Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 44 z 44

Temat: Cięcie kosztów produkcji po FL..?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Ka-Ka
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    MAZDA RX-8 była:AR 159 SPORTWAGON 1.9JTDM/AR 156 Grigio Lipari 1.9 JTD M-jet Sportwagon

Domyślnie

Cytat Napisał adio21 Zobacz post
    Jeden plus który zauważyłem po FL SW to w bagażniku pełno siatek odgradzających, chyba 3 i jedna w schowku.. jak by jeszcze ten kufer byłby ciutkę większy..
    Ja mam tylko tą siatkę przy rolecie(homologacje na ciężarowe jak to koledzy z VW określili ) z reszty okradł mnie poprzedni właściciel A teraz ciężko to dostać...

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał Ka-Ka Zobacz post
    Ja mam tylko tą siatkę przy rolecie(homologacje na ciężarowe jak to koledzy z VW określili ) z reszty okradł mnie poprzedni właściciel A teraz ciężko to dostać...
    Ale są nieoryginalne, które też spełnią swoja funkcję i zabezpieczą bagaż Wiadomo, to nie to samo co ori

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Szczecin/IRL- KE
    Auto
    AR 159 2.4 JTDM & 156 1.9 M-jet

Domyślnie

Mając już trzecią 156, moim zdaniem jakość modeli po FL jest zdecydowanie lepsza niż przed. A należałoby jeszcze wspomnieć o bezpieczeństwie biernym np. ilość poduszek, VDC, Isofix oraz gadżetach: czujnik deszczu, sterowanie radia z kierownicy, komputer pokładowy etc.

na plus:
    -materiały i spasowanie konsoli centralnej
    -materiały boczków drzwiowych
    -lepszej jakości wykładzina bagażnika
    -wreszcie nie odpadająca pokrywa bezpieczników pod kierownicą - wystarczył jeden wkręt
    -lepsza skóra na kierownicy
    -brak obcierania tapicerki skórzanej o plastikowe osłony foteli przednich(skrzypienie)

na minus:
    -trochę gorsza jakość tapicerki skórzanej w porównaniu do foteli momo (kieszeń w oparciu fotela momo była ze skóry w FL jest sztuczna)
    -antena na dachu, fajniejsza była w szybie
    -no i poduszeczki w słupku B też nie mam

PS.
    Jakość materiałów i ich spasowanie w 156 dzieli przepaść w porównaniu do 159

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Arrow

Cytat Napisał Maxx Zobacz post
    [...]
    -antena na dachu, fajniejsza była w szybie
    -no i poduszeczki w słupku B też nie mam

PS.
    Jakość materiałów i ich spasowanie w 156 dzieli przepaść w porównaniu do 159
    Ja mam antenę w szybie i poduszeczki w słupkach (FL Giugiaro XI.2003). A co do materiałów to 156 z ostatnich serii miały takie same materiały jak w 159. W 156 były ich trzy rodzaje - pre FL, FL (koniec 2003 - 2004) i FL (2005-2006). Crosswagon Q4 posiada już te z ostatniej serii, wg. mnie przyjemnie wyglądające i łatwe do utrzymania w czystości. Ja mam tę chropowatą i do czyszczenia używam "gąbki" z microfibry Sonax oraz preparat w spray'u tegoż producenta, bardzo wygodnie się czyści. Zwykłą szmatką ciężej było wyczyścić.

Co do jakości wykonania to chyba z tym różnie, miałem okazję obejrzeć sobie Brerę 1750 TBi zakupioną w salonie w PL (1-wszy właściciel), szoku nie doznałem. Była akurat na wymianie amortyzatorów i sami mechanicy mówili, że a to z tyłu jakiś plastik z klapy odpada i stuka, to coś też na klapie ociera i zaczyna ruda brać. Ale to pewnie jak z każdą Alfa, zależy czy robione przed czy po sieście, a może po upojnej nocy... Natomiast Giulietta, którą ostatnio podróżowałem rozczarowała mnie jakością materiałów. Auto klasy premium z takmi plastikami, chyba się cofamy, bo AR 147 wypadała na tle konkurencji bardzo dobrze, a plastiki i tapicerki to jest to na co zwracam baczną uwagę oglądają auta. W obecnej konfiguracji BMW i Audi stoją lepiej, nie wiem czemu nie wykorzystali tych samych co w 159. Tak więc problem cięcia kosztów w 156 to małe piwo, bo nie licząc przedniego zawieszenia auto to wypada bardzo dobrze.
    Ostatnio edytowane przez tomito ; 09-07-2013 o 08:20
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...