adam kolega kiepas się męczy, a ty między wódkę a zakąskę wchodzisz![]()
adam kolega kiepas się męczy, a ty między wódkę a zakąskę wchodzisz![]()
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
No, ale raz, że temat chyba jest dla każdego, więc jeżeli tylko ktoś ma kłopoty z "falujące obroty w TS" to chyba może się w nim wypowiedzieć. Fakt, co napisałem jest, na pierwszy rzut oka, lekkim off-topem, jednakże: kiedyś po zakupie coś mi spadło pod fotel, i zobaczyłem ten włącznik, wodzony ciekawością wcisnąłem go, i potem nie mogłem tego "odcisnąć". Brat powiedział że może to być jakieś odcięcie paliwa od pompy, czy jakoś tak, co mnie trochę wystraszyło. Ale zanim wróciłem do domu zdążyłem zapomnieć o tym i nie napisałem tutaj. Auto jeździło normalnie więc się nie przejąłem. Teraz zauważyłem, i mi się przypomniało, więc zapytałem celem upewnienia się, że to może - lub nie, mieć związek z moimi także falującymi obrotami. Więc wydedukowałem, że lepiej będzie napisać tutaj, aniżeli zakładać temat "przycisk pod siedzeniem - czy ma coś wspólnego z obrotami", patrząc tylko jak pojawiają się odpowiedzi "a opcji szukaj to kolega nie zna? jest temat o falujących obrotach w TS". I weź tu dogódź każdemu... :/
P.S. Ja również się z tym męczę!
pompa uruchomiona, winne były przekaźniki inj i fuel pump, przeczyszczone styki i alfa zagadała na 5min, pochodziła i zgasła
marchewa się oświeciła i wywaliło błąd krokowca
P1513 - Idle Actuator Control Signal High
Chyba będe musiał tego krokowca wymienić i te przekaźniki
Kolejna sprawa to jak daje test wentylatora w ecuscanie to jest fan low i fan high, fan low cyka tylko przekaźnik, fan high kręci wentylatorem
nie dostałem przekaźników w sklepie więc poczyściłem w śrdoku wszystkie 3 i jest ok wentylator już działa
alfa jeździ lol, dalej faluje, błędy poznikały, się okazuje że reset silnika krokowego potrafi zrobić tylko alfa diag, fiatecuscan coś tam miesza ale resetu nie robi
przy szybkim wciśnięciu gazu auto zaszarpie i tak samo przy puszczeniu (podczas jazdy) jakieś rady?
czy ktoś z was korzystał z programu bosch exchange na przepływomierz? bo mi w alfa diagu pokazało 379kgh i 4V ?
problem utleniania się styków elektrycznych niestety jest bolączką w każdym aucie, pomaga okresowe wyjęcie przekaźników i ich czyszczenie, ja przez utlenione styki i słabą masę miałem problem z kierunkami i wycieraczkami- włączały się kiedy chciały, po czyszczeniu wszystkiego, wszystko działa jak należy
szarpanie może być efektem wysokiego TRA. TRA to nic innego jak stan techniczny silnika. Reakcja ECU na buta i jego zdjęcie jest opóźniona z powodu np kończących się czujników lub lewego powietrza, kiedy jest coś nie tak, ECU musi robić odpowiednie korekcje co odpowiednio zajmuje mu więcej czasu na obliczenia. Mi to wygląda na nieodpowiednfaie spalanie/mieszankę, sprawdziłbym jakie masz TRA, cewki, świece, kable WN. Sprawdź stan cewek, czy nie są zielone na stykach z kablami WN i świecami.
czyli 380kg w zaokrągleniu, tj 480kg poza Alfadiagiem. W Alfadiagu jest przekłamanie 100kg.
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf