Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 97

Temat: Co planujecie kupić po Alfie 156?

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał pytlar Zobacz post
    jakoś nie chce mi sie wieżyc w 7l w miescie w silniku który ma 2,5l pojemości i ogólnie waży nie mało... nie wiem co tu ogarniać, bo silnik pali na dotyk, zadymi na czarno przy pełnym bucie ale to i tak nie zawsze, a wydech mam kompletny przelot... na kompie żadnych błędów, jedynie turbina puszcza olej, tak po za tym działa normalnie. Najniższe spalanie osiągnąłem kiedyś zimą w mglistą trase gdzie średnia prędkość na ok 200km była 70-80km/h i wtedy wyszło 6,2l/100...
    Nie musisz, ale 10l/100km tyle, że w CF3 150KM to ja osiągnąłem w jeździe po mieście i wokół miasta... z bardzo częstym butem w podłodze.
    6,5l/100km spokojnie ogarnąłem do Wawy w 4 osoby i trochę bagażu, lecąc nie najwolniej bo 235km zrobiłem w okolicach 2h 45min. 8,5l/100km spaliła mi z Wawy do domu, ale 100km po autostradzie jechałem naprawdę szybko, sporo powyżej ograniczenia, potem zakorkowana Łódź i kolejne 100km nie najsłabiej deptając.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Loco
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 166 3,2 V6 06r

Domyślnie

Jeśli chodzi o Saaba to stanowczo odradzam miałem okazję jeździc trochę 9-5 od Hirish performance 2008r coś ponad 70tyś przebiegu ( przebieg autentyk- kolega pierwszy właściciel) 1.8T 200km i powiem że poza przyjemnym przyśpieszeniem i dobrym wyciszeniem silnika nic totalnie nic! Plastiki w środku trzeszczą niemiłosiernie oprócz tego że trzeszczą to jeszcze typowo latają np. raczka do zamykania drzwi aż się bałem , że mi w ręce zostanie. Prowadzi się dosyc niepewnie, słabe hamulce jak na tą moc, lakier bezbarwny na elementach plastikowych ( lusterka, w okolicach czujników parkowania ) złazi płatami. Kolega narzeka również na słabo dostępne poszczególne części oraz na elektrykę.

Boję się pomyślec co będzie przy przebiegu >200 tyś
    Ostatnio edytowane przez Loco ; 07-09-2013 o 06:58

Było
    AR 156 1.8ts
    AR 156 2,5V6
    FIAT CROMA II 1.9 150KM automat

JEST
    AR 166 3.2V6 FL
    VOLVO V70 III 2.0F 2010r

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Cytat Napisał Loco Zobacz post
    Jeśli chodzi o Saaba to stanowczo odradzam miałem okazję jeździc trochę 9-5 od Hirish performance 2008r coś ponad 70tyś przebiegu ( przebieg autentyk- kolega pierwszy właściciel) 1.8T 200km i powiem że poza przyjemnym przyśpieszeniem i dobrym wyciszeniem silnika nic totalnie nic! Plastiki w środku trzeszczą niemiłosiernie oprócz tego że trzeszczą to jeszcze typowo latają np. raczka do zamykania drzwi aż się bałem , że mi w ręce zostanie. Prowadzi się dosyc niepewnie, słabe hamulce jak na tą moc, lakier bezbarwny na elementach plastikowych ( lusterka, w okolicach czujników parkowania ) złazi płatami. Kolega narzeka również na słabo dostępne poszczególne części oraz na elektrykę.

Boję się pomyślec co będzie przy przebiegu >200 tyś
    Toż to Alfa!!!!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rob69
    Mieszka w
    kowary-Polska
    Auto
    była alfa romeo 156 2.4 jtd,alfa gt 1.9 jtd jest alfa romeo 159 jtdm

Domyślnie

Tak sobie poczytałem temat i wydaje mi się, że większość posiada alfę ponieważ tania była w zakupie. Zamienić na BMW??? Bo fajnie jeździ??? Dla mnie jest tak szkaradne, że nawet jakby za darmo jeździło to bym nie chciał.
    Jest parę aut z którymi zdradziłbym alfkę ale niestety z bardzo wysokiej półki i nawet na serwis by mnie nie było stać.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar pytlar
    Mieszka w
    Prabuty
    Auto
    AUDI S8 D2

