Tak zamierzam zrobić. Alfa z pewnością się odwdzięczy. Jest jakiś zaprzyjaźniony serwis z Alfaholikami?![]()
Tak zamierzam zrobić. Alfa z pewnością się odwdzięczy. Jest jakiś zaprzyjaźniony serwis z Alfaholikami?![]()
Witam znowu w temacie przegubów.
Parę dni temu wymieniłem przeguby. Lewy i prawy kompletny tj. wewnętrzne i zewnętrzne. Marki metelli. Problem w tym, że przy przyśpieszaniu z pedałem gazu w podłodze w okolicach 2tyś. obrotów gdy doładowanie turbo dochodzi do max(1.4bar) na 4-ce, 5-ce, 6-ce są dalej wibracje. Wiem, że marka przegubów to nie top klasa, ale problem z wibracjami jest identyczny jaki był na starych przegubach. Jak myślicie, a może się domyślacie gdzie jest problem tych drgań? Bo mi jedyne co teraz przychodzi do głowy to poduszka pod silnikiem.
Słyszałem też, że dwumas potrafi dawać takie efekty jak "nie wyrabia" momentu obrotowego ale nie mam tego przetestowanego. No bo w sumie jak? Jedynie to wymienić na coś mocniejszego i porównać.
Z dwojga rzeczy może najpierw lepiej skupić się na poduszkach.
usunąłem podwójną treść
Ostatnio edytowane przez Gzibo ; 04-04-2018 o 08:16 Powód: zdublowało się a nie widzę nigdzie narzędzia do usunięcia własnego postu
Dwumas raczej odpada bo wymieniałem razem ze sprzęgłem ok 10kkm temu na valeo. Jutro jadę na podnośnik sprawdzić poduszkę.
A tak przy okazji ot. mam kąt pochylenia kół przednich stopień na plusie. Obydwa lężą po równo. Idzie to jakoś choć trochę ustawić?
A czy jesteś pewien, że "nowe" Valeo wytrzymuje Twój Chip?
Pytam retorycznie. Próbuj z poduszkami i podziel się efektami. Ja wymieniłem lewą półoś mimo, że obie były rozebrane przy okazji wymiany łożysk w skrzyni i nie było widać nadmiernych luzów. Ewentualnie jakieś większe oznaki zużycia przegubu w postaci przetarć na kielichu i tripodzie widać było na lewej. Nawet nie wyczuwalne pod palcem za bardzo. Wymieniłem i wibracje nie przeszły. Teraz po paru tys. km. chciałem zmieniać prawą ale nadal nie widać tam żadnych luzów. I tak sobie myślę, 5 stów na marne wydać...
Poduszka sprawdzona. Niestety to nie ona jest sprawcą wspomnianych wibracji. Niby objawy pojawiły się w okresie wymiany sprzęgła i koła dwumasowego, ale teraz ręki nie dam sobie uciąć czy na pewno. Poza tym kupione w interCars więc też jakoś podejrzenia nie są duże co do niego.
Witam.
Czy w AR 159 1,9jtd 8v m32 przegub wewnętrzny(ten od strony skrzyni)- strona lewa(kierowcy) jest integralna częscią półosi i trzeba wymieniać całą ośkę czy można sam przegub?
Można sam przegub + krzyżak ale to i tak jest wysoka cena. Zamienniki są niezbyt wytrzymałe.
Lepiej dopłacić i zakupić półoś kompletną i regenerowana fabrycznie.