Strona 6 z 20 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 191

Temat: [156] Termostat

damian_kiszka
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kapalek
    co do zasady teoria calkiem słuszna, ale termostat chyba ne powinien dopuszczac od skoków tylko jak juz sie tem podniesie to sie np w części otwierac i zamykac utrzymując tem na poziomie ok 90 cały czas czy miasto czy trasa. Możesz napisac jaki masz termostat?
    Kolego termostat to vernet a czujnik nie wiem. w każdym razie i termostat i czujnik kupione i wymienione w aso. Wcześniej silnik mi sie nie dogrzewał (na trasie max 55 stopni) więc wypytałem mechanika w czasie jak mi montował termostat jak ma wyglądać temperatura i powiedział że ma dochodzić do 90-92 stopnie i wtedy termostat ma sie otworzyć i ma spaść o kilka stopni i tak w kólko. Więc jeżeli skok temperatury następuje raz na kilka minut nie przejmuj sie bo to normalne. Ewentualnie dla spokojnego snu możesz sprawdzić czujniki od temperatury czy nie przekłamują :wink:

damian_kiszka
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156
    Jak termostat ma ostra charakterystykę pracy to pracuje w zasadzie 0/1 czyli otwarty zamknięty co nie jest zdrowe dla silnika bo raz jest nagrzany ,a za chwilę ma dopływ chłodnej cieczy z chłodnicy. Kolego kapalek na twoim miejscu dawno bym zmienił ten badziewiasty termostat, bo juz od prawie 2 miesięcy narzekasz na skoki temperatury
    Kolego Maciek-156 tak właśnie wygląda prawidłowa charakterystyka pracy termostatu w 2.0 TS. a co do chłodnej cieczy to się mylisz bo nie jest chłodna bo ma prawie 80 stopni i w zaden, naprawde żaden sposób nie jest w stanie zaszkodzić silnikowi. Termostat pracuje prawidłowo własnie w ten sposób. A pierwszym objawem zlej pracy układu chłodzenia (termostatu) jest brak tego nagłego kilku stopniowego spadku temperatury podczas jazdy na trasie W jednostkach 2.0 TS (podejrzewam że we wszystkich benzynowych) nowy termostat i czujnik tak powinny pokazywać. Najlepiej jakby się wypowiedziało kilka osób które są swieżo po wymianie termostatu, czy podczas jazdy na trasie obserwują takie nagłe spadki temperatury o kilka\kilkanaście stopni. więc prosimy o wypowiedzi

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał damian_kiszka
    Kolego termostat to vernet a czujnik nie wiem. w każdym razie i termostat i czujnik kupione i wymienione w aso. Wcześniej silnik mi sie nie dogrzewał (na trasie max 55 stopni) więc wypytałem mechanika w czasie jak mi montował termostat jak ma wyglądać temperatura i powiedział że ma dochodzić do 90-92 stopnie i wtedy termostat ma sie otworzyć i ma spaść o kilka stopni i tak w kólko. ...:
    Ten mechanik to musi trochę jeszcze wiedzy złapać bo charakterystyka termostatu fabrycznego w TSie jest następująca:
    temperatura otwarcia 81-85C
    temperatura pełnego otwarcia: 101-105C
    Jak widać zakres temperatur pomiędzy uchyleniem termostatu a pełnym otwarciem jest bardzo duży i żadne wahania temperatury nie mają prawa występować. Termostat powinien zajmować położenia pośrednie nie tylko być otwarty lub zamknięty, bo reguluje on temperaturę silnika poprzez intensywność przepływu cieczy. Jeżeli termostat zbyt gwałtownie otwiera się i zamyka (to jest właśnie ostra charakterystyka) to w układzie występuje pulsowanie temperatury - ale nie chodzi mi o szybkość reakcji na zmieiającą się temperaturę (bo ta powinna być natychmiastowa), ale o zajmowanie tylko dwóch pozycji zamkniętej albo otwartej, bez żadnej pośredniej
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

