Wymieniłem świece, wyczyściłem dolot bo amelinium nie pomalujea kolega bugatti23 opisz coś więcej o swoich pracach.
Dzisiaj wymieniłem tarcze i klocki z przodu i z tyłu(BOSCH), linkę ręcznego i łożysko z piastą z tyłu. Nastała błoga cisza.
Tak więc, wał zeszlifowany dla głównych panewek i zapolerowany dla korbowodowych (ze względu na stan), wyhonowane cylindry, wyosiowany blok silnika, założone nowe pierscienie, cały nagar zdjęty z tłoków, na nowo dotarte zawory, nowe uszczelniacze, nowe paneweczki oczywiscie, wypolerowany dolot i gniazda zaworów, zplanowane głowice.
Założony wał, tłoki, panewki, pierścienie, miska olejowa, koło zamachowe oraz docisk, tak jak mniej więcej to widać na zdjęciachRemoncik kosztowny, ale warto włożyć w to auto.
![]()
Ile taki remoncik kolegę wyniósł, i dlaczego kolega go remontuje ??
wydałem około 1210 złRemontuję, ponieważ od kiedy go kupiłem stukały leciutko paneweczki głowne (nie mówie o tym jak po kupnie na drugi dzien odezwały sie masakrycznie glośno panewki korbowodowe, wiec udałem sie od razu do mechanika, wziął 550 zl za tylko wymiane panewek korbowodowych i od razu powiedział że słychac też głowne ale można jeździc jeszcze.) Tak więc postanowiłem że jak robie panewki to od razu zrobie wszystko co trzeba zrobić i tak się nazbierało tego... W sobote będzie złożony już i wsadzony do budy. Nakręce jakis filmik jak pracuje gdy będzie gotowy do jazdy.
![]()
wymieniłem prawą poduszkę silnika
Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia
Hech
Co dziś zrobiłeś a co tu robić tylko lać i jeździćza to mam puga 406 do roboty a tam to nie wiem od czego zaczynać jak na razie to mu próg wyciąłem i nie wiem co dalej z ruda robić. mam nadzieje że alfa będzie mniej podatna na rudzielca
![]()
Wymieniony tłumik, auto prawie gotowe... jak Pan mechanik podniósł Alfę do spawania to się okazało, że łączniki stabilizatorów są na wykończeniu....:/ masakra jakieś fatum.... ale myślę, że jutro kupię i może uda mi się wymienić....
Wymiana rozrzadu rolki+pompa+pasek. Zawieszenie tył... No i co najdroższe zawór w pompie paliwa.. Wkońcu nie faluje...![]()