wyglądało następująco;
    1-tłumaczenie dokumentów(dowód rejestracyjny i umowa kupna u mnie były w języku francuskim)-75 zł ale to zależy od stawki jaką bierze tłumacz przysięgły
    2-opłata akcyzy-tu zależy od auta(u mnie było niecałe 500zł)
    3- podatek Vat-25 (coś koło 160zł)
    4-opłata recyklingowa 500zł
    5-próbne tablice 60zł
    6-pierwszy przegląd 100zł
    7-oc (tu zależy oczywiście od zniżek i ubezpieczyciela) u mnie wyszło koło 500zł za rok
    8-końcowa rejestracja( blachy,dowód rejestracyjny karta pojazdu itd) koło 260 zł
    Tak więc u mnie wyszło około 2600 z oc i przeglądem.