Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 77

Temat: 147 Co w Niej piszczy - TYPOWE USTERKI

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Generalny remont silnika u mecha to koszt kilku tysi. A takich przypadków przy przebiegu +200.000km było już trochę

Czy kupisz? Pewnie kupisz! Czy będziesz miał fart i auto będzie się dzielnie spisywało? Nie wiem!

Są na tym forum ludzie, którzy są zachwyceni 16V... Odnoszę jednak wrażenie, że te osoby, które mają jakieś pojęcie o mechanice i same dłubią uważają te silniki za produkt szatana...
    No i ja jeszcze jestem. Co prawda słabo się znam na mechanice, ale mimo to uważam te silniki za niezłą kopę...

Jak nie masz absolutnej pewności co było w aucie robione to na start bym szykował ze 3 tysiaki...

Widzę, że już trochę na forum siedzisz to pewnie poczytałeś już co nieco o tych niezniszczalnych silnikach i pancernych zawieszeniach w 147

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Generalnie chce kupić 2.0 TS bo różnica w spalaniu jest niewielka, a przepaść w mocy zapewne spora.

Ogólnie nie jeżdzę bardzo dużo. Sredniorocznie okolo 25k km, z tego pewnie koło połowa służbowo, za co mi oddają z kilometrowki, wie spalanie 11 l mnie nie przeraża.

Osobiście zakładałem około 2000zl za rozrad, wariator i inne podzespoły. Będę musiał znaleźć dobry zakład w Łodzi lub Warszawie.

Co do komputera, planuje przed zakupem, gdy znajdę model który mi sie spodoba i będzie sie dobrze zapowiadał, podjechać do ASO żeby obejrzeli auto i wydali opinie. Stracę pewnie 200-300zl, ale będę wiedział na muszę wymienić i czy warto sie w auto pchać.

Nie ukrywam, ze planuje równie skorzystać z uprzejmości Alfaholikow i poprosić kogo o pomoc przy oglądaniu.

@omron
    Trochę sie naczytałem. Ale ciagle miałem inne wydatki i odkladalem zakup auta. Trochę sie boje wydatków, bo tyle ile ludzi, tyle jest opini.
    Jedni twierdza, ze jak sie dba to Alfa sie nie psuje. Inni twierdza, ze i tak sie psuje. Oczywiście sporo powie, ze VW sie psuje mniej. Ale kto by chciał jeździć VW? Ja nie.

Oczywiście najlepiej dobrze kupić, ale skąd mieć pewność co było robione w aucie? Nawet ASO wszystkiego Ci nie powie. Sprawdza panewki? Nie. Podobnie jak sporo innych rzeczy.

Mam ogromny dylemat, bo boje sie wydatków na auto. Nie mowię, ze będę oszczędzał na samochodzie. Chciałbym jednak, by pensji starczyło rownież na inne rzeczy niż tylko naprawa auta. Nie chce skarbonki. Tylko czy inna marka da nie większa pewność przy zakupie? Watpię.
    Ostatnio edytowane przez zapsu ; 04-08-2013 o 13:27

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

25k rocznie ? Sporo, może diesel?
    Jak oddają ci 1/2 za wachę to może v6 ? Odpada wariator

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Maniak resoraków Avatar lutek26
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Przy takim przebiegu rocznym też polecam diesla.Choć sam jeżdżę TS.Dużo jeździsz i będzie ekonomicznej.

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Siilniki benzynowe jeszcze o takim przypadku profilu jak ts niestety nie robią 400tys i może lekki remont. Co innego proste 8 zaworowki lub v6. Diesel, no ok, podobnie jak z ts kolega obroń zauważył ze pewnie ktoś sam przy aucie grzebie to i mu lepiej... A no jeżeli ty nie grzebiesz to jesteś skazany na mechanika a w dieslu jest turbo którego naprawa jest warta tyle co wariator z wymiana i dwumas który też nie jest tani i np zawór overboost czy wastegate oraz regulamin. Ciśnienie paliwa oraz wtryski. Tak można by licytacji poddawać każdy element za i przeciw a ja ci gwarantuje że zawsze będzie cos do zrobienia przy świeżym zakupie. Pompy wysokiego ciśnienia się rozszczelniaja w dieslach i naprawa jest związana z demontażem paska rozrządu. Kupuj co czujesz i czym Ci lepiej się będzie jeździć. Na auta grupy VW mechanicy biją świetne pieniądze szczególnie na słynnym tedei. Wszystko jest odpowiednio zaprojektowane żeby zużycie było rozłożone w czasie i naprawa ma podłoże gospodarcze wiec jest to zwykły biznes. Będziesz potrzebował oględzin w mojej okolicy zapraszam

Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk
    Prywatna Praktyka Naprawy i Obsługi Alfa Romeo
    JTD,TWIN SPARK,V6
    Miernik grubości lakieru Fe/Al
    Naprawa wariatora faz
    Naprawy główne i bieżące,diagnostyka
    Informacje i możliwości-PW
    myjka ultradzwiękowa-wtryski PB oraz drobna elektronika
    EGR,DPF OFF Klapy Wirowe CHIP JTD
    Diagnostyka Uszczelki Głowicy TEST na zawartość CO2 w płynie
    Naprawa świec TS bez ściągania Głowicy i urwanych mostków-HELICOIL
    Naprawa Turbo
    http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...gi_bedzin.html
    KUPIĘ WARIATOR 50zł plus przesyłka za sztuke płace-OFERTY PW

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

Ja to był olał ASO. Kulka osób z forum prowadzi warsztaty i wie co gryzie TS-y i to raczej im bym zaufał.
    Co to sprawdzenia stanu panewek, to raczej nikt Ci nie pozwoli zdjąć michy. A jak się przekręci to leżysz i robisz pod siebie

A co do czujników, przepływek, sond i innych wujów-mujów, to zanim odezwie jeden z kolegów i oznajmi, że w każdym aucie się psują lub wyjaśni, że są to niemieckie sprzęty (a co to kogo obchodzi), to powiem, że prawda jest taka, że szybciej one padają w alfach niż u niemieckiej konkurencji...

Na LKAR-ze jest trochę o tym napisane i przebiegi normalnie powalają

Olej to auto póki jeszcze nie wpakowałeś się w koszty, bo potem już będzie za późno!!

Pozdrawiam!

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Cytat Napisał lutek26 Zobacz post
    Przy takim przebiegu rocznym też polecam diesla.Choć sam jeżdżę TS.Dużo jeździsz i będzie ekonomicznej.
    Ekonomiczniej diesel? Na LPG każde 100km to oszczędność.

Cytat Napisał maly_777 Zobacz post
    25k rocznie ? Sporo, może diesel?
    Jak oddają ci 1/2 za wachę to może v6 ? Odpada wariator
    Raczej diesel odpada, bo nie wiem jak długo będzie taka sytuacja z kilometrowka. Po za tym nie lubię diesli.

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    Ja to był olał ASO.
    Olej to auto póki jeszcze nie wpakowałeś się w koszty, bo potem już będzie za późno!!

Pozdrawiam!
    Zalecasz olać 147? Możesz uargumentowac to?

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

a) drożyzna,
    b) nie zawsze wiedzą co robią,
    c) to wymieniacze a nie naprawiacze,
    d) drożyzna.

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Miałem w tym roku klienta którego podejście do taniej 156 bylo najzdrowsze.
    Przyjechał do mnie z daleka na remont silnika ale od początku.
    Zakupił auto celowo z LPG,starsze ale ładne i zadbane przy czym wiedział że silnik może być już wyeksploatowany
    Cena za auto była ok więc po sprawdzeniu kompresji wyszlo-1-12,5 2-12,5 3-9 4-11,5
    Postanowił zrobic remont,okazało się że ktoś całkiem nie dawno już zaglądał do tego silnika ale robił na sztuke i byl uszczerbek na 3 cylindrze i przepuszczające zawory.
    Więc do wymiany blok-200zl
    Panewki,pierścienie wszystkie uszczelnienia i wymiana gniazd i docieranie zaworów etc co związane z głowicą
    Koszt z częściami i robocizną 3800zł z nowym rozrządem itp na gotowo w tym naprawa wariatora i kolejne kilometry mozna nawijac
    Reasumując TSa opłaca sie remontować w taki sposób bo części są i nie sa przesadnie drogie a ten sam koleś któremu robiliśmy alfe tak się składa ma również golfa 4 tdiii i miał zaraz potem remont jednostki w tym golfie ponieważ łukał olej i wydał na gotowo też 3 tysiące więc wszystko się psuje
    Czyli nawet opłaca się zakupić taki samochód z walniętym silnikiem za jakąs dobrą kase i zrobić go na perfekt tym bardziej że w benzynie jedyne co najczęściej siada to pierścienie się zapiekają olejowe i zawory mogą przepuszczać
    Ostatnio w matizie żonie musiałem trzepnąć kapitalke bo mi pasek rozrządu strzelił przed czasem,500zł
    Kupa śmiechu ale nie to auto i może do roboty śmigać jeszce sobie można było pozwolić-pierścienie PRIMA,panewki Kolbenschmitd
    Rozrząd dayco skf i zawory paradowscy
    Jeżeli buda jest ok to silnik to żaden problem,natomiast zakup drugiego silinika to już loteriada i nie polecam za bardzo
    Wybór należy do ciebie
    Ja teraz siadłbym tylko w V6 z LPG,najlepsze co może być tyle że zobacz sobie cene rynkowa TSa i porównaj z V6 w 156 to zobaczysz o co chodzi

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

Oczywiście, nie mówię też, że lepiej skoczyć do Zdzicha do garażu
    Napisz skąd jesteś to się zaraz znajdzie ktoś obeznany w Twojej okolicy. A jak znajdziesz ciekawy egzemplarz to napisz w odpowiednim dziale, to ktoś obeznany obejrzy go z Tobą/ za Ciebie.