Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał misia Zobacz post
    No niestety fundusze jakie są, takie są. Na pewno skończy się na sprowadzonej, bo wątpię, że coś godnego uwagi w takich pieniądzach znajdę w PL. Zazwyczaj nie jeżdżę jednym samochodem dłużej niż 2 lata, tak więc na młodsze jeszcze przyjdzie czas Czyli z 2.2 jest tak jak myślałam, ten silnik nie ma sensu w tym samochodzie. No to będę szukać trzeciego diesla do kolekcji
    Jest jeszcze jeden problem. Nie może być czarna, srebrna, ani szara

Za dużo warunków brzegowych. Nie pogodzisz wszystkich.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Romeo Avatar gar_krk
    Auto
    159 / MiTo

Domyślnie

No niestety fundusze jakie są, takie są. Na pewno skończy się na sprowadzonej, bo wątpię, że coś godnego uwagi w takich pieniądzach znajdę w PL. Zazwyczaj nie jeżdżę jednym samochodem dłużej niż 2 lata, tak więc na młodsze jeszcze przyjdzie czas Czyli z 2.2 jest tak jak myślałam, ten silnik nie ma sensu w tym samochodzie. No to będę szukać trzeciego diesla do kolekcji
    No to czerwona albo biała

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Widziałem ostatnio białą na żywo i wygląda obłędnie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar misia
    Mieszka w
    SCI
    Auto
    GT 1.9 150 kM 2004 156 2.4 136 kM była.

Domyślnie

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Za dużo warunków brzegowych. Nie pogodzisz wszystkich.

Wiem, wiem. Najwyżej folia pójdzie w ruch
    Oglądałam wczoraj czarną i niestety nie ma "tego czegoś"

- - - Updated - - -

Cytat Napisał gar_krk Zobacz post
    Albo niebieska

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Zmianowy Zobacz post
    Widziałem ostatnio białą na żywo i wygląda obłędnie
    Jak miałabym oklejać, to właśnie na biało
    "Jeśli widzisz coś w swoim umyśle, to wkrótce będziesz miał to w ręku. Jeśli potrafisz myśleć o tym, czego chcesz i uczynisz z tego dominującą myśl, to sprawisz, że pojawi się to w twoim życiu."

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

W mojej ulubionej dziupli w Milano stoi w lazurowym kolorze - 2006, 85kkm, JTD w wersji 200CV, sprawna, niebita - mierzyłem.
    Ale cena jest zaporowa jak na polski rynek - 9900E.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    Moim zdaniem jeszcze raz powinien napisać REZERWACJA ! co za Mirek...:/
    Hej, niech ktoś mi lepiej potwierdzi czy WK u nas nie robi problemów z tymi niebieskimi tablicami z DE? Z tego co kojarzę to oznacza to ze auto nie jest wyrejestrowane w DE. Rozumiem ze ze zjazdowkami zoltymi bądź czerwonymi problemu nie ma. Jak cos pomerdałem to proszę o korektę

- - - Updated - - -

i weź tu znajdź auto kobiecie

- - - Updated - - -

Cytat Napisał gar_krk Zobacz post
    tradelux miał brere czerwona, moze jeszcze nie zeszla, można zadzwonić http://trade-lux.otomoto.pl/osobowe?s=pd ale pewnie będzie zaraz marudzenie ze to 2.4

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Zmianowy Zobacz post
    2.2 ma bolączkę z rozciągającym się łańcuchem. Jak dla mnie ten silnik jest wystarczający do codziennej dynamicznej jazdy, wiadomo zawsze jak przesiadasz się do mocniejszego samochodu to zaraz brakuje Ci mocy .
    I ta bolączka może kosztować c.a. 7 tysięcy za części z robotą (łańcuch, ślizgi, koła zębate) - jeśli ktoś chce wymienić rozrząd zgodnie z zasadami sztuki.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Jeden i drugi to słaba opcja.
    2.4 jeździ jak czołg, przy hamowaniu nurkuje, prowadzi się fatalnie. Ale jest nie do zajeżdżenia.
    A na JTS to spuśćmy zasłonę milczenia.

Jedyne rozsądne opcje to 1750 i 2.0 - dajesz więcej za bolid, ale oszczędzasz na akcyzie. Zakładam, że sprowadzasz zza granicy, bo w PL to praktycznie można sobie darować.
    Z racji tego, że są to auta młode, to z 40 kawałkami nie masz czego szukać. Na ten moment 6 dyszek za dobrze wyposażony model musisz wybulić. Na forum jest jedna 1750 za 70 tys. - wygląda bardzo rozsądnie.
    Najstarsze, w miarę rokujące Brerki JTD chodzą za granicą za 6kE.
    problem 2.2 to rozciagajacy lancuch, nagar w silniku oraz srednia kompetencja niektórych serwisow w w/w tematach. Do tego dochodzi jeszcze mala podaz 2.2 w naszym kraju (a sensownego ze swieca szukac) a sprowadzać 2.2 to wtedy zabija akcyza wiec szkoda sensu. Roczniki tbi to 2009 wiec młode wiec tez drogo

Ja bym nie skreslal 2.2 pod warunkiem ze dobrze utrzymany i będziemy mieli dodatkowe 10k w skarpecie na serwis lancuchowo-nagarowy. Wtedy zmieniac olej co 15k i cieszyc się jazda patrząc na niebo przez sky view
    Ostatnio edytowane przez pieta ; 04-02-2014 o 12:56

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

7 kzł to juz naprawde gorna granica.. A do tego robisz go raz i masz z nim spokoj na cale swoje uzytkowanie samochodu..

Szerszeń ostatnio wymieniał wszystko w ASO na ori częściach i wyszło "ok. 5000". Por.: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1333119
    Ostatnio edytowane przez MiLykie ; 04-02-2014 o 12:59

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Jeden i drugi to słaba opcja.
    2.4 jeździ jak czołg, przy hamowaniu nurkuje, prowadzi się fatalnie. Ale jest nie do zajeżdżenia.
    Szerszeń - nie kpij. To chyba najłatwiejszy do zajeżdżenia silnik w Brerze. Nie do zajeżdżenia jest 2.0 JTDm - jeszcze nie miałem takiej jednostki, która wymagałaby jakichkolwiek poważnych napraw, np. do tej pory wymieniliśmy 1 sprzęgło i 1 dwumasówkę w tym silniku. Auto zdecydowanie się lepiej prowadzi niż 2.4, odczuwalnie mniej pali i jest o niebo łatwiejsze w obsłudze serwisowej (luźniej pod maską, bo silnik mniejszy). 2.4 to jest turbo loteria mówię to na bazie własnych serwisowych doświadczeń, a nie wyczytanych historyjek na internecie. Jedno przegrzanie 2.4, które może się pojawić chociażby w sytuacji zacięcia się termostatu albo uwalonego korka od zbiorniczka wyrównującego i masz piękny obiekt do prawie generalnego remontu.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów