Strona 57 z 79 PierwszyPierwszy ... 7474849505152535455565758596061626364656667 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 784

Temat: MULTIAIR - alfa giulia ,stelvio 2.0 benzyna - rady , sugestie

Użytkownik Świeżak Avatar lisu7
    Mieszka w
    Małopolska
    Auto
    Giulia Q4 Veloce Swiss

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    u mnie jakiekolwiek "parsknięcia" czy na zimnym czy na ciepłym ustały po wymianie.
    Warto nadmienić że na te pasknięcia, lekkie wibracje silnika na zimnym rano mogą być też spowodowane wtryskiem bezpośrednim i nagarem na wtryskiwaczach. Można dodać do paliwa jakiś czyścik do wtrysków. Jeśli nie przejdzie to czyszczenie ultradźwiękowe albo faktycznie MA lub brak jego adaptacji po wymianie oleju.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Cytat Napisał ciafok Zobacz post
    Po wymianie MA - zero parsknięć. Oczywiście nadal po odpaleniu (na ssaniu) chodzi jak traktor, ale bata na to nie ma...
    Zaciekawiłeś mnie - przy okazji muszę podpiąć kompa i podejrzeć ew. wypadanie zapłonu w różnych sytuacjach, może się uda na dniach.
    No nie będę ukrywał, że liczyłem, że właśnie Tobie się zachce :-). Bo jesteś po wymianie świeżo.
    Zachęcam do myGiulia z opcją AA i po BT- mega wygodna sprawa i można sprawdzić co się chce bez miotania z kompem/kablami. Korzystam bardzo często, głównie do monitorowania Aku.

Cytat Napisał lisu
    Można dodać do paliwa jakiś czyścik do wtrysków.
    A zgodnie z doświadczeniami Darka nie rozpuścimy przy okazji tych uszczelnień w MA? Kto to wie...
    Ostatnio edytowane przez netzmark ; 25-07-2024 o 13:27

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Płukanka do oleju nie jest zalecana, do paliwa nie ma przeciwwskazań. Też olej u siebie wymieniam przy max 10 tkm jednak jeżdżąc na samej benzynie już po 2-3 tkm był wyraźny zapach benzyny w oleju, przy LPG tego nie mam więc ciekaw jestem jak to w dłuższej eksploatacji będzie. Cudów bym zasilaniu LPG nie przypisywał, to jakby nie patrzeć tańsza alternatywa ale może w tym konkretnym przypadku ma to jakieś plusy. Co się zmieniło u mnie po montażu to w końcu mam czysty, nieokopcony wydech nawet po kilku tkm.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

No tak, powaliło mnie, co ma dodatek w paliwie do rozpuszczalnika w płukance oleju, ech...

Użytkownik Świeżak Avatar lisu7
    Mieszka w
    Małopolska
    Auto
    Giulia Q4 Veloce Swiss

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    No nie będę ukrywał, że liczyłem, że właśnie Tobie się zachce :-). Bo jesteś po wymianie świeżo.
    Zachęcam do myGiulia z opcją AA i po BT- mega wygodna sprawa i można sprawdzić co się chce bez miotania z kompem/kablami. Korzystam bardzo często, głównie do monitorowania Aku.

A zgodnie z doświadczeniami Darka nie rozpuścimy przy okazji tych uszczelnień w MA? Kto to wie...
    Jak wtryskiwacz będzie źle rozpylał paliwo to raz że wzrośnie spalanie a dwa w skrajnych przypadkach jak to w BMW występuje gładzie cylindrów będą miały rysy, gdyż paliwo będzie zmywało olej ze ścianek.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

z tymi dodatkami do paliw ostrożnie - ja dolewałem do każdego tamowania Archoil no i... naprawiałem układ pochłaniania oparów paliwa- okazało się ze preparat zwiększa prężność oparów paliwa i uszkodziło to układ. po naprawie zaprzedałem dodawania dodatku- nic sie nie zmieniło ani nie pomogło na trwałość MA.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 TBi 280KM Q4 Imola Titanium

Domyślnie

Z tym takim lekkim "parskaniem" (u mnie objawia się najczęściej na zimnym silniku, na postoju, jako lekkie drgnięcie odczuwalne na karoserii, muszę się skupić mocno, by to wyłapywać siedząc za kierownicą, ale jest to odczuwalne, jakby silnik lekko drgnął na ułamek sekundy), słyszałem, że w Giuliach z GPF jest to powszechne, bo stanowi to element dogrzewania filtra cząstek stałych. Słyszałem o tym w ASO i tutaj ktoś pisał o tym. U mnie na razie bez zmian. Miałem 4-5 incydentów (praca na 3 cylindry) na przestrzeni 2 lat, zawsze przy odpalaniu. 2 z nich trwały nieco dłużej i po jednym tylko raz wywaliło błąd S&S związany z wypadaniem zapłonów na cylindrze 3. Zmieniłem po tym olej, filtry, świece, zamieniłem cewki miejscami i raz tylko dzień po wymianie zapalił chwilowo nierówno i potem już wszystko było OK.
    Pamiętajcie, że praca na 3 cyl. to nie zawsze musi być MultiAir. Zdarzają się problemy ze świecami, cewkami, wtryskiwaczami, nawet ktoś tutaj pisał, że wymienił moduł MA i problem dalej powracał, okazało się, że ma walnięty komputer. Nie wiem, czy da się uchronić przed awarią modułu. Ja robiłem wszystko, bo kupując samochód (nowy) już wiedziałem o tym, że to element specjalnej troski. Wymieniłem olej po 1,5 tys. km, potem przy 5 tys. km, następna zmiana przy 10 tys. km, a potem już wymiany co 6,5-8,5 tys. km. Pierwszy razy silnik uruchomił się na 3 gara przy przebiegu niecałych 30k km. Wieczorem wróciłem z trasy (150 km autostradą), rano samochód odpalił na 3 gary... od razu ASO, wymiana oleju, w ASO stwierdzili, że nic się nie dzieje, nie ma błędów, nic nie mogą zrobić. Historia powtórzyła się dopiero po upływie roku przy przebiegu ok 40k km, silnik rano zapalił i pracował na 3 cyl, nic nie dało gaszenie i wyłączenie, dopiero po przejechaniu 200 metrów zaczął pracować równo, ale wywalił wtedy bład (wypadanie zapłonu na 3 cyl.). Parę dni później powtórzyły się się problemy przy rozruchu, ale trwały parę sekund, poczym silnik zaczynał pracować równo. Wymieniłem olej, świece, zamieniłem miejscami cewki, zrobiłem procedurę adaptacyjną po wymianie oleju w MESie i zaraz po tym jeszcze raz na 3-5 sekund po rozruchu nierówno pracował. Od ostatniego incydentu przejechałem już z 3-4 tys km i spokój. Akumulator obecny ma rok (MOL AFB 96 Ah , 900A) doładowywany co 2 miesiące prostownikiem automatycznym. Samochód rzadko myję, także za wilgotno też mu nie jest. Ostatnio stał przez 10 dni i odpalił na wszystkich garach. Nigdy nie używałem płukanek ani dodatków, zalewałem Selenię (ASO) teraz pierwszy raz wjechał Millers, ale nie zauważyłem jakiejkolwiek zmiany w kulturze pracy jednostki napędowej.

@Ciafok, dzięki za odpowiedź na moje pytanie! Przeoczyłem ją wcześniej, dopiero teraz odczytałem Thx!

Auto
    Stelvio 2.0/200KM

Domyślnie

Nie ma sprawy @Lober, drobiazg. Tak naprawdę to nie wiem czy zawsze pojedyncze wypadanie zapłonu jest do wychwycenia przez obserwatora w samochodzie, raczej chyba nie więc moje konkluzje nie są w 100% miarodajne.
    Zgodnie z sugestią @netzmark już zainstalowałem apkę MyGiulia i w weekend posprawdzam jak obiektywnie sytuacja się prezentuje po wymianie modułu.

Nie mam zamiaru Cię straszyć @Lober ale Twoje przygody z samochodem trochę przypominają to co u mnie się działo włącznie z tym, że samochód chuhany-dmuchany, nowy olej co 7-8 kkm etc. Ja uparcie czekałem na ew. błędy MA (nie tylko wypadanie zapłonu) - pojawiły się ok 2 lat po pierwszych lekkich kłopotach, i wtedy od razu zdecydowałem się na wymianę MA.
    Ostatnio edytowane przez ciafok ; 26-07-2024 o 11:33

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał ciafok Zobacz post
    Nie ma sprawy @Lober, drobiazg. Tak naprawdę to nie wiem czy zawsze pojedyncze wypadanie zapłonu jest do wychwycenia przez obserwatora w samochodzie, raczej chyba nie więc moje konkluzje nie są w 100% miarodajne.
    Wątpliwe, ale z apką napewno :-)
    Cytat Napisał ciafok
    Zgodnie z sugestią @netzmark już zainstalowałem apkę MyGiulia i w weekend posprawdzam jak obiektywnie sytuacja się prezentuje po wymianie modułu.
    Ale ze sklepu czy masz już rozszerzoną wersję testową po upgradzie zaakceptowanym przez Autora? Bo bez tego raz że brak komunikacji AA, a dwa że chyba nie wszystkie opcję tam są działające (pewien nie jestem).

Auto
    Stelvio 2.0/200KM

Domyślnie

Ze sklepu; średnio chętnie instaluję rzeczy spoza sklepu... Ale jak masz coś wiarygodnego - podeślij linka. Co to za AA - Android Auto? Nie mam takich rzeczy w tym samochodzie, on służy do jazdy