Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Temat: [156] Gdzie zamontować odbiornik CB?

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał semri Zobacz post
    Moja instalacja cb przy fotelu kierowcy. Uchwyt radia na paski + dwa odciągi

Załącznik 43670

i radio
    Załącznik 43671

Jeszcze pochować kable i gitara.
    Bardzo ciekawe rozwiązanie. Nie przeszkadza pasazerowi ?
    Ja mam standardowo po schowkiem pasażera. Niby dobre miejsce, ale i kable wiszą i nie ma gdzie gruchy położyć. Daję ją pod popielniczkę i kolejne kable....

A którędy puszczacie kabel od anteny, gdy antenę macie umieszczoną na klapie bagażnika i nie ma schowka na narty? (sedan)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Moja instalacja cb przy fotelu kierowcy. Uchwyt radia na paski + dwa odciągi
    Załącznik 43670

i radio
    Załącznik 43671

Jeszcze pochować kable i gitara.
    MASAKRA!!

Nie dość że wykonane na trytki, niby i one się sprawdzają ale w takim miejscu :/.
    Do tego dostęp do wyświetlacza, gałek = zerowy, w czasie jazdy nie wiem jak nie odrywając wzroku od jazdy, zmieniasz chociażby głośność - chyba że masz wszystko w gruszce ale w takim wypadku radyjko bym do schowka wsadził bądź gdziekolwiek niewidocznie, wygląd komiczny, używanie przesuwania fotela = 0, kablologia lekko problematyczna do pochowania.. W różnych dziwnych miejscach widziałem CB ale to to miażdży!

Szczególnie że w Alfie, jaką jeździsz masz miejsce - pozwolę sobie tak napisać DEDYKOWANE!
    Zobacz jak to się powinno robić

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...fie_156_a.html <-- Klik!

Kable idą sobie niewidocznie, w bagażniku wychodzi kabelek z miejsca gdzie jest sznurek do klapki paliwa, antena chowana magnesówka Pirat ok. 50cm. Wiele osób myślało że to seryjny montaż. Ogólnie planuję zmianę - wywalić chcę radiówkę i włożyć antenę CB w jej miejsce - coś małego, nie potrzebuję takiej wydajności jak w Piracie bo i tak głównie korzystam z "mijanek". Dostęp do radia wzorowy, grucha domyślnie leży w tym tuneliku małym za "skarbonką", w czasie jazdy tam gdzie wg. mnie najwygodniej i najporęczniej - jak na gruchę przystało, między nogami . Ot cała filozofia..

Ja bym na Twoim miejscu szybko to zmienił ale robisz jak chcesz, Twój samochód .

Pozdrawiam!

Użytkownik Rowerzysta Avatar KamilDG
    Mieszka w
    DG
    Auto
    AR 156 1,9jtd fl

Domyślnie

Tak jak Qki...w sumie to na jego zdjęciach wzorowałem się z montażem u mnie i bardzo polecam :

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	CB.JPG
Wyświetleń:	818
Rozmiar:	45.0 KB
ID:	43677

Radio jest po bokach przymocowane z dwóch stron na małe blaszki i przykryte tą oryginalną gumą(widać na zdjęciu). Zasilanie podciągnięte z zapalniczki(wiec blisko) i nie tracę gniazda zapalniczki do ładowarki telefonu
    Kabel do anteny idzie pod tunelem środkowym,widać go na podłodze przy przedniej kanapie(to do zmiany,ale nie wożę w sumie nikogo z tyłu,a jeszcze nigdy 5 osób wiec nie przeszkadza) ,pod kanapą z lewej strony przy oparciu,nad roletą i wychodzi między klapą bagażnika a dachem do anteny
    Gruszka pod ręcznym,na kolanach lub fotelu pasażera
    Antena Sirius AS-100(czy coś takiego) i w razie czego chowana do bagażnika

Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Mocno długie radyjko kupiłeś, ale jest ok! Moim zdaniem to miejsce jest specjalnie pod radyjko .
    U mnie idąc zgodnie z marką - włoskie LAFAYETTE ERMES Pasuje idealnie i bardzo dobre radyjko.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar semri
    Mieszka w
    Bydgoszczy
    Auto
    166 3.2 V6 Ti

Domyślnie

Cytat Napisał Qki Zobacz post
    MASAKRA!!
    obejrzałem wcześniej te wszystkie możliwości jakie macie, ale mi to nie pasuje ze względu na wysoki zwrost. Przy bezpiecznikach wadze kolanem, nad bezpiecznikami osobiście nie pasi, z boku tunelu nie mogę wygodnie oprzeć nogi, przestrzeń pasażera odpada, pod lokciem niewygodnie, jedynie jak zdecyduje się na rozebranie radia to włożę pod popielnice. Mam ASC, więc galkologia w większym stopniu odpada, fotel ma pełen zakres ustawień przy tym montażu. Pół godziny się zastanawiałem gdzie je umieścić i na szybko to była jedyna możliwość.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
    Alfa Romeo 166 V6 3.2 Ti
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20V
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm 20V 228KM 460Nm - wspomnienie

Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Ciężko mi określić czy to radio co masz jest duże czy małe, ale jeśli jest za duże na miejsce pod popielniczką to po prostu sprzedaj i kup coś malutkiego.
    W takiej sytuacji może i narażasz się trochę na stratę ale w końcu CB montujesz praktycznie na zawsze i warto mieć to zrobione porządnie i estetycznie.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar gekeer
    Mieszka w
    Biała Podlaska / Warszawa
    Auto
    156 jtd 8v 2002r. fl wnętrza

Domyślnie

A ile kabla jest potrzebne w 156 aby poprowadzić kabel do anteny na tylną klapę?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

około 6 metrów, tak żeby nie męczyć się z rozbieraniem całej kanapy i żeby nie mieć stresu że nie wystarczy

Użytkownik Maniak resoraków Avatar semri
    Mieszka w
    Bydgoszczy
    Auto
    166 3.2 V6 Ti

Domyślnie

Zakładał ktoś może antenę cb/fm w miejsce dachowej? Już mnie ta magnetyczna denerwuje.
    Alfa Romeo 166 V6 3.2 Ti
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20V
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm 20V 228KM 460Nm - wspomnienie

Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Zakładał ktoś może antenę cb/fm w miejsce dachowej? Już mnie ta magnetyczna denerwuje.
    Podzielam zdanie i pytanie . Również to planuję. Temat prosty - tz. teoretycznie, zdjąć podsufitkę, antenę odkręcić, wkręcić fm/cb kable puścić i cacy, z tą podsufitką najwięcej zabawy niestety.. :/ praktycznie pół wnętrza do rozbiórki.