Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Na żadną nie zdecyduje się najpierw- albo zrobi od razu wszystkie możliwe języki, albo tylko "podstawowe".
    Jeśli nie pracujesz w firmie produkcyjnej, to pewnie nie wiesz ile czasu (a zatem pieniędzy) kosztuje wprowadzenie nawet najprostszej zmiany. I nie mówię tu o kosztach zmienionej śrubki, tylko czasu na walidację, przepuszczenie przez procedury tej śrubki (księgowość, logistyka, finanse, linia, jakość....itd.). Ktoś musi poświęcić na to czas i trzeba temu komuś za to zapłacić.

Nikt nie będzie dodawał języków tylko z powodu, że gdzieś tam wzrosła sprzedaż o więcej procent niż zakładano i w związku z tym "w nagrodę" pojawi się język np polski. Tym bardziej, że wku**łoby to właścicieli kupionych już aut.

No chyba, że przy okazji faceliftingu.

Jeśli FCA poważnie traktuje swoje zamiary to z pewnością będą się ratować nawet tak małym rynkiem jak nasze i wklepią kilka słówek po polskiemu

P.S. czy Giulietta/MiTo mają komputer polski?

P.S.2 159 ma lektora polskiego dla B&M czyli nie jest tak źle

P.S.3 Język angielski to nie jest język obcy. Więc problemu nie ma
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 18-12-2015 o 14:31
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Giulietta na pewno ma - przynajmniej rocznik 2015 .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Nie zrozumiałeś mnie. Wzrost sprzedaży nastąpi dopiero po wprowadzeniu lokalnego języka, a nie odwrotnie. Auto posiadając dany język przekona więcej osób do jego kupna. Nie zapominajmy, że dzisiejsze auta mają rozbudowane menu, pełno opcji i ustawień. Nie wystarczy już ikonka dmuchawy, czy płatka śniegu do zobrazowania tego wszystkiego

No i ja mówię o oprogramowaniu, nie o mechanice. Tutaj zmiany są tańsze, szybsze i łatwiej je wprowadzić (nawet do już sprzedanych aut).
    No ale jak mówisz o mechanice, że to bardzo drogie - tym bardziej pasuje do przykładu. Nie opłacałoby im się robić śrubek z herbem polski bo koszty wdrożenia byłyby zbyt wysokie w porównaniu z zyskiem uzyskanym z tak małej sprzedaży. Ale już np. z niemiecki herb mogliby zrobić bo i sprzedaż dużo większa.

Język angielski jest językiem obcym (może nie dla nas, ale przecież nie każdy go zna), tym bardziej przy korzystaniu z komend głosowych, czy nawigacji wiele osób miałoby problem.
    Pozdro,
    Bartas

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Zgodzę się z Tobą.
    Z związku z tym, że tak jak wspomniałeś, nowe auta mają bardzo rozbudowane menu, na pewno będzie polski język. Zastanawiam się czy w ogóle jest jakiekolwiek auto oferowane na polskim rynku bez polskiego menu? Wydaje mi się, że te czasy już minęły, albo już praktycznie minęły.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

W przypadku Subaru albo Porsche np. bym się nie zdziwił... Skoro można mieć cennik w EUR...

Swoją drogą, Panda była już dawno po polsku, a w Alfie nadal był angielski. W przypadku UConnect nie ma chyba bułgarskiego, rumuńskiego i całych Bałkanów, co jest dość dziwne w kontekście tamtejszej popularności Fiata.
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 18-12-2015 o 14:53

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Ale nie ma bo w ogóle nie ma i to wiesz, czy nie ma w autach kupionych w naszej części Europy?
    Być może jest system regionów... może w bułgarskiej Alfie nie ma polskiego języka?

Cennik EUR nikogo nie powinien dziwić. Jest stała cena i koniec... po co co tydzień aktualizować cennik z powodu zmiany kursu?
    Poza tym to też zabieg marketingowy- jak Cię stać na zakup auta w euro (które i tak kupujemy za euro, ale to już inna sprawa) to jesteś gość

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

W A4 B8 nie mam polskiego, ani w menu, ani w nawigacji. Chociaż krążą płytki z aktualizacjami do PL. Chyba dopiero polift (czyli >2012) wprowadził j. polski.
    Nie pamiętam dokładnie, ale chyba Mercedes (albo Porsche?!) jeszcze do niedawna nie miał w ogóle w nawigacji Polski - zielona plama, nie wspominając o języku polskim w komputerze.
    Wydaje mi się, że marki premium najwolniej wchodziły z lokalizacjami na polski rynek. Założę się, że takie Ferrari, Lambo, czy R&R nie mają polskiego, może ktoś sprawdzić u siebie?!

Inna sprawa, że ja zawsze zmieniam na angielski bo czasem po tłumaczeniu na polski ciężko zrozumieć 'co autor miał na myśli' ...
    Pozdro,
    Bartas

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Cennik EUR nikogo nie powinien dziwić. Jest stała cena i koniec... po co co tydzień aktualizować cennik z powodu zmiany kursu?
    Chcesz powiedzieć, że inne firmy (Peugeot, Seat, Jaguar, Fiat, Hyundai, Mazda...) sprzedają polskim oddziałom samochody za PLN? Dobrze, że ceny za włoskie wina i sery w spożywczaku są w złotówkach .

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT

Domyślnie

Ale język polski jest obecnie jednym z podstawowych w Europie.
    Giulitta 2014 ma.
    Pracowałem przy tłumaczeniu jak i tworzeniu oprogramowania w samochodach. Nawet kilka z modeli dostępnych w Polsce jeździło z moim kiepskim tłumaczeniem bo nie mogli znaleźć dobrego tłumacza, który rozumiał jak to tłumaczenie poskładać do kupy żeby wszystko miało sens. Dodam, że oprogramowanie też musi przejść masę testów i nawet banalna zmiana może kosztować bardzo dużo.
    Podsumowując, będę bardzo zaskoczony jeśli w Giuli nie będzie języka polskiego.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Luke77
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce Ti 280KM Benzyna MY20, Alfa Romeo Giulietta Distinctive 170KM Benzyna

Domyślnie

W Julce z 2011 nie ma menu w języku polskim. Ale B&M gada po polsku i komendy rozumie też po polsku. Polskie menu pojawiło się dopiero w wersji polfitowej w 2014.
    Dobrze napisane oprogramowanie pobiera lokalizacje z zewnętrznych zasobów. Nowy język to nowy XML i tyle. Jedyne co należy sprawdzić to to czy tekst mieści się w wyznaczonych miejscach.
    Skoro Julka z 2011 do tej pory nie dorobiła się wersji PL to znaczy że soft jest kiepskiej jakości. Zresztą świadczy o tym proces aktualizacji B&M, podczas którego komunikaty są po włosku (pisane i wypowiadane)
    Mam nadzieję że w Giuli zrobili to porządnie.