Gopspeedy dzięki za info tylko ja nie wiem czy to co słyszę można nazwać hałasem że skrzyni. .. a ile płaciłeś za regenerację skrzyni i co wtedy robią?
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Gopspeedy dzięki za info tylko ja nie wiem czy to co słyszę można nazwać hałasem że skrzyni. .. a ile płaciłeś za regenerację skrzyni i co wtedy robią?
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Dzień dobry wszystkim!
Podepnę się pod temat z powodu użytkowania skrzyni automatycznej. W niedługim czasie będę wymieniał olej w skrzyni, ale tak się zastanawiam czy wszystko z nią ok. Czy przypadkiem nie wymaga naprawy. Zauważyłem że auto nie rusza od razu. Już tłumaczę dokładnie. Jeżeli przełączę z P na D, to w trakcie puszczania hamulca auto normalnie rusza. Natomiast jeżeli jadę np w korku i zatrzymam się na dłużej, min ok 5 sek. ,to wtedy hamulec muszę już zwolnić całkowicie i dopiero auto po ok 2 sek rusza. Czasami towarzyszy temu lekkie szarpnięcie. Wydaje mi się, że to nie jest normalne zachowanie...
Wydaje mi się, że to zupełnie normalne. Mam tak samo, to naturalne, że musi chwilka minąć zanim ruszy po odpuszczeniu hamulca a szybciej rusza po przełączeniu np. z P na D bo wiadomo że po to przełączasz żeby jechać.
Ja bardzo dużo czytałem na tym forum i rozmawiałem z wieloma specjalistami na temat wymiany oleju w tej skrzyni. Tez chciałem wymienić bo kupiłem przecież uzywany samochód ale ponieważ producent w ogóle nie przewiduje wymiany i póki nie mam żadnych problemów doszedłem do wniosku że nie wymieniam. Lepsze jest zawsze wrogiem dobrego![]()
Hej! Osobiście radziłbym zmienić olej a najlepiej być przy wymianie to zobaczysz jaki potrafi być zasyfiony. I pomyśl czy taki wlałbyś do silnikaGeneralnie po stanie oleju można powiedzieć czy coś ze skrzynią jest nie tak bo np.obecność opiłków metalu zdrowa nie jest. Jest to bardzo gruba diagnoza ale zawsze. Co do tego ruszania po chwili to nie jest to 2sek. ale rzeczywiście jest opóźnienie. Dla mnie wygląda to jak wrzucenie biegu z luzu w manualu - puszczasz hamulec a po chwili załącza się bieg. Pzdr.
Czyli pozostaje przyzwyczaić się do powolnego ruszania... Też jestem zdania, że lepiej wymienić olej. Poza tym, jakby producent tego nie przewidywał to chyba w autoryzowanym serwisie nie byłoby takiej usługi?
A co do usterki skrzyni to wygląda na to, że jednak takową mam... Zaczęło trochę szarpać na 3 i 4 biegu. Z tego co już się dowiedziałem winą może być sterownik, ale i tak trzeba zajrzeć do środka żeby się upewnić.![]()
We wspaniałym ASO Alfy który BYŁ w Płocku nie przewidywali wymiany. .. no ale mówili mi, że nie sprzedali ani jednego automatu w 159 w swojej historii ... no i ASO juz nie ma...
Boję się wymieniać olej jeżeli nic się nie dzieje. .. a to ze taka usluga jest w jakimś ASO to jeszcze nie dowód, bo skoro jest zapotrzebowanie to i uslugę zrobią. .. z resztą na pewno nie tanią
Ale na pytanie "Czy w tym automacie wymienia się olej?" Pan z ASO w Piasecznie powiedział "tak, kosztuje to ok 280zł." Było to parę tygodni temu i ceny nie jestem pewien, na pewno powiedział 250 lub 280 zł. Jednak pomimo autoryzacji nie budzą we mnie zaufania, wole auto oddać do kogoś kto specjalizuje się w danych czynnościach np. w skrzyniach automatycznych.
Nikt nikogo nie zmusza naprawy czy zmiany płynów. Więc to jest dobra wola właściciela/użytkownika pojazdu.