Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Prawe lusterko jest przeważnie szerokokątne... być może stwierdzili, że nie trzeba.
    Launch Contol tylko w automatach, no chyba ze wymyslili cos ze 1 bieg w manualu nie bedzie mielil kolami (redukcja mocy... no ale to sie nazywa kontrola trakcji po prostu hehe).
    Energy-Absorbing steering column- mam dwa pomysly: pierwszy to w razie wypadku kiera się składa i nie wbija Ci się w twarz, drugi to coś co będzie powodowało, że mniej odczujesz na łapach wszelkiego rodzaju uderzenia...
    Power-adjustable pedals- swietna sprawa... chcesz poleniuchowac to ustawiasz zeby bylo miekko i milusio, chcesz poszalec- dajesz twardo i chamsko
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Niestety szerokokątne nie daje dobrego obrazu krawężnika blisko auta (mam tą funkcję i non stop korzystam). W autach właśnie prędzej nie dają niż dają od strony kierowcy, dlatego moje zdziwienie.

Co do Launch Control to mam swoją teorię: Włączasz LC, wciskasz sprzęgło, jedynka, gaz do oporu a auto i tak utrzymuje 3-4k rpm, i po prostu 'strzelasz' ze sprzęgła... Ale nie wiem, nie znam się...

Co do kolumny kierownicy, średnio mi pasuje to zmiejszenie odczucia, bo właśnie chodzi o to w takim aucie, aby 'czuć' wszystko.

Power-adjustable pedals to myślisz, że chodzi o siłę oporu? Po amerykańskiemu power znaczy elektryczne (np. power windows), myśłałem, że bardziej elektryczna zmiana połozenia pedałów (tył/przód), ale Twoja teoria też ciekawa.
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Samo power to tak, ale adjustable po myślniku oznacza regulowaną siłę oporu pedałów.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

A spoktałeś się z takim rozwiązaniem? Ja tylko z takim, że zmienia się czułość na pedał gazu/hamulca, ale sam opór pozostawał bez zmian.

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Jedyne zastrzeżenie to lekkie szarpnięcie przy przechodzeniu z 1 na 2 (podobno TTTM) przełączanie pozostałych biegów jest praktycznie niezauważalne.
    Podobnie jest uważam w dwusprzęgłowych, przy zmianach 1-2 czuć szarpanie (szczególnie uciążliwe w mieście i w sumie to bardziej szarpie przy redukcji), natomiast w zwykłych automatach tego nie ma. Co to znaczy TTTM?
    Ostatnio edytowane przez bartas82 ; 24-11-2015 o 13:45
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Myślę że chodzi tylko i wyłącznie o regulację wysokości pedałów.
    https://www.youtube.com/results?sear...sutable+pedals
    Wiele amerykanów to ma.

A co do LC, to czasem jest tak że pod tą nazwą kryje się po prostu ogranicznik obrotów, z których startujesz mimo pedału w podłodze. Czyli ciśniesz do oporu na biegu, obrotów jest 4/5 tys. czasem więcej, puszczasz sprzęgło i wio.

- - - Updated - - -

A tak z innej beczki, felga szeroka na 10 cali. Grubaśnie.

- - - Updated - - -

I co to jest Fluoform alloy?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

TTTM - Ten Typ Tak Ma

Fluoform alloy - obstawiam, że jakoś fikuśnie formowane aluminiowe felgi - podobne określenia pojawiają się przy ramach rowerowych.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Dzięki! Już myśłałem, że to jakiś system obok ASR, ABS, EDC, itp.. ciągle jakieś skróty...
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    Też tak uważam . Szybkie nowoczesne 7-8 stopniowe automaty z dodatkową funkcją ręcznej zmiany biegów lewarkiem i łopatkami pod kierownicą są rewelacyjne , mnie jeżdżącemu po dużej zakorkowanej aglomeracji bardzo to odpowiada . Połączenie bardzo mocnego uturbionego silnika benzynowego z takim automatem powinno wyjść Giulii tylko na dobre , ale oczywiście uważam ,że lepiej jest jak to klient wybiera a nie producent narzuca .

zakorkowanej aglomeracji może tak.... ale po co ta moc, te własciwości jezdne?
    po to, aby poczuć energię tego auta na trasie, na autostradzie, na serpentynach itd.
    do aglomeracji miejskiej lepszy smart....
    jak Ty kupujesz trzystukonne auto aby glównie poruszac się po zakorkowanej aglomeracji to ... z tej strony nie znalem Cię, Rafciu...
    argumentacja z... (nie napiszę skąd

- - - Updated - - -

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    Powiedz to kierowcom F1
    Dobry automat nie jest zły!
    znajdż czas w F1 na zmiany biegów.. To jedyny powód...
    jesli chcesz czuć fun z normalnehgo auta, żaden automat Ci go nie da, tak, jak manual...
    automat sprawdza się natomiast w korkach, tutaj nie dyskutuję.
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

"fun" to rzecz względna.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

KRS bo nie każdy ma takie szczęście żeby 90% trasy autem robić po serpentynach alpejskich a następne 5% po torze a ostatnie 5% po miescie. Zazdroszcze ci . Ja nie neguje twojego wyboru ale twoja wypowiedz " omijaj automaty" nasuwa mi jedno pytanie : Jeździłeś w ogóle automatem? . Każda dobra marka w swoich topowych wersjach ładuje AT , w Stanach manual to dziwactwo a ty piszesz jakby automat to było zło zarezerwowane dla skuterów. Człowiek dąży do maksymalnej wygody dlatego zlazł z konia i wymyślił auto.