Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 65

Temat: Letnie opony bieżnikowane

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

No właśnie o to chodzi! Wiedząc bardzo konkretnie na jakich cechach opony nam zależy (przy rezygnacji z innych, bo nie da się wszystkiego połączyć) - można wśród nalewek coś wybrać. A wśród zwykłych - nie, bo nie ma tak wyspecjalizowanych a jak są to jednak mocno droższe. Więc dobrze dobrana , do danych założeń będzie raczej lepsza niż uniwersalna.

Tak jak np. nie każdy olej Mobil to byle co, bo 'Mobil 1' jest ok, a bez tej jedynki to kompletnie co innego i nie bardzo ok - tak temat poszerzając dla zobrazowania, z czym chyba Tomek się zgodzi .

Użytkownik Rowerzysta Avatar pirat159
    Mieszka w
    Finlandia
    Auto
    Alfa Romeo SW 2.4 JTDm q-troniq

Domyślnie

Ja kupiłem kiedyś letnie 18, i większych zastrzeżeń nie miałem. Poza słabą mieszanką gumy, trzeba było uważać na mokrym i na naprawdę gorącym asfalcie. Spokojnie wytrzymywały prędkości okoł 180km/h. Wiadomo ryzyko jest (ale świadome). Myślę, że kluczową rolę odgrywa tu jakość wykonanej pracy (czyli firma) a nie fakt, że opona jest bieżnikowana. Przeca w tirach to codzienność.

- - - Updated - - -

A zapomniałem dodać, że w takich opoach szybciej się wyciera bieżnik, dwa sezony i bieżnika zostało ok 2,5-3mm. Koszt zakupu 210€. Ogólna ocena na +

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał pirat159 Zobacz post
    Przeca w tirach to codzienność.
    a póżniej widzisz na ulicach resztki opon. A skąd się wzięły? po wystrzałach. Tyle, że opona tira 5xdroższa jest, choć tu też powinni nie oszczędzać.

Będę nudny ale powiem to samo, dziwię się osobom, które kupują stare używane opony i do tego bieżnikowane. Co innego używana 2 letnia, co innego padlina bieżnikowana. To tak jak dziurawego buta podkleić i dalej śmigać. Przecież przy jeździe autostradowej grozi wystrzałem. Nagrzana guma i przy dużej prędkości... Choc i nie tylko o autostradę chodzi. Ogólnie guma jest zmęczona, słabej jakości. Przecież tu chodzi o Wasze życie. Zresztą każdy robi jak woli, ale sprawne hamulce i opony to podstawa.

- - - Updated - - -

Lepiej kupić nowego Chinola niż np: 6 letnią bieżnikowaną Continentala

- - - Updated - - -

Cytat Napisał paweltbu Zobacz post
    Andrzejsr bardzo dziwi mnie twoja wypowiedz po tym jak powiedziałeś ze opony budżetowe to badziew a ci co je kupują sa dusigroszami i żydzą na bezpieczeństwie, a tu proszę. Nadlewki super sprawa..... Gratuluje spójności opinii. A co do profila to miałem w starej lagunie, piszczały jak zimowki a jak tylko popadało to trzeba było jechać 70km/h objeździłem na nich z 6 lat ale auto było raczej do miasta, koledze z profili obrało bieżnik przy 150km/h przy obecnych cenach opon kupowanie nadlewek jest bez sensu, tylko letnie trzeba kupować zima i odwrotnie wtedy nowe gumy sa najtańsze. Weźmy takie 205/55/16 rainsport 3 uniroyala kosztuje teraz 900zl/kpl a nadlewki pewnie z 600. Gdzie tu oszczędność?
    dokładnie !