damian_kiszka
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156
    Ten mechanik to musi trochę jeszcze wiedzy złapać bo charakterystyka termostatu fabrycznego w TSie jest następująca:
    Temperatura otwarcia to 88 stopni. A wcześniej nie ma prawa ani troszkę być uchylony. A jeśli się otwiera poniżej tej temperatury to pracuje wadliwie. Także ty musisz w tej dziedzinie trochę wiedzy złapać. A jak nie wiesz to nie pisz bzdur bo wprowadzasz innych użytkowników w błąd. A jeżeli dalej uważasz że masz racje poprzyj to konkretami. A i tak samo pisałeś że termostaty vernet są sprzedawane razem z czujnikiem temperatury. Bzdura bo kupuje się osobno. przynajmniej do jednostek benzynowych. Nie wiem jak jest w JTD więc głosu nie zabieram na ten temat :>>

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Kolego damian_kiszka zajrzyj lepiej do danych fabrycznych i nie opieraj swojej wiedzy na katalogu producenta zamienników, bo piszesz głupoty - ja o faktach nie zamierzam z tobą dyskutować. Zajrzyj choćby do DTE - jakbyś nie wiedział to program serwisowy alfa romeo - można ściągnąć wersje z sieci, albo zasięgnąć informacji odpłatnie tutaj:
    https://www.technicalinformation.alf...ecomm-web/web/
    Co do uzupełniania wiedzy to 20 lat pracuję w zawodzie jako inżynie mechanik i jestem na bieżąco w temacie....
    AR156 1.6TS 2000

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wlkp
    Auto
    156 2.0 ts

Domyślnie

no sie zrobiło gorąco szkdoa mi troche 160zł za orygibnalny termostst by sie przekonać że bedzie dalej tak samo. faktycznie jeżdze z tymi skokami jakos od listopada (na szczęście nie jeżdze dużo).
    z uzywtkowników forum po wymianie w tesie kilku ma skoki a kilku nie alebo nie zauwazyli bo trzeba bardzo często obserwowac wskaźnik by je zauwazyć, tak jak wyżej pisałem ten pierwszy skok jest znaczy a te późniejsze o mniejszej amplitudzie, ale wszytsko wskazue na opisaną przez Macjka 156 ostrą charakterystyke...

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Tak niestety jest z zamiennikami - to loteria na jaki się trafi, część po prostu nie trzyma parametrów - stąd i niższa cena, chociaż jak się uwzględni fakt że oryginalny jest sprzedawany z czujnikiem temperatury to może na jedno wyjść...
    AR156 1.6TS 2000

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

Mam proste pytanie, głównie do Macka-156. Dlaczego JTDm w chociazby 147, czy GT pracuja na 90*, a ten sam silnik w 156 na 80*? Dla mnie to niekonsekwencja i na pewno nie celowe zalozenie producenta.

damian_kiszka
    Gość

Domyślnie

Maciek-156 a co powiesz jeżeli obaj mamy racje ?? do TS-ów były dwa rodzaje termostatów - pierwszy był montowany do 07.2000 a drugi potej dacie. Z wyglądu nie różnią się niczym. a jednak w katalogach (niektórych) można znalezć właśnie te dwa rodzaje. Obydwa można zamontować w każdym ts. ale zastanawia mnie w takim razie czym się różniły - podejrzewam, że tak jak wspomniał Maciek-156, chodzi o charakterystykę pracy. Więc być może ani ja ani Maciek-156 się nie pomylilyśmy bo każdy z nas mówił o innym termostacie A oba termostaty mimo że sie różnią charakterystyką pracy nie szkodzą silnikowi i pracują poprawnie :mrgreen:

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesolatempra
    Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156
    Maciek napisał tak jak fabryka wypuściła Alfę, zamiennikiem o tych samych parametrach jest Vernet 6490.83 (TSy do 2000r)

Temperatura otwarcia to 88 stopni.
    Tak działa Vernet 6506.88 zamiennik dla oryginału (TSy od 2000r).
    Ja osobiście mam Belle '98 i Verneta 88'C - uważam, że jest to dobre rozwiązanie.

Także ty musisz w tej dziedzinie trochę wiedzy złapać.
    Chyba jednak Damian, to Tobie wiedzy bardziej brakuje
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
    Moje aktualne:
    AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
    AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.

Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa