Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Trochę offtopic, ale w USA:

Consumer Reports compiles the overall brand scores using road-test performance for models it tested, in addition to reliability results for each model. It then averages the scores of those models to rank each brand.
    Several brands were not included in this year’s results, including Alfa Romeo, Jaguar, Maserati, Ram, Smart and Tesla, since Consumer Reports tested fewer than two vehicles from each brand.

Fiat Chrysler brands finished near the bottom of the rankings. Two of its brands, Fiat and Jeep, finished in the bottom two spots for the second consecutive year, while Chrysler finished 26th out of 30 with 58 points and Dodge finished 25th also with 58 points.

“We respect Consumer Reports’ opinion, as they’re one of the many third-party evaluators we receive comments from,” said Matt Liddane, FCA North America vice president of quality, in a statement. “We encourage customers to experience our vehicles for themselves. We continue to aggressively pursue both product and launch-quality improvements as they are top priorities for the company and our internal measurements are showing progress.”

Fiat finished last with 38 points, while Jeep was 29th with 43 points.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Może by i chcieli, ale - w jakim salonie ???
    Wczoraj zawitałem do salonu Alfy Romeo / Polmozbytu , w niepozornym aczkolwiek sporo Alf sprzedającym swego czasu (gdy były) Rzeszowie, szczycącym się sprzedaną 4C i sporymi ilościami Brer w mocnych wersjach itd. .
    Stoisko Alfy lub może określenie _kącik Alfy_ bardziej pasuje : to może 3x5metra z biurkiem i 2-3 krzesełkami przy nim , w kącie salonu, najbardziej oddalonym od wejścia, gdybym nie pamiętał że tam kiedyś było to bym nie znalazł, z wyblakłym banerem z 8C (chyba) z tyłu , otoczone - ściśnięte przez napierające jeepy i hyundaie wszelkiej maści stłoczone tak ze przeciskać się trzeba. Giulietty musiałem wypatrywać w tym tłumie, niestety kurde ale się nie wyróżniała bez przestrzeni wokół siebie. Po sprzedawcy została czapka na krzesełku.
    Obraz smutny, nawet jeśli nie żałosny już. Hyundaie zalały Alfę Romeo.

Za ladą 'części zamienne', mimo że już chyba 3cia lokalizacja tego salonu, inny wystrój, ale te same co przed ...dziesięciu laty twarze smutne i sfrustrowane, z bijącią z nich niechęcią, to samo za biurkami serwisu... Choć jedna iskierka - za tą sklepową jakiś młodszy chłopak z jeszcze jakąś energią i chętny poszukać po innych salonach drobiazgu dla mnie, ale starsi koledzy go nauczą, na pewno nauczą..

Piękne! Sam bym tego lepiej nie ujął! Potem ten potencjalny klient pojedzie do salonu Audi, napije się kawki siedząc w designerskim fotelu, podskoczy do BMW, miło połechce go Pan w Mercedesie, a na koniec podjedzie do Polmozbytu i będzie szukał Giulii między i20 a Tucsonem .

Do poczytania:
    http://justwelldriven.com/traktuja-k...klasy-premium/
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 24-02-2016 o 11:58
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    Zgadza się , natomiast w M5 ostatniego wypustu przy parametrach 560 KM i 680 Nm jest już tylko do wyboru manual lub 7-stopniowy DC , a 8-stopniowy ZF znika z konfiguratora . Tak więc jak wyżej piszecie wynikałoby z tego że wartością graniczną dla 8-speed ZF jest moc i moment w okolicach 500 KM /600Nm .
    Nie wymyślamy, tylko sprawdzamy fakty
    http://www.zf.com/corporate/en_de/pr....shtml#tabs1-1

W zalezności od wersji skrzyni jest od 500 do 1000nm. W szczegółach technicznych masz sporo danych dla różnych wersji. Widzę prędkość maksymalna niby tylko 250km/h w parametrach tych skrzyń.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

A po co komu szybciej jeździć? Mi się zdarzyło przejechać 311km/h i powiem tylko że trzeba być samobójcą lub człowiekiem który ma problem z instynktem samozachowawczym.

OT
    Jakim cudem Landek wygrał z Foką RS to nie wiem...?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

"...since Consumer Reports tested fewer than two vehicles from each brand."
    Taki test to ja dziękuję... Czyli, że ocena całej marki mogła opierać się na teście tylko 2 aut?

Z tą skrzynią to nie wiadomo, bo np. RS6 ma te 560KM i tiptronica (czyli ZF 8 biegowy), no i max nawet 305km/h. BMW może po prostu nie chciało do flagowca dawać tej skrzyni?!

@kasztelan: po co komu szybciej jeździć? po to, żeby na torze pośmigać, a mając taką moc to dość szybko osiąga się ogranicznik.
    Pozdro,
    Bartas

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    "...since Consumer Reports tested fewer than two vehicles from each brand."
    Taki test to ja dziękuję... Czyli, że ocena całej marki mogła opierać się na teście tylko 2 aut?
    Mogła, ale jak spojrzysz na szczyt zestawienia, to raczej nie ma tam marek niszowych:

Overall score* Average road test score % of recommended vehicles
    Audi 80 83 100%
    Subaru 78 80 100%
    Lexus 76 74 88%
    Porsche 76 84 60%
    BMW 76 85 50%
    Mazda 74 74 100%
    Buick 74 76 80%
    Toyota 72 69 82%
    Kia 72 75 67%
    Honda 71 73 88%
    Hyundai 70 76 60%
    Volvo 69 77 25%
    Mini 68 71 50%
    Mercedes-Benz 67 80 29%

Dwie dość ciekawe liczby zaznaczyłem na czerwono .

