- wyglada na to że masz uszkodzony czujnik położenia i obrotów wału korbowego. (CKP)
- tylko że on zwykle zapala błąd ktory można odczytać.
- wyglada na to że masz uszkodzony czujnik położenia i obrotów wału korbowego. (CKP)
- tylko że on zwykle zapala błąd ktory można odczytać.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Ok. Właśnie wróciłem, auto zapaliło od pierwszego cyknięcia, oczywiście wyrzuciło błąd MCSF. Dziś jak dobrze pójdzie będę miał komputer i sprawdzę o co chodzi. Objawów negatywnych w czasie jazdy brak. Zastanawia mnie to, że rozrusznik wczoraj kręcił normalnie a nie było żadnej próby "zaskoczenia".
Jak masz zawór nie od swojego silnika to co się dziwisz że masz błąd non stop????? Zaślepka nie naprawi spalonego elektromagnesu...
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Wiesz, ustami to można...
Teraz poważnie. To, że sztanga chodzi bez obciążenia i "na oko" nie oznacza, że tak samo zachowuje sie pod obciążeniem. A jak widać po Twoich logach tak nie jest.
Zasada, dla silników JTD 1.9 16V nie modyfikowanych jest taka:
Doładowanie maksymalne jest na poziomie 2400 mBar. Faktycznie według mapy występuje ono tylko raz, a za normalne można przyjąć maks 2300 mBar.
Natomiast limiter doładowania, po przekroczeniu którego pokazuje się błąd p0238 jest ustawiony na 2600 mBar. Wniosek - nie możesz mieć doładowania większego niż limiter.
Teraz Twój przypadek występujący w logach:
log 5.csv - pozycja od 23-27 - przeładowanie w zakresie od 2622 do 2874 mBar
log 4.csv - pozycja od 94-99 - tu już jest masakra - przeładowanie 3000+ mBar
Jak widać regulacja przez ECU zaworu nic nie daje. Z tego można wywnioskować, że kierownice w turbinie nie działają jak powinny. Na nic czyszczenia, zaślepiania itp. Możesz jeszcze spróbować złapać sztangę kombinerkami i ją rozruszać. Tak z 15 - 20 minut od granicznego położenia jakie da się uzyskać do drugiego granicznego. Potem długa bezpieczna prosta, podłączony komp do kasowania błędu, analiza czy policji nie ma w okolicy i jazda z butem w podłogę.
Jak nie pomoże - demontaż i czyszczenie.
Tak przy okazji odnośnie robienia logów - logujcie zawsze wartości "żądana" i "mierzona". Jednak w tym przypadku ta mierzona wystarczy.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
A więc po dzisiejszym podłączeniu komputera (jakiś ogólny program diagnostyczny, dokładnie nie wiem), pokazało następujące błędy:
- czujnik obrotów silnika (zap)
- temperatura wody (zap)
- temperatura zewnętrzna (zap)
- przekaźnik szyby tylnej
Tyle narazie wiem. Zamówiłem sobie kabel więc kolejnym razem zrobię wszystko tak jak było opisane w temacie z logami (przynajmniej spróbuję)
Napisał ajdacho
jestem ciekaw jaki błąd zapisze ECU
Napisał ajdacho
ale za turbine troche boje się brać bo to moje pierwsze auto ze sprężarką
u Ciebie wyglada to na pekniety ktorys waz jak pisali koledzy...nie jezdzij tak ,bo ja sporo pojezdzilem zanim doszedlem ze to rura ,a na dodatek po jakims czasie, pech chcial ze pekla mi chlodnicza spalin i na domiar zlego drugi waz, od tamtej pory mam klopoty z MCSF bledem P0238 i kopceniem...Polatane wszystko jak ta lala : nowa przeplywka, nowy cooler, nowy EGR, nowy overboost, nowe wezyki i doopa, sprawdz weze... Na moim przykladzie widac, ze nie znajomosc swojego samochodu moze prowadzic do niepotrzebnych wydatkow...Blad pewnie bedzie P0238 (moze tez byc P1236) tak bylo i jest u mnie. Wymienilem polowe osprzetu silnika ( mam gwarancje i sopkoj ze po prostu sa nowe ) a i tak przyczyna na 99% tkwi w turbawce i jej zapieczonych kierownicach, ktora bede czyscil pod koniec miesiaca...czyszczenie na pewno i u Ciebie nie zaszkodzi. Jak szczelnosc dobra to warto sprawdzic turbine...
jutro zaczynam sprawdzać ale ja pisałem w tym wątku http://www.forum.alfaholicy.org/147/...tml#post853404
WŚCIEKŁY ZA PODZIAŁ NA FORUM