Strona 6 z 20 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 194

Temat: Dołożenie Blue&Me - UDAŁO SIĘ!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Pawelek_S Zobacz post
    Vin to ZAR93900007069903
    AKurat w ePerze dla Twojego VINu nie ma nic o opcjach zamontowanych - tzn nie wim czy masz radio CD, CD+MP3 czy NAVI.
    Jeśli 2 pierwsze to wg ePera faktycznie miałbyś u siebie zainstalować właśnie 50505921 którego zdjęcia wkleiłś, a jeśli masz Navi to 50511183.

Co do portu USB, dla Twojego VINu port do USB 156074010 (element nr 8 na tablicy w ePerze) jest niewykreślony, może więc jednak USB będzie działało?

Popatrz np na ten VIN: ZAR93900007005252 (moja była 9tka), tam jest inny moduł B&M 60699960 (radio było CD bez MP3) a gniazdo USB jest wykreślone.

Tak więc jst szansa że jak podepniesz się z USB (ale nie do tego diagnostycznego złącza, tylko przez 32 pinowe złączę B&M) to będzie to działało. Jak masz czas/ochotę/umiejętności i kupisz centralkę tanio, to moze warto spróbować. Ja sobie chwalę B&M, choć w 9tce nie jest to gadżet na miare dzisiejszych czasów (raczej technologia początku millenium)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

Tak, wiem że pod złącze 32 pin a nie pod gniazdo usb. ciekawe tylko czy w tym module co pokazałem jak się tak wepnę to czy nic nie uwale?Radio miałem zwykłe ale zmieniłem na takie z mp 3. Szukam kogoś kto by mnie poprowadził w tym montażu bo trochę nie bardzo to widzę Okablowanie zrobię bez problemu gorzej z tym że auto potrzebne zawsze a jak rozdłubię to kiszka.Sprawdzałem to w e-perze i dlatego właśnie taką nabyłem ale jak zobaczyłem że ma z przodu wejście usb to mi minęła radość bo nie będzie chyba media p.
    Coraz bardziej chodzi mi po głowie jakieś inne 2 din radio nawet na win.ce ale nie mogę ścierpieć wyglądu nie oryginalnej ramki w koło radia .
    Ostatnio edytowane przez Pawelek_S ; 05-03-2016 o 11:59

Auto

Domyślnie

Tak, wiem że pod złącze 32 pin a nie pod gniazdo usb. ciekawe tylko czy w tym module co pokazałem jak się tak wepnę to czy nic nie uwale?Radio miałem zwykłe ale zmieniłem na takie z mp 3. Szukam kogoś kto by mnie poprowadził w tym montażu bo trochę nie bardzo to widzę Okablowanie zrobię bez problemu gorzej z tym że auto potrzebne zawsze a jak rozdłubię to kiszka.Sprawdzałem to w e-perze i dlatego właśnie taką nabyłem ale jak zobaczyłem że ma z przodu wejście usb to mi minęła radość bo nie będzie chyba media p.
    Coraz bardziej chodzi mi po głowie jakieś inne 2 din radio nawet na win.ce ale nie mogę ścierpieć wyglądu nie oryginalnej ramki w koło radia .
    Ja sobie spokojnie robiłem "na raty" a w międzyczasie używałem auta - przecież w razie czego tylko chodzi o wyjęcie i odłączenie radia - no chyba że chcesz szukać oryginalnych wtyczek do podłączenia mikrofonu gdzieś po konsolą czy w tunelu - ktoś ostatnio pisał gdzie to niby jest, jeśli akurat w Twoim aucie jest oczywiście. Ja w każdym razie poprowadziłem sobie to pod BC, słupkiem lewym, a mikrofon z Fiata 500 nawet nie wkładałem do lampki (nie udało mi się jej szybko ściągnąć), nałożyłem na płytkę mikrofonu czarną opaskę termokurczliwą, na sam mikrofon gąbeczke z słuchawek dousznych, i zamontowałm to za lusterkiem przy szybie, trochę tylko wystawiając mikrofon.
    Co do USB to sobie kup przedłużacz do USB, i najpierw na nim sprawdź, najwyżej później obetniesz wtyk, założysz 5 pinową końcówkę z wkładanymi pinami żeńskimi i wepniesz to w kupione gniazdo do schowka (no chyba że pasuje Ci końcówka z przedłużacza USB, albo to ją wkleisz). Sugerowałbym jakiś z grubszym kablem - tak żeby żyły nie były cieniutkie (w niektórych są), żeby się to solidnie trzymało i nie urwało za jakiś czas.
    Masz już 32 pinowe gniazdo? Może być tak że będziesz musiał dołożyć albo przełożyć jakieś piny.
    Co do podłączenia pod radio - u mnie podłączenie było pod zielony wtyk mini ISO (piny 1,2,3), ale np poprzedniej 159 w radiu tam nic nie ma, więc podłączenie jest pod żółty wtyk (piny 7,8,9) - sprawdź jak wyglą opis pinów na naklejce radia.
    2 linie CAN podpinałem pod wtyczki radia - zrobiłem odgałęzienie, to samo z masą. Zasilania pociągnąłem do oryginalnego miejsca do wtyczki za body computerem - tu dokładałem piny (mam reklamówkę uciętych wtyczek ze 159, polecam sobie coś podobnego załatwić). Ewentualnie możnaby szukać + z aku (na radiu jest właśnie stały+) i + po stacyjce gdzieś wo okolicy radia i tam się podpiąć.
    Tu parę fotek:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160201_235840.jpg
Wyświetleń:	27
Rozmiar:	51.6 KB
ID:	193328Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160213_163529.jpg
Wyświetleń:	22
Rozmiar:	47.9 KB
ID:	193329Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160213_170353.jpg
Wyświetleń:	30
Rozmiar:	34.5 KB
ID:	193330Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160213_181315.jpg
Rozmiar:	62.2 KB
ID:	193331Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160214_095240.jpg
Wyświetleń:	29
Rozmiar:	43.1 KB
ID:	193332Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160214_162422.jpg
Rozmiar:	45.8 KB
ID:	193333Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160215_222534.jpg
Wyświetleń:	31
Rozmiar:	19.2 KB
ID:	193334

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

Gniazdo 32 mam dokładanie pinów to przecież pestka ,najważniejsze żeby wiedzieć bez pomyłki co gdzie .Schemat jest manual też ale mam parę niejasności .Na przyład gdzieś wyczytałem że te moduły bez MP się jakoś inaczej wpina czyli te kable co przekreślone na schemacie to muszą być, już głupi jestem.
    ps.
    wtyczkę w podsufitce mam ori, i ten kabel od mikrofonu chyba schodzi w okolice nóg pasażera za tapicerkę przy tunelu w gniazdo 12 pin .Muszę to odnaleźć i przedzwonić dla pewności który to.

Auto

Domyślnie

Gniazdo 32 mam dokładanie pinów to przecież pestka ,najważniejsze żeby wiedzieć bez pomyłki co gdzie .Schemat jest manual też ale mam parę niejasności .Na przyład gdzieś wyczytałem że te moduły bez MP się jakoś inaczej wpina czyli te kable co przekreślone na schemacie to muszą być, już głupi jestem.
    ps.
    wtyczkę w podsufitce mam ori, i ten kabel od mikrofonu chyba schodzi w okolice nóg pasażera za tapicerkę przy tunelu w gniazdo 12 pin .Muszę to odnaleźć i przedzwonić dla pewności który to.
    Jakie masz radio? Masz piny 1,2,3 tego gniazda mini iso obsadzone? jeśli tak to wg tego co było u mnie podłączasz je do pinów 5,22,21 centralki B&M i wtedy nie potrzebujesz tego połączenia pinów 7,8,9 z 23,7,25 B&M (choć je i tak je podpiąłem, ale sprawdzałem z wypiętą żółta wtyczką mini iso i działało OK).
    Teraz sobie tak myślę że skoro to połączenie na piny 1,2,3 radia to sygnał audio stereo, to pewnie właśnie wymagana dla obsługi muzyki, a muzyka stereo skąd - tylko z USB. Więc jeśli radio ma te piny to może znaczyć że wszystko (radio/BC/co jeszcze potrzeba) jest przygotowane pod USB.

Tylko pisałeś tez że już wymieniałeś radio na inne. Masz to stare? Miało piny 1,2,3?

Znalazłem starą fotkę radia z poprzedniej 9tki - ni miała pinów 1,2,3 (prawa strona brak pinów, tylko pin 5):
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC00278_2.jpg
Wyświetleń:	30
Rozmiar:	63.3 KB
ID:	193344
    Tu ewidentnie jest tylko obsługa telefornu - sygnał od telefonu na pin 8, a dźwięk mono na piny 7 i 9.
    Tylko dla tego radia moduł B&M to 60699960 - a dla Twojego VINu jest on wykreślony. Tak więc myślę że jest duża szansa że u Ciebie ruszy USB.