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Moze i tak, ale biorąc pod uwagę restrykcje ktoś sa coraz to większe, ograniczniki do 250 na prawdę nie ma to sensu. A celując w taki target jak Alfa śmiem nawet twierdzić ze wiedza doskonale co robią bo ważniejszy ni Vmax jest handling

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Nie jeżdżę na tor często, ale jak mi się zdarzało to zawsze widziałem w/w. Na małym torze oczywiście, że nie osiągnie top speed, ale są przecież różne tory...

No ale jak jest kaganiec na 250km/h to przecież skrzynia nie jest zestopniowana pod tą prędkość, tylko i tak do prędkości maksymalnej.
    To wyobraź sobie jakby to wyglądało w Japonii, gdzie ichniejszy GT-R ma ogranicznik do tych 190km/h
    Pozdro,
    Bartas

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Swoją drogą kaganiec ma sens w cywilnych wersjach, ale nie w QV za 80 tys. EUR... Nikt nie płaci tyle za samochód, który ma Vmax na poziomie Julki OV za 1/4 ceny.

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Może niektórzy lubią? Zresztą, pomiędzy 250, a 311 jest jeszcze sporo pośrednich wartości. Mnie na ten przykład 250 nie przeraziło wcale i chętnie bym 270 poleciał i zobaczył jak to jest
    zaczyna sie temat top speed Giulia jakie bedzie v max giulli QV ktoś wie ?
    Z predkoscia V max jest jak z moca silnika im wiecej tym lepiej pod warunkiem ze sa ku temu warunki, prawo na to pozwala, auto daje radę i ma się pokorę. Też mam u siebie skrzynię ZF i mogę powiedzieć że są to pancerne skrzynie wg mnie rewelacyjne, daja rade spokojnie z momentem 700nm i więcej, także bardzo sie ciesze ze giulia bedzie miala skrzynie od tego producenta. Na forum BMW bardzo sobie chwalą te skrzynie.

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Może by i chcieli, ale - w jakim salonie ???
    Wczoraj zawitałem do salonu Alfy Romeo / Polmozbytu , w niepozornym aczkolwiek sporo Alf sprzedającym swego czasu (gdy były) Rzeszowie, szczycącym się sprzedaną 4C i sporymi ilościami Brer w mocnych wersjach itd. .
    Stoisko Alfy lub może określenie _kącik Alfy_ bardziej pasuje : to może 3x5metra z biurkiem i 2-3 krzesełkami przy nim , w kącie salonu, najbardziej oddalonym od wejścia, gdybym nie pamiętał że tam kiedyś było to bym nie znalazł, z wyblakłym banerem z 8C (chyba) z tyłu , otoczone - ściśnięte przez napierające jeepy i hyundaie wszelkiej maści stłoczone tak ze przeciskać się trzeba. Giulietty musiałem wypatrywać w tym tłumie, niestety kurde ale się nie wyróżniała bez przestrzeni wokół siebie. Po sprzedawcy została czapka na krzesełku.
    Obraz smutny, nawet jeśli nie żałosny już. Hyundaie zalały Alfę Romeo.
    Za ladą 'części zamienne', mimo że już chyba 3cia lokalizacja tego salonu, inny wystrój, ale te same co przed ...dziesięciu laty twarze smutne i sfrustrowane, z bijącią z nich niechęcią, to samo za biurkami serwisu... Choć jedna iskierka - za tą sklepową jakiś młodszy chłopak z jeszcze jakąś energią i chętny poszukać po innych salonach drobiazgu dla mnie, ale starsi koledzy go nauczą, na pewno nauczą..
    Ladnie napisane – powinieneś pisać ksiązki, ale dobre czasy wrócą – sam pamiętam jak salon AR Carserwisu był największy z tam obecnych: na wstępie espresso, pogawędki o nowych modelach z Panem Markiem, witryny z akcesoriami, czerwone kanapy, czas miło płynął – czasem nawet bez celu lubiłem tam zajrzeć.
    Mimo posuchy są jeszcze takie serwisy z takim zacięciem i takim podejściem.
    Myślę, że dla innych te te czasy wróca za sprawą Giulii m.in - wiem to !!!
    Sam za jakiś czas chętnie opylilbym "flotę" i kupił Giulie, która wg mnie jest bardziej sexy niż M4 (choć na to drugie nie pogniewałbym się
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 24-02-2016 o 22:32

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    Była156 TS 1999,była147jtdm 150KM 2005,159 TiQ4 2010 159 ti 2,4 Q4 201

Domyślnie

Panowie oddali się marzeniom, a tymczasem w ostatnim numerze "Motoru" jest test Jeepa Cherokee z nowym silnikiem diesla-UWAGA 2,2MJD(2184ccm,200KM/3500,440Nm/2500). Podejrzewam ,że może to być silnik przewidziany do Giulii. W aucie o wadze 1910kg z 4x4 ze skrzynią A 9biegów radzi sobie doskonale 203km/h, 8,7 s/100,spalanie testowe 8,8/6,2/7,5 . Zapowiada się dobrze,ale jednak po paru latach doświadczeń z mocnymi dieslami z przyjemnością wrócę do benzyny.
    Ostatnio edytowane przez otto ; 24-02-2016 o 22:40