Strona 50 z 144 PierwszyPierwszy ... 404142434445464748495051525354555657585960100 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 1436

Temat: “Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

tomi9
    Gość

Domyślnie

witam
    podjechałem do elektryka i sprawdził komputer i pokazało następujące usterki
    P0191 kontrola ciśnienia w magistrali (zakłucenia działania)
    P1671 zawór regulacyjny ciśnienia (sygnał niezrozumiały)

co może być do wymiany?

czujnik ciśnienia prz pompie paliwa wymieniony, filtr paliwa.

Malagosia25
    Gość

Domyślnie błąd przepływu powietrza

Witam, pisałam jakiś czas temu o przepływie powietrza. Mam wymieniony przepływomierz na nowy i nadal jest błąd motor control... Ten zaworek z przodu silnika też wymieniony wężyki również. Błąd pali się cały czas nie gaśnie. Raz tylko zgasł, ale po 3 dniach znów się zapalił i pali się cały czas. Nie ważne czy się go gasi i odpala cały czas się świeci. Samochód chodzi normalnie. Jedzie bez problemu, turbo się załącza. Dodam jeszcze że błąd zapala się na wolnych obrotach i niskim biegu. Mam nr błędów jeśli ktoś może coś doradzić to proszę.
    P0236-obwód czujnika A doładowania Turbo
    P0401- przepływ gazów recyrkulacji zbyt mały
    Pozdrawiam i dzięki, Gosia

Użytkownik Rowerzysta Avatar Annik
    Mieszka w
    Łomża
    Auto
    Giulia VELOCE Q4 MY20

Domyślnie

Cytat Napisał Annik Zobacz post
    Witam,
    mam Alfkę od m-ca i zauważyłem taką, moim zdaniem nieprawidłowość - silnik jakby nie miał pełnej mocy, przy przyśpieszaniu jakby się dławił a jak lekko zdejmę nogę z gazu to idzie lepiej!!!
    Raz wyrzuciło mi błąd opisany w temacie coś z ciśnieniem powietrza na dolocie. Co wy na to? Przebieg oryginalny 97 tys.
    DF
    Dziś znalazłem przyczynę !!! a włąściwie dwie!!!
    1. Po naprawie mechnicy nie zauważyli nadłamanego króćca z przewodem łączącym elektrozawór z overboostem - naprawiono poprzez sklejenie - dało się
    2. W rurze od turbo do IC dziura ok 0,5 cm - tymczsowo macna taśma - rozważam wymianę na sztywną rurę tyle że zastanawiam się jak ją założyć???

tyle w temacie

pozdr.
    df

jarek27
    Gość

Domyślnie

witam przepraszam ze sie podpinam pod cudzy temat ale jestem nowy i nie moge zalozyc wlasnego tematu a potrebuje porady od kogos kto ma pojecie o alfach otoz nie mam pojecia co boli moja alfe a na kompie nic nie wychodzi mianowicie ma problemy z odpaleniem czesto tez gasnie na drodze...szlag mnie juz trafia i nie wiem juz kogo sie poradzicz tuym fantem,czy to moze jakis czujnik czy coco moze byc tego przyczyna/pomozcie prosze

---------- Post added at 20:13 ---------- Previous post was at 20:10 ----------

zapomnialem dodac ze alfa to 156 Sw 2,4 jtd 150 KM

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Czujnik położenia kątowego wału korbowego do wymiany. Zanim coś napiszesz to użyj opcji "SZUKAJ" i nie rozumiem jak i masz problem z założeniem własnego tematu w odpowiednim oczywiście dziale (!!!)
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

adi2003
    Gość

Domyślnie

witam możne ktoś rozkmini temat błędu
    P1691 Turbo Pressure Control Solenoid Circuit Malfunction
    w AR 2.0 TS

mmrozu
    Gość

Domyślnie

Kurde i znowu mam błąd silnika, auto podobnie się zachowuje jak przy zapchanym egr i przy naderwanych eężykach od overbosta.
    Nie ciągnie przy niskich obrotach tylko dopiero od ok 3 tyś a kiedyś na jedynce przy dociśnięciu to się zakopywała i mam wrażenie że się dzwięk zmienił.
    Pół roku temu to wszystko zrobiłem wedle instrukcji i dołożyłem zaślepke egr z dziurkami i teraz brak pomysłów, narazie jeszcze nie mam czasu ale widziałem ze chyba sztangla gruchy się nie wciąga po odpaleniu a chyba powinna wiec od tego zaczne może wężyk albo zawór overbost poszedł, chyba można to sprubować zassać że tak powiem ustami. Czy ew rozszczelnienie układu dolotowego od filtra powietrza mogło by mieć takie objawy bo chyba też puściła opaska nad filtrem i musze to poprawić. Od czego radzicie zacząś

---------- Post added at 20:28 ---------- Previous post was at 20:21 ----------

aha czy ta grucha może się zepsuć czy jak coś to już z turbiną nie tak, jakieś łopatki i jak się fachowo ta grucha nazywa żebym z siebie głupka nie robił jak sprawdzić poprawnie czy wogule idzie podciśnienie właściwej mocy do sterowania tą gruchą? sory za mało fachowy jezyk.
    Ostatnio edytowane przez mmrozu ; 21-11-2011 o 19:33

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

@ adi2003
    od kiedy 2.0 ts były turbodoładowane...

@ mmrozu
    Bez podłączenia komputera i odczytania błędów nie masz co ruszać osprzętu

adi2003
    Gość

Domyślnie

cuoreventi

masz racje ze turbo w ts nie ma
    ale błąd jaki komputer wywalił to P1691
    OBD II kod błędu P1691 Turbo Pressure Control Solenoid Circuit Malfunction
    sam się dziwię i szukam po forach
    nikt mi nie jest w stanie powiedzieć co mam wymienić,naprawić
    objaw jest taki: przy gwałtownym przyspieszaniu kiedy obroty dojdą do 5-6 tyś zapala się kontrolka (marchewa) silnik przestaje reagować na gaz
    obroty wchodzą na 800 po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy
    jest to trochę wkurzające nie po to kupiłem takie auto żeby pilnować wskazówki obrotomierza

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Wrzuć screena z tym błędem z programu FES
    A talże stronę którą pokazuje zaraz po połączeniu czyli data programowania itp