Strona 51 z 56 PierwszyPierwszy ... 41424344454647484950515253545556 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 557

Temat: Zmiana audio

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Po pierwsze to nie zgłębiłeś tematu i woofery w Alfie maja 2ohmy a nie 4. Wsadzisz 4 - będzie cicho.
    Nie wiem jak zwrotnica ma zrobić +3, podbić sygnał ma? Zwrotnica tylko obcina.
    Każda zwrotnica, w podstawowej wersji nachylenia, to cewka dla niskich i kondensator dla wysokich.
    Nie wiem czy robi się zwrotnice z cewkami z odczepami. Nie widziałem wielu zwrotnic, nie jestem żadnym zawodowym przerabiaczem car-audio, ale te które miałem w rękach (kilka raptem), to miały tylko 2 czy 3 kondensatory dołączane równolegle jumperami żeby obniżyć f obcinania, i tyle tej ich rewelacyjności. Ale i tak cięły jak dla mnie za wysoko. Poza tym, jeden dobrej klasy kondensator tani nie jest, więc jeśli wsadzili tam ze trzy na kanał to powątpiewam w ich jakość (koszta).
    Ale nie czuj się zniechęcany, pomimo, że pachnie to lekkim kiblem to i tak działać jakoś w miarę pewnie będzie - szczególnie jeśli nie jesteś za bardzo wymagający.

Wymiarami się nie przejmuj ale kup od razu głośniki z dystansami, są gotowe do kupienia pod Stelvio.

Przetwornicy napięciowej raczej tam nie ma, ale pewien nie jestem na 100% - po prostu jak przerabiałem i czytałem po forach to nigdzie nie czytałem informacji żeby jakaś była.

Focal to tak chyba więcej marketingu niż zadowolenia klientów. W przypadku Stelvio/Giulia nikt za specjalnie nie piał z zachwytu po forach. Ale, każdy ma inne ucho.

Absolutnie nie chodzi o łupanie basu, też nie jestem fanem. W Stelvio mid/HK jest z tyłu mały sub, który pomimo, że dziadowski to jednak jak się go odłączy to bardzo czuć jego brak. Midem w drzwiach raczej nie pociągniesz w dół <30-40Hz.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio/Giulia USA

Domyślnie

Cytat Napisał pawelbr Zobacz post
    Można uzyskać dobre, zrównoważone audio w podstawie na 8 głośnikach bez zbędnej rzeźby na fabrycznym wzmacniaczu, na zasadzie wymiany głośników p&p na coś przyzwoitego na zwrotnicach typu np Focal 165AS, Focal PS 165 SF wraz z wytłumieniem, czy gra niewarta świeczki ? Jest gdzie schować w drzwiach zwrotki ?
    Po pierwsze system BASE nie posiada wzmacniacza jako takiego, wszystko idzie bezpośrednio z radia = tak jak u mnie.

Ja bym wytłumił drzwi i zainwestował w wzmacniacz z wbudowanym DSP i dodał suba, w swojej "karierze" Car Audio miałem okazję słuchać tylko dwa auta bez suba, ale... nie chciałbyś wydać tej kasy ani na głośniki w nich zastosowane, ani na te wzmacniacze które były użyte, ani przygotowywać tak drzwi jak oni przygotowali, bo koszt braku suba i poradzenie sobie bez kilkukrotnie przekroczyły wartość przyzwoitego suba, skrzynki basera i nawet monobloka do jego zasilenia.

Ja sam nie jestem fanatykiem suba rodem z pod remizy, ale niestety fizyki nie da się łatwo oszukać, i nawet 8 głośników 6.5" nie zagra tak nisko jak zejdzie zwykła jedna 8" albo 10"

Reasumując, najprościej to wytłumić , dodać np Match z DSP i mono na suba, w tej chwili są już na tyle małe urządzenia że spokojnie wchodzą we wnękę między siedzenia a bagażnik, wystarczy przenieść antenę i usunąć mocowanie i masz miejsca wystarczająco, zasilanie krótkie, jedynie sygnał trzeba pociągnąć 4żyłowym przewodem z kostki radia i cofnąć się kablami do głośników.

Poczytaj sobie: https://audiotec-fischer.pl/match/

Dodatkowo tak dopracowali system ADEP.3 że nie ma nigdzie żadnych błędów braku głośników, nie wiem jak zachowuje się alfa, ale w VAG potrafi wyłączyć permanentnie dany kanał, więc nie masz finalnie dzwięku.
    Ostatnio edytowane przez tomek_poznan ; 26-06-2023 o 17:29
    Stelvio I gen. USA

Użytkownik Świeżak
    Auto
    stelvio

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Po pierwsze to nie zgłębiłeś tematu i woofery w Alfie maja 2ohmy a nie 4. Wsadzisz 4 - będzie cicho.
    Nie wiem jak zwrotnica ma zrobić +3, podbić sygnał ma? Zwrotnica tylko obcina.
    Każda zwrotnica, w podstawowej wersji nachylenia, to cewka dla niskich i kondensator dla wysokich.
    Właśnie dlatego pytam o tą rezystancję bo gdzieś tu czytałem o wbudowanym wzmaku dla rezystancji 2R, z drugiej strony te focale mają wysoką skuteczność 91db a jaką mają fabryczne głośniki nie wiemy, chyba, że nie doczytałem.
    Zwrotnice też są bardziej zaawansowane, 2 rzędu o nachyleniu 12db/oktawę, dwie cewki, kilka rezystorów, kondensator z tego co widać na fotkach nie jest foliowy a elektrolit więc bez rewelacji. Jeżeli zwrotnica jest pasywna to jak sądzę -3db robi się tłumiąc górę a +3db tłumiąc poniżej odcięcia pasywnymi elementami.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Czyli Tomek ogólnie mówi z grubsza jak ja :⁠-⁠).

