Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Mito 1.4jet

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    gniezno ...
    Co wy tak bardzo macie do tego Gniezna i Pleszewa ???
    Ja w pleszewie kupiłem swoje dwa auta i są super, nie powiem że total-bezwypadki ale przerysowany błotnik i uszkodzona lampa z zderzakiem i jakiś plastik to złe auto... Wiadomo że trzeba sprawdzić sobie i oglądnąć auto ale bez przesady. W innych rejonach polski też nieuczciwi handlarze pracują i to z spokojem, bo wszyscy tylko piszą o pewnych rejonach a reszta ma spokój i sobie jedzie na złej opini innego. To tyle jeśli chodzi rejonizacje handlarzy.

Mam dodatkowo i przy okazji pytanie odnośnie lekko wyjącej turbinki w silniku 1.9 8v, czy obawiać się czegoś czy ten model tak ma ??? Jednak chyba zrezygnuje z poszukiwania 2.4 jtd ze względu na koszty które były by dla mnie za duże. Interesuje mnie ta alfa z krakowa http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C32271854.html , byłem oglądać już 2 razy i za każdym razem nie mam się do czego doczepić prócz tej lekko pogwizdującej turbinki. Już po targowałem troche gościa bo z ceny schodzić bardzo niechce i jak zejdzie do mojej propozycji i servis końcowo przejdzie ok to chyba jednak kupie, bo rocznik młody przebieg jest ale nie widać tego po aucie i najważniejsze w orginalnym lakierze. Dzieki za odpowiedzi na temat turbinki

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

u mnie tez pogwizduje i juz tak ma od około 120 tys km ( z takim przebiegiem została sprowadzona - obecnie 196 ) U kolegi sickby tak samo jak u mnie.( krajowe auto i przebieg znacznie niższy ) Wiec jestem skłonny twierdzić ze ten typ tak ma.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał cmatix Zobacz post
    Ja w pleszewie kupiłem swoje dwa auta i są super, nie powiem że total-bezwypadki ale przerysowany błotnik i uszkodzona lampa z zderzakiem i jakiś plastik to złe auto... Wiadomo że trzeba sprawdzić sobie i oglądnąć auto ale bez przesady. W innych rejonach polski też nieuczciwi handlarze pracują i to z spokojem, bo wszyscy tylko piszą o pewnych rejonach a reszta ma spokój i sobie jedzie na złej opini innego. To tyle jeśli chodzi rejonizacje handlarzy.

Mam dodatkowo i przy okazji pytanie odnośnie lekko wyjącej turbinki w silniku 1.9 8v, czy obawiać się czegoś czy ten model tak ma ??? Jednak chyba zrezygnuje z poszukiwania 2.4 jtd ze względu na koszty które były by dla mnie za duże. Interesuje mnie ta alfa z krakowa http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C32271854.html , byłem oglądać już 2 razy i za każdym razem nie mam się do czego doczepić prócz tej lekko pogwizdującej turbinki. Już po targowałem troche gościa bo z ceny schodzić bardzo niechce i jak zejdzie do mojej propozycji i servis końcowo przejdzie ok to chyba jednak kupie, bo rocznik młody przebieg jest ale nie widać tego po aucie i najważniejsze w orginalnym lakierze. Dzieki za odpowiedzi na temat turbinki
    ja tam nie wiem ale cena 36k+2k za rejestracje, rocznik 2010, przebieg 184 k i silnik 1.9 to jakas mega atrakcja nie jest. Wziawszy pod uwagę te elementy oraz pakiet startowy (zaslepienie klap, egr, i może dpf) to dolozylbym do 2.0 i miał te kwestie z glowy a ceny porównywalne. Zreszta jak byles w Krakowie to pewnie odwiedziłes autka.pl i masz porównanie. Chociaz zaraz pewnie mnie zjedza za te 2.0 i powiedzą ze jest porownywalna w kosztach z 2.4 (ja akurat tak nie uważam ale każdy uważa co chce

