Strona 50 z 175 PierwszyPierwszy ... 404142434445464748495051525354555657585960100150 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 1746

Temat: Mixol + ON - dlaczego dolewamy oleje 2T do ropy? - w pigułce.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slider2002
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9JTD 110KM

Domyślnie

zmierzam do tego ze na wymienianym tu forum avensis jest link do badań labolatoryjnych przerowadzonych przez właśnie orlen, tyle ze probki były anonimowe, no i ich oleje wypadły w nich mizernie pod wzgledem smarowalnosci. z kolej pod koniec watku sa wyniki badan niemieckich razem z tłumaczeniem i tam jasno pisza ze elf, ravenol, LM sa dobre albo bardzo dobre, wiec latwo z tego wywnioskowac ze orlen dupy nie urywa. oczywiscie ludzie go leja bo jest tani. no i zawsze lepsze to niz nic. aaa i nie obrazam sie, to nie o to chodzi. ja bym zwyczajnie orlenu nie zalal do mojej Belli, ale nikomu nie zabraniam.

bercik302 lejemy 200-300ml oleju na 50l ropy. ja leje 250ml/50l.

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał bercik302 Zobacz post
    ile dolać oleju do alfy 159 2.4 na pełny bak ? albo powiedzmy na 50l

Pierwsza strona naszego wątku (06-07-2012):
    --------------------------------
    Wpływ oleju 2T na liczbę cetanową.
    Liczba cetanowa ON to oględnie mówiąc, zdolność paliwa do samozapłonu. Im LC jest wyższa, tym „miększa” jest praca silnika.
    Minimalna LC paliwa wynosi 50.
    I tak, dodatek oleju 2T w proporcji 1:50 zmniejsza LC o 26 punktów!
    Dodatek 2T w proporcji 1:150 zmniejsza LC już zaledwie o 3 punkty, co jest wartością akceptowalną.
    Linki:

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Cytat Napisał MADMAN Zobacz post
    Dla odmiany, mi zaczęły stukać wtryski po stosowaniu oleju 2T ,lałem syntetyk
    Bo syntetyku sie nie leje

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    Bo syntetyku sie nie leje
    Kilka stron wcześniej zadałem pytanie, ale nie uzyskałem odpowiedzi. Dlaczego nie leje się syntetyku? Który parametr oleju 2T przemawia za nie stosowaniem syntetyka?

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Naprawdę tak trudno przeczytać pierwszy post w tym temacie gdzie zawarta jest większość kluczowych informacji?

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał wawraf Zobacz post
    Kilka stron wcześniej zadałem pytanie, ale nie uzyskałem odpowiedzi. Dlaczego nie leje się syntetyku? Który parametr oleju 2T przemawia za nie stosowaniem syntetyka?
    No to teraz wiesz dla czego się nie leje
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Naprawdę tak trudno przeczytać pierwszy post w tym temacie gdzie zawarta jest większość kluczowych informacji?
    Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    No to teraz wiesz dla czego się nie leje
    Gdybym nie przeczytał pierwszego postu to bym nie zadawał tutaj pytań. Niestety ciągle nie wiem dlaczego nie dolewa się syntetyka. Może wystarczy po prostu napisać konkretną odpowiedź na moje pytanie czy będziemy tutaj dalej bez sensu się rozpisywać?

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Gdybym nie przeczytał pierwszego postu to bym nie zadawał tutaj pytań. Niestety ciągle nie wiem dlaczego nie dolewa się syntetyka. Może wystarczy po prostu napisać konkretną odpowiedź na moje pytanie czy będziemy tutaj dalej bez sensu się rozpisywać?
    A może wystarczy jednak przeczytać ?
    W pierwszym poście pisze co dolewać i w jakich proporcjach. Natomiast w większości dyskutowaliśmy nad kwestią dlaczego nie mineralny i dla czego nie syntetyk. Jeśli więc nie otrzymałeś odpowiedzi na swoje pytanie, to dla tego, że każdy kto jest w temacie ma już tego najzwyczajniej dość, a ten co nie jest w temacie ma to jak byk napisane. Wystarczy przeczytać zamiast uskarżać się, że nie podano na tacy.
    Więc do roboty. 50 stron wiedzy, które my przebrnęliśmy stoją przed tobą otworem.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    A może wystarczy jednak przeczytać ?
    W pierwszym poście pisze co dolewać i w jakich proporcjach. Natomiast w większości dyskutowaliśmy nad kwestią dlaczego nie mineralny i dla czego nie syntetyk. Jeśli więc nie otrzymałeś odpowiedzi na swoje pytanie, to dla tego, że każdy kto jest w temacie ma już tego najzwyczajniej dość, a ten co nie jest w temacie ma to jak byk napisane. Wystarczy przeczytać zamiast uskarżać się, że nie podano na tacy.
    Więc do roboty. 50 stron wiedzy, które my przebrnęliśmy stoją przed tobą otworem.
    Dziękuje za odpowiedź. Przeczytałem wszystkie posty, sam napisałem kilka. Nie zrozum mnie źle, wierzę, że to forum poważnych i konkretnych ludzi, więc jeśli nie masz zamiaru odpowiedzieć poważnie i konkretnie na moje proste pytanie proszę nie rób tego wcale.

Mam jedynie nadzieje, że nie chodzi tylko o temp. zapłonu, która w syntetyku potrafi być niższa niż w semi i ktoś naprawdę wie dlaczego nie dolewa/czy też nie powinno się dolewać syntetyka 2T.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Dziękuje za odpowiedź. Przeczytałem wszystkie posty, sam napisałem kilka. Nie zrozum mnie źle, wierzę, że to forum poważnych i konkretnych ludzi, więc jeśli nie masz zamiaru odpowiedzieć poważnie i konkretnie na moje proste pytanie proszę nie rób tego wcale.

Mam jedynie nadzieje, że nie chodzi tylko o temp. zapłonu, która w syntetyku potrafi być niższa niż w semi i ktoś naprawdę wie dlaczego nie dolewa/czy też nie powinno się dolewać syntetyka 2T.

Strona 2
    http://www.forum.alfaholicy.org/foru...tml#post915952
    http://www.forum.alfaholicy.org/forum_ogolne_o_alfa_romeo/76456-mixol_dlaczego_dolewamy_oleje_2t_do_ropy_pigulce-2.html#post915998

Strona 13

http://www.forum.alfaholicy.org/foru...tml#post976545

A parę stron dalej jest rozwiana sprawa twojej nadziei ale tym razem ja mam nadzieję, że jakoś sobie poradzisz i do tego dotrzesz. Być może któryś z kolegów poszuka dalej za ciebie ? Taka nadzieję też możesz mieć.
    Oczywiście, dostosuję się do Twojej rady i jako według ciebie osoba niekonkretna właśnie wstawiam cię do mojego filtra wykluczeń aby nie korciło mnie dalsze podawanie ci rozwiązań na przysłowiowym talerzu.
    Jak ty sobie w życiu radzisz ? Oczywiście to retoryczne pytanie, bo odpowiedzi twojej już nie zobaczę.