Klej do szyb + taśma.
Klej do szyb + taśma.
ja mam u siebie nakladki mcowane na mase uszczelniajaco-klejacą (w sumie to chyba nie ma róznicy miedzy tym a klejem do szyb bo i na tym pewnie da sie szybe wkleic)- po srodku a u samej góry tasma 3M..
Ktos wyzej wrzucił tu zdjecia kołków? na których sa obsadzone nakładki, potem ktos dodał ze w progach sa otwory montarzowe na kołki, a szczerze u mnie z progów sa wystajace bolce metalowe(wygladaja jak fabrycznie przyspawane?) dł. ok 5mm które łapie spinka nakładki a zadnych otworów nie widziałem? ktos tez tak ma?
Jest:
- Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r
Była:
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r
Ja też tak mam. Bolce wpinają się w plastikowe zatrzaski które trzeba wsunąć w te szyny w nakładce.
Wydaje mi się, że te bolce oznaczają fabryczny SP.
Pytanie do Tych co przyklejali progi na klej, czy używaliście tego aktywatora czy nie? Sam klej wystarczy, oczywiście plus dobrze przygotowane podłoże?
Od góry pomyślałem sobie żeby je podkleić taką taśmą:
http://allegro.pl/tesa-dwustronna-ta...603642273.html
żeby ładnie przylegały na całej długości, dobry pomysł? Taśma ma niby całkiem niezłe właściwości techniczne
Ostatnio edytowane przez Maro1500 ; 07-10-2014 o 11:49
Ja przyklejałem na taśmie 3M 80320 12mm.
Polecał ktoś na alfaclub lata temu, później był wątek odkopany i po kilku latach się ponoć ładnie trzymała.
U mnie krótko jeszcze jest żeby coś powiedzieć, bo jakoś 1 czy 2 miesiące. Samo przyklejanie bardzo wygodne - od dołu śruby, taśma do krawędzi progu przyklejona wcześniej, później wyciągamy folię zabezpieczającą od strony karoserii dociskając jednocześnie. I tyle. Nie trzeba kombinować z dociskaniem na czas wiązania kleju.
Oryginalnie te progi (sportpack) miały właśnie identycznie wyglądającą taśmę (miałem nowe oryginalne do malowania). Ale dałem nową bo tamta już miała dobrych pare lat i była naderwana miejscami.
Ja osobiście nie używałem aktywatora, wyczyściłem próg a potem odtłuściłem, naniosłem klej i delikatnie przykleiłem
Mur, beton nikt tego nie ruszy![]()