Strona 59 z 275 PierwszyPierwszy ... 9495051525354555657585960616263646566676869109159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 2746

Temat: Światła do jazdy dziennej - jakieś pomysły?

ZBANOWANY Pirat drogowy
    Auto
    159 1,9 JTS + 146 1,6 TS

Domyślnie

Air - od początku pisałem, że jest to rozwiązanie niezgodne z prawem - możesz to sobie sprawdzić, a więc nie wiem, co próbujesz mi wmówić. Jeśli lampy spełniają wymogi prawa, to jakie jeszcze dodatkowe zezwolenie chciałbyś, żeby taki samochód posiadał? Mało tego, wersje nordyckie to między innymi samochody eksportowane do Szwecji i Finlandii, czyli krajów UE.
    Jeśli Policjant się uprze, to może Ci taki samochód wstawić na lawetę, a jak będziesz protestował, może użyć środków przymusu bezpośredniego To samo tyczy, każdej niezgodnej z obowiązującym prawem przeróbki samochodu, czytaj usunięcie zaworu EGR.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Skonczmy ta rozmowe, naprawde nie ma ona sensu i niczego tu nie wnosi.
    Mysle, ze doszlismy do porozumienia. Nie lubie jak ktos mi wmawia, ze cos powiedzialem, a tak nie jest. Nie lubie tez jak ktos mi wmawia ze na wszystko psiocze, a potem sam tak robie. I tyle.

Wracajac jeszcze do tematu swiatel nordyckich: czy np w Szwecji swieca sie dlugie na 30% (czy tam iles) czy same mijania?
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

ZBANOWANY Pirat drogowy
    Auto
    159 1,9 JTS + 146 1,6 TS

Domyślnie

Air, nie ma różnicy, czy światła świecą w Szwecji, Finlandii, Norwegii czy gdziekolwiek indziej - świecą tam, gdzie akurat znajduje się samochód - to jest rozwiązanie konstrukcyjne samochodu, stosowane jako wyposażenie fabryczne, czyli wykorzystanie reflektorów i żarówek świateł drogowych, jako świateł do jazdy dziennej - nie ma rozwiązania, wykorzystania świateł mijania w tym celu. W Szwecji od dawien dawna istnieje obowiązek wyposażania samochodów w światła do jazdy dziennej i prawdopodobnie stąd to rozwiązanie, żeby samochody nie miały problemów z homologacja na tamtejszym rynku.

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

"Polska" wersja swiatel skandynawskich jest nielegalna- czytaj: swiecace sie swiatla drogowe nawet w 30% sa zle gdyz swieca po oczach- z tym sie na pewno zgodzisz.

Wnioskuje, ze w Skandynawii swieca sie tylko swiatla mijania- to juz jest OK i inaczej nie moze byc.

Probuje znalezc przepisy dot swiatel skandynawskich w Polsce, niestety nie mam dowodow w postaci jakiegos zapisu regulacji na ten temat, a jedynie glosy na forach, ze takie rozwiazanie jest legalne w Polsce. Duzo jest o DRLach, ale to nie to samo. Jeszcze poszperam.

Chcialbym wiedziec, czy samo w sobie swiecenie swiatel mijania jest legalne czy dodatkowo taki klosz musi miec specjalne oznaczenie, czytaj homologacje (nie sadze, ale fajnie byloby to wiedziec na 100%).

Prawdziwe swiatla skandynawskie otrzymalyby wtedy rekomendacje by AirAjti
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

ZBANOWANY Pirat drogowy
    Auto
    159 1,9 JTS + 146 1,6 TS

Domyślnie

Air, przeczytaj sobie, jakie warunki muszą spełnić światła do jazdy dziennej, bez tego rozmawiamy o abstrakcji.

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Wnioskuje, ze w Skandynawii swieca sie tylko swiatla mijania- to juz jest OK i inaczej nie moze byc.
    Miast wnioskować, przeczytaj instrukcje obsługi, gdzie jest to opisane, bo znowu będziesz się poruszać w sferze Twoich domysłów

P.S.
    Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    "Polska" wersja swiatel skandynawskich jest nielegalna
    Air, czy Ty rozmawiasz ze mną, czy z kimś innym? Ile razy mam to jeszcze powtórzyć - jeśli na lampie nie ma oznaczenia, to jest to niezgodne z obowiązującymi przepisami !!! Teza o oślepianiu jest natomiast całkowicie fałszywa, o czym świadczyć może chociażby dopuszczenie takiego rozwiązania w krajach skandynawskich!!!
    Ostatnio edytowane przez gwidonio ; 07-02-2014 o 15:18

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Przepisy do swiatel DRL mowia wyraznie o homologanych kloszach. Sa to oznaczenia E i RL. Jest tam mowa rowniez o ilosci swiatla, minimalnej powierzchni lampy i usytuowanie ich wzgledem pojazdu oraz inne glupoty.

Swiatla skandynawskie to swiatla mijania i nic poza tym. Jezeli ktos twierdzi, ze przerobi sobie auto, ze mu bedzie swiecic dlugimi, ale na 30% to sie grubo myli- problemy predzej czy pozniej pewne. Po pierwsze mimo wszystko oslepia jadacych z naprzeciwka, po drugie wciaz nie ma homologowanych lamp.

A Ty Gwidonio cos wnioskujesz, czy zaraz skomentujesz bez wnoszenia w dyskusje czegokolwiek?

ZBANOWANY Pirat drogowy
    Auto
    159 1,9 JTS + 146 1,6 TS

Domyślnie

Przeczytaj sobie instrukcję obsługi - co ja Ci będę tłumaczył, skoro jesteś impregnowany na argumenty

Użytkownik Romeo Avatar kenobi
    Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

jesli nie ma ich fabrycznie ( czyli jak maja czesto teraz nowe auta ) to po co zakladac ?
    ..... powered by www.cinsoft.pl

Użytkownik Romeo Avatar interside
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    AR 159SW 1,9jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał kenobi Zobacz post
    jesli nie ma ich fabrycznie ( czyli jak maja czesto teraz nowe auta ) to po co zakladac ?
    No własnie tu są zdania podzielone jedni chcą inni nie, sam musisz sobie odpowiedzieć, już chyba wszystkie za i przeciw były poruszane w tym temacie wiec miłej lektury

ja na przykład chce

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał gwidonio Zobacz post
    Przeczytaj sobie instrukcję obsługi - co ja Ci będę tłumaczył, skoro jesteś impregnowany na argumenty
    Instrukcje obslugi czego, samochodu poliftowego? Niestety nie moge tam nic znalezc- podaj strone.

Tryb skandynawski to swiecace sie swiatla mijania, nie drogowe. Nie wiem dlaczego caly czas twierdzisz odwrotnie.
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 07-02-2014 o 21:02