Kupłam sonde juz wymieniona teraz zostało mi tylko jeżdzic,mam nadzieje ze spalenie bedzie mniejsze.sonde boscha dostałam za 360 złotych w inter-timie,takze dzieki ,bo pewnie jak bym nie wiedziała to kupiłabym na allegro.
Kupłam sonde juz wymieniona teraz zostało mi tylko jeżdzic,mam nadzieje ze spalenie bedzie mniejsze.sonde boscha dostałam za 360 złotych w inter-timie,takze dzieki ,bo pewnie jak bym nie wiedziała to kupiłabym na allegro.
No to teraz tylko jeździć i patrzeć ile Ci pali. Z tego co wiem to u Ciebie masz komputer pokładowy i tam pokazuje Ci spalanie.
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Wow widze ciekawa rozmowa mnie ominęła...
Tak jak wspomniał motofan polecam na ulicy słonecznej warsztat "ELTEC" pracuje a ściślej mówiąc sprawuje tam władze nasz klubowy kolega który jeździ alfą od lat i zna się na nich bardzo dobrze więc jak będzie jakiś problem to można śmiało do niego jechać... Ja jak mam jakiś problem to również do niego jeżdze i nigdy nie narzekam... A i nieraz części oryginalne po niższej cenie załatwi ponieważ ma dobre wtyki w AutoDiug...
W tą niedzielę się spotykamy?
Moja Alfa pochłania fortunę na ubezpieczenie, serwis i paliwo. Ale kiedy ją prowadzę, czuję się, jakbym miał milion dolarów i uśmiech na mej twarzy trwa cały dzień!
dzisjaj po wymianie komputer mi pokazuje 19 l,tyle samo co wczesiej jak byla zepsuta,to ja juz nie wiem o co chodzi,czy faktycznie jest tak ze tak jak pokazuje komputer takie jest spalanie.,bo ja gdzies słyszałam ze nie.no i silnik mi szarpie na dwójce i jedynce,a przed remontem nie szarpał tylko nie miał mocy!juz sie dowiedziałam od kolegi z forum ze na słonecznej ma warsztat wasz kolega z forum,dobrze ze wiem napewno tam podjade.
komputer zawsze pokazuje trochę zawyżone spalanie więc tym bym się nie sugerował - najlepiej się sprawdza tankowanie do pełna. najprościej by było podłączyć auto pod kompa i sprawdzić jak pracuje sonda, przepływka, w jakim stanie jest termostat, itp.
powiedz jakie robisz trasy? mi na 3 km dojazdach do pracy auto pali 14![]()
Moja eks:
Alfa Romeo 156 1,8 TS CF2 1999
Tak jak napisał Ziomster komputer oszukuje i pokazuje spalanie zbliżone wdanym momencie które zależy także od temperatury a nawet sprawności czujnika temp,bo silnik może być dogrzany ale czujnik podaje do ECU niską temp silnika i będzie palił sporo jak w zimie,filtr powietrza też warto wymienić. Należało by zdjagnozować to komputerem,myśle że Motofan nie odmówi tulko Beata przyjedż na spota.
---------- Post added at 09:31 ---------- Previous post was at 09:18 ----------
Co do mechaników,fakt alfy są dość nowoczesnymi autami i to jest ich klątwa, większość mechaników wychowana na golfah 2 i 3 nie widziała takiej ilości czujników czy nawet świec tak jak TS-ie czy też szukają pompy wtryskowej w JTD, po prostu nie nadążają i wkońcu wiginą.Zdrugiej strony poco męczyć sie przy alfie kiedy zaraz przyjedzie jakiś niezawodny szmelzwagen.
Co wy na to!?
takie jakby wizytówki żeby wkładać za wycieraczki czy coś...
u góry macie przód a na dole tył...
Moja Alfa pochłania fortunę na ubezpieczenie, serwis i paliwo. Ale kiedy ją prowadzę, czuję się, jakbym miał milion dolarów i uśmiech na mej twarzy trwa cały dzień!
Piket no czad tylko moim zdaniem brakuje tam dnia i godziny spotkania to raz a dwa nie zawsze ktoś tam jest i byłaby zaje...ista lipa gdyby ktoś nowy akurat na taki dzień trafił,powinna też być dokładniejsza informacja gdzie sie dowiedzieć o spotkaniu,jest dobrze ale trzeba troche dopiąć. Pomyśł bardzo mi sie podoba, omówimy na spotkaniu.
Witam. Wizytówki są dobrym pomysłem. Ja bym na wizytówkach nie pisał miejsca spotkań, a jeśli już to gdzieś z tyłu. Dałbym z przodu i z tyłu linka do forum. Z tyłu napis "aktualne spotkania prowadzone są w MC'Donald's, niedziela godzina 18. Aczkolwiek wizytówka jest pomysłem autora i jestem za tym aby autor zrobił jak uważa, my możemy wyrazić tylko opinie, a moja opinia jest taka że super projekt jak dla mnie.
Co do diagnostyki silnika TS u Beaty, nie widzę problemu, kwestia umówienia się. Co do paliwa, na początku uruchomienia zimnego silnika zawsze komputer pokaże duże spalanie, no chyba że Beacie pokazuje także w trasie na rozgrzanym, to co innego. Na komputerze Golfa IV na zimnym silniku widziałem spalanie chwilowe 17 litrów.
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
A co w końcu z dzisiejszym spotkaniem?
Będzie ktoś?