kiepas96 mam także nadzieję że nie wróci, ale w końcu to Alfa i żyje własnym życiem hehe, moja np jak się rozgrzeje to nie faluje, jak każda kobieta potrzebuje ciepełka żeby być nastrojoną![]()
kiepas96 mam także nadzieję że nie wróci, ale w końcu to Alfa i żyje własnym życiem hehe, moja np jak się rozgrzeje to nie faluje, jak każda kobieta potrzebuje ciepełka żeby być nastrojoną![]()
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Witam, w moim przypadku dość długo wisiał błąd p0170 i jakiś od sondy(więc sondę wymieniłem) falowanie występowało jedynie na gazie przy dojeżdzaniu do krzyżówki, ale to takie nie wielkie i krótkie. Postanowiłem zabrać się za przepustnicę i ją wyczyścić bez jej wyciągania. Na gumowych częściach rury dolotowej ukazały się pękniecie, które wstępnie zostały poklejone. Bez resetu przejechałem z parę km a następnie podłączyłem pod kompa, gdzie oprócz wspomnianego p0170, pojawił się dodatkowo błąd P1173- FRA autoadapt. parametr (additive). W tym wypadku wymieniłem rurę na nową i zrobiłem reset(w alfadiagu wybrałem jedną opcje w sumie to niewiem czy prawidłowo to zrobiłem)- błedy pozostały. Dopiero po wymianie filtra powietrza i doszczelnieniu znikł p0170.
Po ów czyszczeniu nabyłem falowanie na benzynie i rzadko bo rzadko delikatnego kangurka przy zwalnianiu nogi z gazu.
Jak dobrze zrobić reset? do głowy mi też przychodzi że podczas czyszczenia przepsutnicy mogł być włączony zapłon. Co można jeszcze zrobić z tym p1173(ponoć błąd ubitej sondy lub nieszczelności na dolocie lub wydechu)?czy przez to że był p0170 to mogło uwalić nową sondę?
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Daroo84 ; 10-06-2011 o 21:10
Reset robisz alfadiagiem Actuators -> coś tam reset adaptation parameters (na końcu) klikasz na to, wyłączasz zapłon na 90sekund, włączasz i sprawdzasz czy parametr FRA się wyzerował, jeżeli tak to palisz auto i czekasz na luzie do włączenia się wentylatora (jakieś 10-15min)
---------- Post added at 08:58 ---------- Previous post was at 08:56 ----------
jak jej znaczek na pancerwagona zmienie to będzie miała ciepełko
tylko po kliknięciu "reset parametrów adaptacyjnych" nie wyłączasz od razu zapłonu, też poczekaj z 30 sekund bo w tym czasie ustawia się krokowy, nie robisz niczego z pały. Czyli klikasz reset, czekasz ok 30 sek. wyłączasz zapłon na 90 sek, włączasz i sprawdzasz czy TRA i FRA się wyzerowało (TRA 0,FRA 1)Reset robisz alfadiagiem Actuators -> coś tam reset adaptation parameters (na końcu) klikasz na to, wyłączasz zapłon na 90sekund, włączasz i sprawdzasz czy parametr FRA się wyzerował,
spalanie 7.8l/100km
chciałem sprawdzić elektrozawór wariatora na biegu jałowym, podałem na niego prad z aku , wariator zaklekotał, silnik się zadławił po chwili
edit:
auto uruchomione, padł bezpiecznik w środku w aucie
czy to że wariator klekocze na krótko świadczy o tym że już padaka jest?
Ostatnio edytowane przez kiepas96 ; 14-06-2011 o 09:40
Niekoniecznie, klekotanie wariatora przez kilka sekund to praktycznie norma, gdyż w czasie wyłączonego silnika odpływa z niego olej.
spalanie 7.8l/100km
zuzycie raczej powoduje takie zachowanie wariatora,zwyczajnie sprezyna i podkladki.Norma w naszych maszynkach
Nic wspolniego z falowaniem nie ma to na pewno
No widzicie Panowie a co powiecie na to że falowanie nadal jest pomimo:
1) wymiany węża gumowego przed przepustnicą
2) wymiany przepływomierza BOSCH
3) wymiany sondy lambda BOSCH
4) czyszczeniu przepustnicy
5) resetu krokowego
6) nowych świec NGK platynowych japońskich,
7) wymiany kolektora ssącego na nowy,
8) wymiany zaworka odmy na nowy
9) wymiany uszczelki pokrywy zaworów na nową
10) czyszczeniu pokrywy zaworów i jej kanalików odmy
11) szerek przeprowadzonych resetów i adaptacji
Jeszcze tylko silnika nie wymieniałem i nie będę, prędzej pójdzie na złom. Dziadostwo jak było tak jest.
spalanie 7.8l/100km
nie chodziło mi o klekotanie przy rozruchu, tylko jak podłącze prąd pod ten siłownik wariatora
motofan wtryski czyściłeś?
Jak podłączysz prąd pod elektrozawór wariatora to on zaklekocze, tam jest elektromagnes i ma tak pracować, silnik się zająknie.
spalanie 7.8l/100km