Domyślnie

alfa to autko nietuzinkowe, od kiedy kupiłem alfe to dużo kobiet mówiło, że bardzo ładne autko mam, natomiast wiekszość facetów szmelcwagenowców wiadomo jakie ma zdanie na wszystko co nie ma VW gdzieś nabite
    ogólnie w alfie denerwuje, że cześci są drogie (nie mówie o zamiennikach z allegro, bo to nie ma sensu istnienia nawet bo przeważnie są już popsute w pudełku), mechanik każdy sie krzywi jak widzi alfe, po kilku robotach mówią, że już nie chcą tego widzieć, ile sie nie wsadzi w ten samochód to wiecznie mało i zaraz coś sie popsuje... w środku tapicerka odłazi, klamki pękają i sie blokują, przełączniczki od szyb urywają, wiecznie coś trzeszczy - jak nie tapicerka to zawieszenie... ogólnie samochód bardzo przyjemny w jeździe i na 18" w zakrety wchodzi jak gokard ale ile można w to władować?? ja kupiłem niecały rok temu za ok 6tys alfe i do tej pory wsadziłem prawie drugie tyle co dałem za nią!
    BMW 5 to już na pewno inna wygoda i komfort, od takiej 156... proste samochody, łatwiejsze w naprawach, bardziej komfortowe. Ale dla mnie jako dla kierowcy to dużo lepiej sie siedzi np w takiej alfie niż beemce... nie moge w takiej znaleść swojego miejsca... a do alfy wsiadłem i jakoś mi sie tak spodobało
    No i alfa nie ma w ofercie V8, na które ja poluje

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mario595
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Była Alfa Romeo 156SW Ti, jest Ford S-Max

Domyślnie

No ja takich marzeń nie mam ale podoba mi się Ford S-Max. Fajny samochód, ładnie wyglądający. Co do układu jezdnego to Fordy zawsze dobrze się prowadziły - miałem Mondeo. BMW to tylko sedan. Kombi jest brzydkie a ja potrzebuję bagażnika - dla psa. No i ostatnio spodobały mi się Citroeny - szczególnie C5-ki. A tak to oczywiście 159 sw. Niestety Gulietty/Bravo już nie mój gust.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar szykaz
    Mieszka w
    KSU
    Auto
    159

Domyślnie

po 156? Albo kolejne 156 z silnikiem V6 tym razem albo 159. Innej opcji w tym momencie nie widzę
    Jestem Szymon, mam 28 lat i jestem Alfaholikiem.

Moje Belle:
    obecna - 159FL SW 1.9 JTDm 16v '09: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...wsza_159_.html
    była - 156FL SW 1.9 JTDm 16v '04: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...lbiciela_.html
    była - 156 Sedan 2.5 V6 24V '00: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._v6_busso.html
    była - 156FL Sedan 1.9 JTDm 16v '03: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...an_matiuk.html

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Kupiles auto za 6k i jesteś zdziwiony ze trzeba dokładać?
    Zastanawiales sie czemu tak jest?

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał pytlar Zobacz post
    ogólnie samochód bardzo przyjemny w jeździe i na 18" w zakrety wchodzi jak gokard ale ile można w to władować?? ja kupiłem niecały rok temu za ok 6tys alfe i do tej pory wsadziłem prawie drugie tyle co dałem za nią!
    Nie chcę być złośliwy, ale jeśli dałeś za nią rok temu ok. 6 tys. to chyba wszystko wyjaśnia dlaczego do tej pory włożyłeś w nią drugie tyle... Nie wiem, który dokładnie to rok, ale jeśli 136KM to pewnie coś w okolicach 2000. Ja za AR156 SW z końca 2002r. rok temu dałem ponad 15tys. i w ciągu roku włożyłem łącznie 5tys. wliczając w to dwukrotnie zakup OC+AC, opony, rozrząd, 2x oleje... Z nieplanowanych wydatków może tysiak by wyszedł.A co po 156? GTA to raczej strefa marzeń, może GT z V6, Brera również mi się podoba albo... BMW e46 z końca produkcji z 3,0d

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar boney
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 166 2.4 JTD 136HP

Domyślnie

BMW serii 5 to mógłbyś Pytlar raczej z Alfa 166 porównywać, a nie ze 156ką. Ja ze swoją nie mam problemów, absolutnie nic w środku nie piszczy, dla mnie jest dużo wygodniejsza niż BMW e39. Jeśli szukasz auta większego to może pomyśl właśnie nad 166tką, może po lifcie.

A co do spalania - bo widziałem Twoje posty - coś masz chyba nie tak, bo takiego spalania jak u Ciebie to nigdy nie miałem. Może nie mam jakoś specjalnie ciężkiej nogi, ale jak emeryt też nie jeżdzę