Ja jak zabierałem się za robotę to szedłem w nieznane, dla mojego obecnego VINu, ePer pokazywał wszystkie opcje B&M wykreślone - właściwie pokazywał po prostu bieżącą konfigurację, a nie kompatybilne opcje (wychodzi mi na to że tak chyba ePerze zaczęli robić od któregoś tam rocznika aut). Tyle co mogłem sprawdziłm (inne VINy z tego okresu, żeby wiedzieć która centralka B&M była wtedy używana z opcją 717 (radio CD+MP3), zaryzykowałem i udało się. Życzę Ci też sukcesu.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

Obydwa radia mają w mini iso piny 1,2,3 .Mam stare ale w nowym (drugim ) też są .W manualu w temacie "zrób to sam" napisałeś że kupiłeś centralkę B&M cytuje " tą drugą o numerach takich jak moja 50512729 .Mam pytanie czy było na niej jakby od przodu usb? W mojej jak widać na foto jest .Drugie pytanie to czy jeśli było to gniazdo a w piąłeś się kablem od usb w wtyczkę 32 piny to czy działa ci media p.w schowku.A możliwe że są dwie centralki o takim samym numerze z usb i bez?

Auto

Domyślnie

Obydwa radia mają w mini iso piny 1,2,3 .Mam stare ale w nowym (drugim ) też są .W manualu w temacie "zrób to sam" napisałeś że kupiłeś centralkę B&M cytuje " tą drugą o numerach takich jak moja 50512729 .Mam pytanie czy było na niej jakby od przodu usb? W mojej jak widać na foto jest .Drugie pytanie to czy jeśli było to gniazdo a w piąłeś się kablem od usb w wtyczkę 32 piny to czy działa ci media p.w schowku.A możliwe że są dwie centralki o takim samym numerze z usb i bez?
    Zaraz, wklejałeś zdjęcia centralki - tam było na naklejce 50505921, a teraz piszesz że taka sama jak moja czyli 50512729. Wyjaśnij, bo coś jak narazie się nie zgadza. W mojej USB na obudowie nie widziałem, choć w sumie to nie postawiłbym na to więcej niż piwa, bo nie oglądałem jej jakoś szczególnie, jest szansa że nie zwróciłem uwagi.
    USB w schowku mi działa, no ale tak jak pisałem, mam inną centralkę. Mimo wszystko odpal swoją, podłącz USB i zobaczysz - moim zdaniem jest duża szansa że Ci ruszy.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 05-03-2016 o 19:01

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

Fakt, moja gafa mam tak jak na zdjęciu .Po prostu się zagapiłem i zobaczyłem tylko 505 cos tam coś tam i końcowe 21 więc to pomyłka mam jak na foto. Mieszkam na 4 piętrze i nie bardzo mi się chce dymać co chwile na dół do auta a jest zimno .Wezmę się jednak za to po niedzieli ,czekam na mikrofon z fiata bo kable mam w dachu. Nie chcę ciągać nowego więc odnajdę ten kabel jak ktoś pisał przy nogach pasażera tak?

ps, w e-perze wychodzi że mam dobrą centr, szkoda że nie z m.p
    Ostatnio edytowane przez Pawelek_S ; 06-03-2016 o 10:35

Auto

Domyślnie

Fakt, moja gafa mam tak jak na zdjęciu .Po prostu się zagapiłem i zobaczyłem tylko 505 cos tam coś tam i końcowe 21 więc to pomyłka mam jak na foto. Mieszkam na 4 piętrze i nie bardzo mi się chce dymać co chwile na dół do auta a jest zimno .Wezmę się jednak za to po niedzieli ,czekam na mikrofon z fiata bo kable mam w dachu. Nie chcę ciągać nowego więc odnajdę ten kabel jak ktoś pisał przy nogach pasażera tak?

ps, w e-perze wychodzi że mam dobrą centr, szkoda że nie z m.p
    część kabli to sobie już przygotuj/zlutuj w domu, w aucie tylko dolutujesz się do właściwych miejsc. nie jest to aż tyle roboty - mi całość zajęła może z 5h (1h na updaty B&M i wgranie polskiego języka), a część możesz sobie zrobić w domu lub później.

Nie wiem dlaczego tak uparcie twierdzisz że na pewno nie masz Media Playera - jest wiele znaków świadczących że możesz mieć, już Ci pisałem.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

A jakoś tak utkwiła mi wypowiedź kogoś z forum ze jak centralka ma gniazdo usb to tylko przez nie można robić aktualizację i wtedy nie ma gniazda w schowku.Możliwe że tak jest ale e oryginale a tu można spróbować podpiąć te 5 kabli do pin 32 i się okaże.Zacznę jak będę miał mikrofon, jak coś to się odezwę na pv żeby tu więcej nie śmiecić .