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Co Cię dziwi ??? to że staram się sprecyzować - że nalewka nalewce nierówna i podaję przykłady opon - nalewek, które sprawdzają się w sporcie, w kontekście "odpadania kawałkow bieżnika" ?
    jak zedrzesz sobie zelówki, to proponuję wziąć nóż i wyrzeźbić sobie dodatkową podeszkę. Będą i dealne jak bieżnikowane opony

- - - Updated - - -

Cytat Napisał pirat159 Zobacz post
    A ja do renaty kupilem sobie opony bienikowanie 225/40 R18 dwa sezony przlatane i nic kompletnie nic się nie stało, poza tym, że szybko sie bieznik wyciera. Więc jestem na TAK
    miałeś szczęście, że nic się nie stało.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał lesnik201 Zobacz post
    Fajne wykopalisko odgrzales, ale przy okazji wrzucę swoje 3 grosze o bieznikowanych gumach - miałem raz i nigdy więcej. Przy 90 km/h odkleil się bieżnik na całym obwodzie opony a przejechane miały ok 500 km od założenia. Było to kilka lat temu i żeby nie było że najezdzam na jakąś konkretną markę to w ogóle jej nie podam. Może technologia się od tamtego czasu zmieniła i jakość poszła w górę ale coś tam jednak w głowie siedzi i zbyt pewnie bym się na takich oponach nie czuł

Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE
    no więc właśnie !!

- - - Updated - - -

Cytat Napisał opozycjonista Zobacz post
    do furmanki z koniem powinny się sprawdzić
    tak jest ! przy tej prędkosci na pewno się nada na kolejne 10 lat

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

No, a _wszystkim_ wozom marki Alfa Romeo wysiadają wariatory. Dieslom też.

A co do pogłębiania zelówki, to inny proces - docinanie bieżnika. Nalewka to coś odwrotnego. Tak że zdecyduj się do czego nawiązujesz, bo wygląda na to, że nie wiesz zupełnie.
    I pogooglaj cokolwiek odnośnie choć jednej z marek, które wymieniłem ok ? i jakie obciążenia znoszą w sporcie na przykład. I nie pisz mądroludowych uogólnień, bo później powstają takie, jak w tym pierwszym zdaniu o wariatorach.
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 28-11-2016 o 00:15

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    No, a _wszystkim_ wozom marki Alfa Romeo wysiadają wariatory. Dieslom też.

A co do pogłębiania zelówki, to inny proces - docinanie bieżnika. Nalewka to coś odwrotnego. Tak że zdecyduj się do czego nawiązujesz, bo wygląda na to, że nie wiesz zupełnie.
    I pogooglaj cokolwiek odnośnie choć jednej z marek, które wymieniłem ok ? i jakie obciążenia znoszą w sporcie na przykład. I nie pisz mądroludowych uogólnień, bo później powstają takie, jak w tym pierwszym zdaniu o wariatorach.
    sory, ale taka prawda, tylko z zelówkami mi się to kojarzy, Zamiast wyrzucać buty, nacinasz zelówki i nadal w nich chodzisz. Czytaj ze zrozumieniem. Nie mam zamiaru opisywać, jaki jest proces nalewania.
    Ale widzę, że ukułem Cię w czuły punkt

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Co do opon do tirów. Ich producenci dopuszczają 1-krotne nacięcie i 2-krotne bieżnikowania. Tak są skonstruowane.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał zieloo007 Zobacz post
    sory, ale taka prawda, tylko z zelówkami mi się to kojarzy, Zamiast wyrzucać buty, nacinasz zelówki i nadal w nich chodzisz. Czytaj ze zrozumieniem. Nie mam zamiaru opisywać, jaki jest proces nalewania.
    Ale widzę, że ukułem Cię w czuły punkt

No to Ci się głupio kojarzy i przykład kompletnie bez związku podajesz. Co do czytania , rozumieniu itd. - zastosuj swą radę do siebie.
    I nigdzie mnie nie ukułeś, ja nalewki tylko torowo używam jako treningówki w specyficznych warunkach. Swoją drogą jedyne płaty gumy jakie w tych warunkach gubiłem to z oryginalnych pełnych slicków Dunlopa. Z nalewek - Extremy - nie.

