Strona 56 z 126 PierwszyPierwszy ... 6464748495051525354555657585960616263646566106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 1257

Temat: Falujace obroty w TS

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

kurcze w sumie tez mi sie zajaknal ale nie pamietam czy zaklekotal,
    tez mam wymieniony zestaw podobny jak kolega motofan i dalej to samo.
    nikt tego racjonalnie nie potrafi wytlumaczyc co robic?
    nie wiem.rece opadaja.czujnik temperatury musze wymienic bo mi sie wentylator nie wlacza ale watpie zeby to mialo cos wspolnego z falowaniem.
    Bład konstrukcyjny albo w ukladzie zasilania paliwo-powietrze,ewentualnie cos z odczytem predkosci jazdy auta czy bog wie co jeszcze...
    przyjdzie chyba umrzec nie dowiedziawszy sie co jest lekarstwem

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

darek2116 listę części jaką oboje mamy wymienioną to tylko wierzchołek góry w Alfie. Idąc dalej można jeszcze wymienić listę z wtryskiwaczami bo np leją, czujniki temperatur, chłodnicę wody bo zamula, ECU bo uszkodzony, silnik krokowy bo również uszkodzony, a na końcu cały silnik bo się okaże że kompresja w silniku słaba i są przedmuchy na zaworach. Mój silnik ma przejechane 221 tyś, i to są lekkie kpiny żeby po takim przebiegu były takie problemy, że nie wiadomo na dobrą sprawę co jest przyczyną falowania. Najgorsze że tak zaawansowany samochód jakim jest Alfa 156 nie może sobie poradzić z falowaniem obrotów bo byle jakie wyżej wymienione gówno może mieć wpływ na falowanie i ECU sobie nie poradzi. Śmieszne trochę że konstruktorzy tego samochodu odwalili taką popelinę.

kiepas96- wtrysków nie czyściłem, wiesz jak zrobić to najszybciej i domowym sposobem, bo u mnie w okolicach nie ma serwisu co to wyczyści
    Ostatnio edytowane przez motofan ; 16-06-2011 o 22:24 Powód: update
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

domowym sposobem raczej tego nie zrobisz chyba raczej schrzanisz cos mi sie tak wydaje ze juz czytałem na ten temat czyszczenia wtryskiwaczy, a co do falowania to ja już ma dosyć tej alfy a ze sprzedaniem tego złomu jeszcze gorzej, to chyba świadczy nawet o forach.... największe ma ALFA a czymu? BO NAJWIĘCEJ PROBLEMÓW !!! tylko wymiana i wymiana i nic... dalej problemy a jak już trafiłeś to szybko coś nowego, ten samochód może chyba tylko jeździć do 5 lat a potem kasacja powinna być, bez urazy, jeżdże 3 lata 156tką i mam czasami ochotę benzynę wlać do środka a nie do baku!!!

Użytkownik Alfa i Omega Avatar FacesOfDeath
    Mieszka w
    podlaskie
    Auto
    AR 156 1.6 T.SPARK 1998 r

Domyślnie

to dziwne bo ja jezdze juz 3 lata naklepalem juz 50tys km i nawet nei mysle o jej sprzedaniu poprostu masz taki egzemplarz moze

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

marcinq24, Alfa 156 na swoje początkowe lata był samochodem zaawansowanym, jak pisze Jeremy Clarkson o Alfie 156: "jest świetną maszyną o niepowtarzalnych cudach techniki, które powstały z pasji i były pionierskimi wynalazkami". Te cuda techniki tak jak w każdym samochodzie mają swoją wytrzymałość bo są elementami eksploatacyjnymi. Uwierz mi, mam znajomego mechanika i do swojego serwisu przyjmuje więcej Passatów i szmaciarskich Golfów niż Alf, a psują się w nich takie pierdoły że ból głowy. Kwiestia wymiany części w Alfie i comiesięczne naprawy wynikają tylko z wyeksploatowania samochodu. Ja kupiłem taki egemplarz który miał olej w silniku jak smołę, wodę w układzie hamulcowym, a we wspomaganiu brakowało płynu i pompa chodziła na sucho pasuje Ci? I to jest wina Alfy, czy moja? Oczywiście że moja, bo świadomie zakupiłem taki egzemplarz taniej, ale z przeświadczeniem o tym że o nią zadbam i powymieniam w niej to co zepsute. Tylko że przeliczyłem się i w mojej Alfie jest więcej rzeczy do wymiany niż myślałem, bo sprzedawca mnie o nich nie poinformował. Sam źle oceniłem samochód. Kupiłem po prostu jeżdzący wrak który nie miał nawet hamulców- płynu, tarcz, klocków, wąż gumowy pęknięty, sonda skończona, przepływomierz ledwo tam chodził, zawieszenie klekocze dziś, chłodnica pognita i mogę tak wymieniać. Gdyby pominąć te rzeczy które świadomie zaakceptowałem przy zakupie, to jak jeżdzę od zeszłego roku Alfą, tak do dziś Alfa ani razu się nie zepsuła. Nie można przenosić win poprzedniego właściciela na samochód, choć poprzedniemu właścicielowi mojej Alfy urwał bym chętnie jaja za taki stan samochodu.

A co do falowania obrotów w Alfie to wszyscy posiadacze benzyny się z tym borykają, a jeśli jeszcze nie, to wszystko przed nimi. I choć problem ten jest popularny wśród Alf, to jednomyślnie mówię że konstruktorzy dali dupy. Jak pisał kiedyś Bubu321, falowanie w Alfie to wynikowa wielu zmiennych które się na to składają. ECU w benzyniakach, szczególnie m1.55 jest za słaby i niestety nie może sobie z tym poradzić.

---------- Post added at 11:23 ---------- Previous post was at 11:20 ----------

I dodam jeszczę, że następnym samochodem też będzie Alfa. Widok ludzi patrzących się jak przejeżdzam 156-tką- bezcenny.
    spalanie 7.8l/100km

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Co ciekawe spotykam ludzi ktorzy narzekaja na jakies tam drobiazgi zw.z zawieszeniem czy kontrolka zarowki czesto swiecaca a falowac im nic nie faluje.Drogie czesci i malo mechanikow ble ble ble...Czy tylko auta sprzed 2001 maja ten problem?wszyscy skarzacy sie na falowanie maja ECU 1.5.5 a po 2001 jest inny sterownik przepustnicy i 3 sondy czy nawet 2.5 v6 tez ma inaczej rozwiazana przepustnice.Zadziwiajaco auta z grupy VW tez maja systemy wtrysku boscha z praktycznie tym samym sterownikiem przepustnicy i jakos rozwiazuje sie te przypadlosc.Mam jeszcze uno z 91r z takim samym silniczkiem tyle ze na mono wtrusku i zero problemów no ale to inn układ wtryskowy.Czy ktos sprawdzal cisnienie jakie daje pompa pallwa?
    Nie mam przyrzadu a filtra paliwa w aucie jako tako nie ma tylko zintegrowany na pompie.Sprobuje go kiedys wyczyscic ale i tak nie wydaje mi sie ze to rozwiaze problem

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał darek2116 Zobacz post
    Zadziwiajaco auta z grupy VW tez maja systemy wtrysku boscha z praktycznie tym samym sterownikiem przepustnicy i jakos rozwiazuje sie te przypadlosc
    Alfa ma 99% układów elektronicznych BOSCH, w tym ECU. Jednak każdy ECU nawet jeśli jest BOSCH to jest programowany pod konkretny model. Stąd Alfa ma falowanie, a niektóre auta z grupy VW nie. To tylko kwestia dobrego zaprogramowania softu w sterowniku.

Odpowiadając na Twoje pytanie czy ktoś sprawdzal cisnienie jakie daje pompa paliwa, otóż ja sprawdzałem ciśnienie w ASO FIAT, nie wiem ile BAR było, ale u mnie było w porządku- tak stwierdzili fachowcy w ASO, a falowanie jak było tak jest, bo panowie z ASO się poddali.
    spalanie 7.8l/100km

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Za duzo polemiki ale silnik to silnik,czy to w vw czy to w alfie dalej spalinowy benzynowy 4-suwowy z zmienna geometria dolotu i fazami rozrzadu i do tego jest ECU zeby stosunek paliwa z powietrzem byl dalej stechiometrycznie jak najlepszy i 2 swiece na cylinder takze sa po to zeby mieszanke jak najlepiej wykorzystac i spalic.Cos jednak w tym wszystkim nie gra i mamy to co mamy.Jesli to kwestia zaprogramowania z czym jestem w stanie sie zgodzic to czemu ASO znajac w koncu sie najlepiej na swoim towarze nie wklepie poprawki i dziekuje klient zadowolony odjezdza?
    Lipa jak cholera z tym

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

bubu321 cos kiedys pisał żeby pozbyc sie falowania można wgrac nowy soft, czy wymienic sterownik silnika na nowszy. Po konkrety bijcie własnie w tematy bubu.

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Bubu kiedyś pisał że można wgrać poprawkę na ECU likwidująca falowanie. Potem okazało się że ta poprawka (0.66) zmienia tylko pracę zimnego silnika i wkrótce kilka postów dalej Bubu się poprawił że to falowania nie naprawia. Nie wiem ile jest w tym prawdy co pisze Bubu, ale ASO ma procedurę na falowanie obrotów, właśnie wgranie nowego softu. Dlaczego tego nie robią? bo można klientowi rozebrać pół silnika, wymienić uszczelniacze i zawory, zrobić na końcu update softu i powiedzieć że falowanie naprawione i do zapłacenia 3500 złotówek zamiast 150. Mi tak chcieli zrobić w ASO FIAT Słupsk na co się nie zgodziłem.
    spalanie 7.8l/100km