Użytkownik Romeo Avatar gar_krk
    Auto
    159 / MiTo

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    ja tam nie wiem ale cena 36k+2k za rejestracje, rocznik 2010, przebieg 184 k i silnik 1.9 to jakas mega atrakcja nie jest. Wziawszy pod uwagę te elementy oraz pakiet startowy (zaslepienie klap, egr, i może dpf) to dolozylbym do 2.0 i miał te kwestie z glowy a ceny porównywalne. Zreszta jak byles w Krakowie to pewnie odwiedziłes autka.pl i masz porównanie. Chociaz zaraz pewnie mnie zjedza za te 2.0 i powiedzą ze jest porownywalna w kosztach z 2.4 (ja akurat tak nie uważam ale każdy uważa co chce
    Wersja 8v nie ma klap.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał gar_krk Zobacz post
    Wersja 8v nie ma klap.
    ok, mea culpa, myslalem ze to 16v, niedoczytalem, ale za to w 8v trzeba luzy zaworowe regulować dla odmiany zresztą u Tomka_krk jest stasznie fajna 1.9 bo bordowa

http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-15...C31548261.html
    Ostatnio edytowane przez pieta ; 07-03-2014 o 10:59

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

nie wiedzialem ze Kraków jest w woj.mazowieckim

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Mito 1.4jet

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    ok, mea culpa, myslalem ze to 16v, niedoczytalem, ale za to w 8v trzeba luzy zaworowe regulować dla odmiany zresztą u Tomka_krk jest stasznie fajna 1.9 bo bordowa
    http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-15...C31548261.html
    O niet bordowa niet. Ta jest elegancka czarna i jasny środek na skórze , no i ważne chyba nic nie malowane bo miernik 120-140mkr pokazuje, silnik pracuje ok, lekki opór na lewarku od biegów jest, ale to może wina zastania, bo auto w kraju już jest jakiś czas i stoi w garażu. Dokładke mocy sobie zrobie w v-techu lub gsc-tunnin w Krakowie. No wiec turbiną nie będe się zamartwiał bardzo , tylko jeszcze sobie cierpliwie poczekam o cene :-)

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Żywiec
    Auto
    PF 126p 1976 Giallo * Brera 2.4 JTDM Rosso Alfa * Giulietta QV 8C

Domyślnie

Cytat Napisał cmatix Zobacz post

Weź nie świruj z tym 120KM!, kto to będzie chciał od ciebie odkupić za 5lat, kiedy standardem będzie 200KM w byle szmelcu! Myślę, że trzeba iść z rozwojem motoryzacji, kup choć 150KM, albo ten 2.0 170KM, to przynajmniej byle jak, bo byle jak, ale jedzie! Ja bym tyle szmalu nie wydał na coś co było przestarzałe zanim to wyprodukowano.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomio
    Mieszka w
    Olkusz, okolice...
    Auto
    Była AR 159 SW, Distinctive Q-Tronic, jest Opel Insignia

Domyślnie

I po co piszesz takie bzdury totalne, myślisz że każdy jak kupuje auto to tylko na moc patrzy i jak jest słabsze auto to już nikt go nie chce?
    Przy zakupie bardziej mnie interesuje jego stan techniczny, zwłaszcza że po chipie to 8V będzie też bardzo przyjemnie jeździło.
    Jakby każdy chciał tylko samochody +200KM, to już dawno nikt by nie kupował aut poniżej 2.0, a o dziwo jakoś te poniżej 100KM też całkiem dobrze schodzą.
    Nie każdy jest Robertem Kubicą za kółkiem, niektórzy używają auta do spokojnej jazdy.

cmatix ja osobiście polecam GSC Tuning, jestem już pół roku po zrobieniu tam chipa i żadnych negatywnych uwag nie mam. Bardzo ładnie zrobiony program. Ewentualnie jeszcze możesz skorzystać z usług kolego @sdero, który także jest polecany na forum a ma bardzo przyjazne ceny.
    Ostatnio edytowane przez tomio ; 07-03-2014 o 16:32

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Małopolska
    Auto
    alfa159 1,9 jtdm 16V