Po prostu nie lubię powtarzania mitów i "prawd" rodem spod budki z piwem, lub kanału ludowego mechanika zasłyszanych. Tam się właśnie takie mnożą - nalewka się każda rozpada, silnik po syntetyku się rozszczelnia, i aha - diesel to tylko do traktora jest dobry. Jeden tzw "sort" prawd.

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał paweltbu Zobacz post
    Andrzejsr bardzo dziwi mnie twoja wypowiedz po tym jak powiedziałeś ze opony budżetowe to badziew a ci co je kupują sa dusigroszami i żydzą na bezpieczeństwie, a tu proszę. Nadlewki super sprawa..... Gratuluje spójności opinii. A co do profila to miałem w starej lagunie, piszczały jak zimowki a jak tylko popadało to trzeba było jechać 70km/h objeździłem na nich z 6 lat ale auto było raczej do miasta, koledze z profili obrało bieżnik przy 150km/h przy obecnych cenach opon kupowanie nadlewek jest bez sensu, tylko letnie trzeba kupować zima i odwrotnie wtedy nowe gumy sa najtańsze. Weźmy takie 205/55/16 rainsport 3 uniroyala kosztuje teraz 900zl/kpl a nadlewki pewnie z 600. Gdzie tu oszczędność?
    Radzę przyjąć że są dwa rodzaje nalewek te za 600 zyli w 16 calach i te za 450 złotych sztuka w 16 celach. Te pierwsze się do niczego nie nadają i o tych tutaj mówimy, bo tak jak napisałeś dorzucasz kilka stówek i masz opony na pewno lepsze gdzie nic się nie oberwie i dłużej pojeździsz- w tych czasach nie wiem kto kupuje nalewki poza chandlarzynami, bo ekonomicznie nie ma uzasadnienia.
    Ale znam wulkanizatora i ludzi interesuje czy nowe i czy jest pasek na bieżniku, a co to jest tu już drugorzędna kwestia, najważniejsze żeby były tanie
    Andrzej ma styczność z drugim rodzajem nalewek, gdzie nie zrobisz na nich 2 tysięcy kilometrów i są do upalania

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Bez sensu rozmowa... jeden o dupie drugi o cyckach. Wnioskując po postach ten temat jest raczej o zwykłych cywilnych oponach bieżnikowanych, z których niestety pewnie z 90% to badziewie, a nie o tych pozostałych 10% po 4 stówy sztuka do upalania. Jak by jakiś janusz usłyszał, że ma dać 4 stówki za oponę bieżnikowana to zabił by was śmiechem bo kupujący takie opony do codziennej jazdy sugerują sie w 99,9% tylko i wyłącznie ceną

Użytkownik Świeżak
    Auto
    W208 2.3

Domyślnie

Dokladnie.pytanie jest proste:czy tanie bieznikowane opony sa dobra alternatywa dla nowych opon do jazdy NA CODZIEN.?otoz nie sa i nikt przeciez nie pisze tych opinii bo ma w tym biznes jakis.W koncu to forum i pomagamy sobie min. jak unikac kosztow.A kupowanie bieznikow zeby zaraz potem kupowac inny komplet to zadna oszczednosc.Sam mialem Markgumy raz-w czasach gdybw magazynie GT zachwalal je Maciej Polody-jedna sztuka byla nie do wywazenia.Potem komplet zuzyl sie strasznie szybko.Co prawda bieznik nie odkleil sie ale dwie dostaly babli z boku.Wiecej nie kupie bieznikow.Kupuje auto,troche jezdze z tym co jest i kupuje na nowy sezon nowy komplet.Ktos tu madrze napisal ze na oponach i hamulcach nie mozna oszczedzac.Ja bym do tego dolozyl foteliki dla dzieci(jak ktos ma)z tych podstawowych potrzeb.