Strona 50 z 204 PierwszyPierwszy ... 404142434445464748495051525354555657585960100150 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 2036

Temat: [MiTo/Giulietta] porady przy zakupie aut nowych

adadzio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał lechtak Zobacz post
    Nie wiem jaką QV jeździłeś , w mojej silnika a tym bardziej wydechu nie bylo słychać. Wiało nudą i ciszą, tylko szum opon. Wszystko do momentu założenia układu wyd. ragazzon, teraz po przekroczeniu 3 tyś warczy jak alfa.
    jezdzilem QV 1750 TBi 16v 235 KM Q2 chyba nie ma innej wersji, prawda? i miala przejechane 5k
    jak swoją dostanę - przejadę się do Wrocka i porównamy (albo spotkamy sie na jakims spocie?)

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie jtdm

Lepiej jeździ Ci się dieslem bo pewnie wcześniej też miałeś diesla i jesteś przyzwyczajony do jego charakterystyki Ja przyzwyczajony jestem do benzyny i nie mogłem oswoić się z kulturą pracy diesla, odcięciem po 4 tys. obrotów itp. Diesel będzie cichszy w trasie przy dużych prędkościach, przy jeździe w mieście i z rozsądna prędkością benzyna jest cichsza. Jeśli sporo jeździsz w trasy diesel nie jest złym wyborem, Giulietta na pewno odwdzięczy Ci się niskim spalaniem Jak dostaniesz już swój samochód to podziel się wrażeniami z jazdy

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Dieslem i benzyną jeździ się po prostu inaczej.
    Sprint do setki jest domeną benzyniaków, elastyczność - diesli.
    Przy tej samej mocy odczucia z jazdy są takie, że 2,0jtdm jest zapewne bardziej dynamiczne oraz cichsze od 1,4MA.
    QV to inna liga.
    Najważniejsze, że jest Turbo! A z turbo zawsze jest dobrze. Bo nawet jak nie jest, to może być.

Ale ta cena z kosmosu za Giulietty z dieslami...

Odnośnie tego Golfa, to jw. - może być subiektywnie bardziej dynamiczny.

W Dieslu moc ma drugorzędne znaczenie, ważniejszy jest przebieg momentu.
    Do mocy maksymalnej nigdy się nie dochodzi, bo tam już nie ma ciągu, tylko hałas.

adadzio
    Gość

Domyślnie

Zaczynałem zabawe z BMW 5 okolo 320KM biturbo (służbowy, po szefie), potem jakies A4 (też Diesel) i inne stąd może sentyment do "ropniaków". Miałem kiedys prywatnie Nissana Note benzyniaka - i długo nim nie pojezdzilem - zamieniłem na Qashqai-a w Dieslu. Lubię tą charakterystykę "dieslowską".
    Napewno jak dostanę Julcię to sie podzielę (obiektywnie) z wrażeń

czachurek
    Gość

Domyślnie

Andrzeju, 170konny turbodiesel nie jest bardziej elastyczny od 170konne turbobenzyny.

adadzio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzej_Kolbudy Zobacz post
    Dieslem i benzyną jeździ się po prostu inaczej.
    Sprint do setki jest domeną benzyniaków, elastyczność - diesli.
    Przy tej samej mocy odczucia z jazdy są takie, że 2,0jtdm jest zapewne bardziej dynamiczne oraz cichsze od 1,4MA.
    QV to inna liga.
    Najważniejsze, że jest Turbo! A z turbo zawsze jest dobrze. Bo nawet jak nie jest, to może być.

Ale ta cena z kosmosu za Giulietty z dieslami...

Odnośnie tego Golfa, to jw. - może być subiektywnie bardziej dynamiczny.

W Dieslu moc ma drugorzędne znaczenie, ważniejszy jest przebieg momentu.
    Do mocy maksymalnej nigdy się nie dochodzi, bo tam już nie ma ciągu, tylko hałas.
    W pełni zgadzam sie z kolegą

---------- Post added at 21:59 ---------- Previous post was at 21:52 ----------

Cytat Napisał czachurek Zobacz post
    Andrzeju, 170konny turbodiesel nie jest bardziej elastyczny od 170konne turbobenzyny.
    ciekawy artykuł odnosnie elastyczności silnika: http://motoryzacja.interia.pl/hity_d...i-swiat,921809

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Teraz Benzyna też ma turbinę, także zarówno przyśpieszenie jak i elastyczność jest po stronie dobrej benzyny a taką jest Multiair. Wrażenie jest takie że Diesel mocniej "ciągnie" ale wskazówka prędkościomierza szybciej wspina się w górę właśnie w benzynie Parametry obu silników porównali testerzy (źródło Auto Motor i sport) i oto wyniki : przyśpieszenie 0-100 - MA - 7.9 s, JTDM2 - 8.8 s, elastyczność 60 - 100 na V biegu MA - 8.1 JTDM - 9.2, elastyczność 80-120 na V/VI biegu - MA - 8.3/10.0, JTDM - 9.4/11.9 s. W każdej kategorii Diesel dostaje bęcki Obecnie silnikom Diesla pozostało jedynie niskie spalanie, tylko ile trzeba przejechać żeby zwróciła się kwota 12tys. zł którą zapłaci się więcej w salonie?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał adadzio Zobacz post
    A co do przesłony: wskocz do Julki Diesel i do TBi i zobacz na dłuższej trasie (z wyprzedzaniem PF126p, tirami, itp.) jak sie zachowują oba auta
    Szkoda mojego czasu... Diesla ze względu na dźwięk i smród po prostu nie mógłbym mieć .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

adadzio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Szkoda mojego czasu... Diesla ze względu na dźwięk i smród po prostu nie mógłbym mieć .
    amen

czachurek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał adadzio Zobacz post
    ciekawy artykuł odnosnie elastyczności silnika: http://motoryzacja.interia.pl/hity_d...i-swiat,921809
    Ale autor tekstu porownuje wolnossącą benzyne z uturbionym dieslem co jest totalnie bez sensu, bo jasne jest, ze diesel zbiera się szybciej od dołu w przypadku tego zestawienia.

Tylko ze Giulietta nie wystepuje z silnikami bez turbiny, dlatego czas sie pogodzić z tym, ze dieselek 2.0 170KM bedzie nie tylko slabiej przyspieszal, ale bedzie tez mniej elastyczny niz 1.4 MA 170KM ... a co dopiero potwor z wersji QV który zjada wszystkie diesle Alfy na sniadanie... i przy okazji zjada tez tony paliwa

Czas zrewidowac swoje poglady Panie kolego