Brak tylko info że dodatkowy wzmak musi być z wejściami High, albo konwertery potrzebne. Bo Alfa-base zewnętrznego wzmaka nie ma ale radio wyjść po niskiej mocy także nie, tylko głośnikowe.

Rezystory kilkanaście ohm załatwiają sprawę w Alfie jakby co. Jeśli system wykryje brak impedancji to wywala komunikat ale bez konsekwencji w postaci trwałej blokady. Po podłączeniu obciążenia komunikat znika a dźwięk jest jak powinien. Pisalem wcześniej dość dokładnie jakie są minimalne i optymalne rezystancje potrzebne.

Oryginalne głośniki mają dość sporą efektywność, choć wartość nieznana. Napewno jak wytłumisz drzwi to grają z połowę głośniej na niskich a po wsadzeniu Audiosystemów pomimo że brzmią lepiej to jest nieco ciszej (to było jak były nowe i nie rozegrane). 4 ohmowe głośniki będą duuużo cichsze, myślę że bez dołożenia wzmaka będzie padaka.

Elektrolit to lipa. Poszli po kosztach. Porządny jeden kondzior to rząd 4-5 dych (pomijam że są też takie po 50-100 euro chyba ze złota albo nie wiem z czego).
    Ostatnio edytowane przez netzmark ; 26-06-2023 o 18:08

Użytkownik Świeżak
    Auto
    stelvio

Domyślnie

Ok, szkoda, że taki mały wybór 2 ohmowych, poza audio system i audison w normalniej cenie lekka lipa.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio/Giulia USA

Domyślnie

Teraz większość nowych hybryd, samych dsp czy cyfrowych wzmaków ma wejścia po hi-level więc nie ma problemu, zresztą lepiej dać hi-level niż wyjmować z jednostki z preampa jakiś sygnał rzędu 0,2-0,8V jak się często ostatnio spotyka, bo wtedy zbiera tyle zakłóceń że nie idzie ujechać.

Te Match/Helix nie mają problemów z generowaniem obciążenia i przynajmniej u mnie nic się nie dzieje. Wiem że Audison ma z tym problem, podobnie jak audiosystemy i kilka innych.

Osobiście zaczął bym od dodania wzmaka i tłumienia drzwi, głośniki zostawił sobie na deser, większość ludzi jest już na tyle zadowolona że taki setup im wystarcza, dodanie głośników na fabrycznym radio to efekt "wow" na bardzo krótką metę.

Celowo zmieniejszyłem czcionkę - bo tej wielkosci też będzie efekt
    Stelvio I gen. USA

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Szczerze mówiąc to jak wygłuszyłem drzwi to byłem w szoku słysząc efekt jeszcze na ori głośnikach. No ale nowe już miałem kupione więc wymieniłem, wniosło to w pierwszej chwili ze 20% efektu, reszta to drzwi. Później mam wrażenie że się rozegrały wściekle :⁠-⁠). To odnośnie wooferów bo gwizdki oryginalne to jednak padaka i tu żadne wygłuszenie nie pomoże.
    Także drzwi, gwizdki co najmniej, dsp, sub.
    Taką bym ja widział optymalną kolejność.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio/Giulia USA

Domyślnie

Potem można iść dalej, np. tak:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WhatsApp Image 2023-06-25 at 14.10.29.jpg
Wyświetleń:	55
Rozmiar:	93.5 KB
ID:	287332
    Stelvio I gen. USA

Użytkownik Świeżak
    Auto
    stelvio

Domyślnie

gwizdki oryginalne to jednak padaka i tu żadne wygłuszenie nie pomoże.
    Także drzwi, gwizdki co najmniej, dsp, sub.
    Tylko, że co innego wymienić zestaw lepiej lub gorzej zaprojektowany przez producenta wraz ze zwrotnicami pod względem pasma przenoszenia i skuteczności a co innego dokładać do woofera o nieznanej charakterystyce i parametrach jakiś tam losowy wysokotonowiec, który może okazać się grać znacznie za cicho lub zbyt głośno.

Ori z czego zrobione, mylar czy coś szlachetniejszego ? Kopółka czy zwykły mały stożek albo jeszcze jakieś inne wynalazki piezo ?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Później Ci puszczę fotkę... Mała kopułka ale nie wiem z czego, niczego "szlachetnego" bym się nie spodziewał. Jako ciekawostka "Made in Poland".
    Ogólnie pewnie lepiej zmienić komplet, ale jeśli jest DSP to raczej nie ma to większego znaczenia, da się zrównoważyć (a sam woofer daje naprawdę dość głośno - uwaga: w zestawie MID a nie Base, więc nie wiadomo dokładnie co i jak dodatkowy wzmacniacz tam podbija). Nawet zwrotnica w sumie zbędna bo chyba większość dsp ma dziś filtry LPF/HPF, więc wystarczy sam kondensator żeby na wszelki wypadek ewentualną składową stałą wyciąć.